Välförtjänt första trepoängare i Piteå

Väntan är över!
Sedan Eskilstuna United klev in i högsta serien hade man inte lyckats besegra Piteå i Norrbotten.
Men på söndagseftermiddagen bröts förbannelsen efter en övertygande och imponerande insats där slutresultatet skrevs till 0-2 (0-1).
– Jag är mest nöjd med den kollektiva försvarsinsatsen och att vi kunde växla mellan att spela primitivt och att våga vid de rätta tillfällena, säger tränaren Magnus ”Munken” Karlsson.

Vi har i många år snackat om att Piteå varit som ett spöke för United men vi kan nog lägga undan den diskussionen nu. Förra säsongen blev det seger hemma på Tunavallen och nu blev det alltså tre poäng även på LF Arena.

Värdarna var nära att slå till först efter en fast situation i form av en frispark som gav nickläge från nära håll. Men bollen gick utanför och det var svårt att se på tv-bilderna, men om Emma Holmgren räddade så var det en lysande reflexparad. Det blev i alla fall hörna.

I stället var det Eskilstuna som fick utdelning. Succévärvningen Felicia Saving försökte sig på ett skott. Det blockerades men någon sekund senare vann Felicia tillbaka bollen. Med sitt fina spelsinne hittade hon en liten lucka att lägga bollen ut till vänster. Där skickade för dagen mycket duktiga Amanda Nildén in ett lågt, hårt inlägg som blev helt perfekt för Fanny Andersson vid bortre stolpen och 0-1 var ett faktum.
– Ett väldigt fint mål, anser Munken och vi kan bara hålla med.

Just Saving och Nildén hittade varandra jättebra, särskilt första 45 minuterna. Många anfall gick den vägen och vidare från Amanda upp till en djupledslöpande forward. Ett spelmönster som skapade stor oreda i Piteås defensiv.

Det hade kunnat bli mer redan före pausen. Man minns särskilt när hemmamålet var övergivet efter en bollvinst av Felicia Rogic och Loreta Kullashi ”bara” skulle skjuta med fin båge och skruv mot bortre krysset. Men hon lyckades inte få rätt lyft och bollen fastnade på den enda försvarsspelaren som kunde förhindra en andra Eskilstunafullträff. Så 0-1 stod sig till sidbytet.
– Det blåste oerhört mycket, faktiskt så mycket att det knappt ens var fördel att ha medvind, säger Munken.

Med just vinden i ryggen höll United på att få en kalldusch direkt efter pausen när Piteå inledde med fullt ös framåt och sånär kunde kvittera via ett farligt inlägg från högerkanten.
Därefter var det ganska mycket kampsituationer och Eskilstuna stod upp bra mot Piteås fysiska spelstil. När man satt och önskade lite mer marginal inför matchens slutskede var det precis vad som kom.
Målvakten Emma Holmgren slog en lysande långboll med vänstern ända upp till Felicia Rogic. Hon sprang till straffområdet och fick, möjligen lite turligt, fram bollen till Loreta Kullashi som säkert rullade in 0-2.

Efter det var bortasegern aldrig i fara. Snarare kunde den ha blivit ännu större eftersom ”Felle” kom fri en gång men utan att lyckas runda hemmamålvakten och Amanda Nildén hade ett hårt vänsterskott i burgaveln.
Men vi fick nöja oss med en tvåmålsseger och det gör vi förstås mer än gärna.
Amanda Nildén prisades välförtjänt som bästa Unitedspelare även om konkurrensen var hård och många av de blåklädda gjorde en stark prestation i snålblåsten i norr.
– En bra hållen nolla och jag tyckte att det var många delar av spelet som vi kontrollerade, sammanfattar Munken.
Fyra poäng i bagaget efter två omgångar alltså – och närmast väntar Rosengård hemma kommande helg.

Matchfakta
Piteå-Eskilstuna United 0-2 (0-1)

0-1 (11) Fanny Andersson, 0-2 (66) Loreta Kullashi
Varningar, Piteå: Jennie Nordin
Eskilstuna: Felicia Saving
Domare: Magnus Römo Mella

Dela