Ekonomi lockar offensivt vässade Elise
Med två mål och tre assists är Elise Stenevik – backpositionen till trots – ändå delad etta i interna poängligan för Eskilstuna United.
Den norska urkraften till vänster berättar i dag om livet med hund, varför Bergen överträffar Oslo och varför fokus på läkarplaner förbytts till ekonomistudier.
Hon tvingades kliva av senast mot Vittsjö efter en smäll i ryggen och fick från sidan se Skånelaget göra två mål och vinna. Men redan dagen efter mådde Elise bättre och har därför gott hopp om att kunna medverka mot Djurgården och kanske bidra offensivt igen.
Det känns som att du blir mer och mer inblandad i anfallsspelet. Känner du själv att du har utvecklats mycket på den biten?
– I år försöker vi spela mer längs marken och med mer kontroll. Det gör att vi hinner flytta upp fler spelare på offensiv planhalva. Om vi lyckas är det enklare att bli involverad som ytterback, så det är främst det. Plus att jag har tränat på att sprinta oftare på träning och match, vilket gör att jag är med i fler anfall.
Du har gjort ett mål direkt på hörna och ett via en Piteåspelare. Hur mycket övar du på hörnor och siktar du på att slå dem direkt i mål ibland?
– Gugga (målvaktstränaren) som har ansvaret för fasta situationer ställer höga krav på kvalitén på hörnorna och säger till om de inte är bra nog. Så de som slår hörnor brukar stanna kvar lite efter träningarna och öva. Jag försöker inte göra mål men däremot att slå hörnan hårt med skruv där våra bästa nickspelare finns. Då är det en risk – eller bonus då – att den kan gå in i stället.
Det är oftast Elises vänsterfot som talar. Men vi har sett några exempel på att högern inte är så pjåkig heller. Bland annat i form av ett hårt skott i stolpen i en av vårens matcher. Elise medger att även det är en del av spelet som hon tränar extra på att utveckla.
Men du, vi har ju en ständig rivalitet med Norge inom sport. i har Warholm och Ingebrigtsen i friidrott, fick fram en Grand Slam-finalist i tennis i Casper Ruud plus alla duktiga vintersportare. Varför är Norge så bra på idrott?
– Norge är bra på det mesta, då kommer det naturligt att vara bra i sport också … Nejdå, skojar bara. Mer seriöst så vet jag inte om vi faktiskt är bättre på sport än andra länder totalt sett, eller om det bara verkar så. Är vi bättre så vet jag inte varför.
När Elise värvades till United kombinerade hon fotbollssatsningen med något så avancerat som att plugga till läkare. Men nu har den medicinska utbildningen fått lämna plats för ett nytt intresse.
– Jag har velat bli läkare sedan jag var typ 13 år, så fram till jag började plugga medicin tänkte jag inte på något annat som en möjlighet. När jag kom hit pausade jag pluggandet och tänkte att jag kunde väl läsa lite ekonomi på deltid så länge. Det visade sig att ekonomi var mer spännande. Inte siffror och budget, det är inte så kul, men till exempel beteendeekonomi tycker jag är intressant.
Du hinner med att vara hundägare också, berätta!
– Ja, jag har en hund som heter Silas. Han är en 1,5 år gammal schipperke (belgisk hundras, namnet betyder liten skeppare) och är jättebusig. Han tycker om att leka och vara med där det händer och har varit på Tunavallen och hälsat på laget också.
Ett frågetips jag fick var att höra om Oslo eller Bergen är bäst? Du hade visst din åsikt klar …
– Haha, ja! Men det är inte mycket att diskutera egentligen när svaret är så tydligt: Bergen. Det är bara att besöka de två städerna om ni inte redan gjort det. Då får ni se.
Åter till fotbollen. Det var som bekant ett EM i somras där Sverige nådde semifinal och där var vi ju klart mer framgångsrikt än Norge som fick tacka för sig efter gruppspelet och svenske förbundskaptenen Martin Sjögren fick sedan sparken.
Dina tankar kring mästerskapet som helhet och den norska insatsen?
– EM var riktigt kul att titta på. Att se hur bra de spelarna faktiskt är var en wow-upplevelse. Nivån har verkligen höjts med flera kliv.
– Det är ingen i Norge som är nöjd med varken resultaten eller prestationen. Men nu är det nytt på tränarsidan och vi får se om det ger en effekt.
Som vi nämnde i början har Elise Stenevik alltså 2+3 som facit gällande poängproducerandet. Fem poäng, fast 4+1, har även Ngozi Sonia Okobi och Mia Jalkerud. Om United ska kunna klättra i tabellen under hösten behöver offensiven vässas och på söndag gäller det att överlista självaste Hedvig Lindahl.
I motståndarkollen kunde ni i går läsa att det har varit enorm skillnad beroende på om det spelats hemma eller borta just mot Djurgården.
– Ja, de senaste åren har vi haft det tufft i Stockholm men spelat bra mot dem på Tunavallen. Jag vet inte hur mycket det har påverkat men det är enklare att kontrollera bollen på konstgräset än på deras naturgräs. Oavsett så tycker jag att vi har ett bättre lag så om vi gör en okej insats eller bättre, då tror jag att vi vinner på söndag.