”Jättestolt om vi blir trea”

Felicia Rogic är delad sjua i skytteligan – men helt nöjd är hon inte med årets offensiva produktion.
Inför säsongsavslutningen pratar vi om det, byte av tränare, byte av anfallskollega, revanschens 2021, husbygget med maken Filip och varför ”Felle” gärna tar en omväg om en fågel kommer lite för nära.

Trotjänaren springer oförtrutet vidare och även detta år har hon tagit otaliga rusher för att hjälpa sitt lag att öppna ytor och samtidigt skapa problem för motståndarförsvaren. Hur mycket nytta den löpviljan gör för Uniteds framgångar är svår att mäta, därför blir det lätt att man stirrar på statistiken över mål och assists för en anfallare. 7+1 är Felicias facit med en omgång kvar i OBOS Damallsvenskan.
– Jag är inte nöjd. Jag försöker ändå att inte vara för hård och bara mäta mina prestationer i gjorda poäng. Men det är svårt att inte göra det, jag skulle ändå säga att min största uppgift är att göra mål.
Du fick en ny ”lekkompis” på topp mitt under säsongen när Loreta Kullashi lämnade och Mia Jalkerud anslöt. Påverkade det din roll och ditt spel mycket?
– Min roll har inte förändrats så mycket. Mia har tillfört kvalitéer som kompletterar mig bra, targetspelet till exempel. Nu är vi också två spelare som kan stå för djupledsspel och fart utan boll. 

Som bekant skedde också en rockad på tränarfronten. Detta med bara ett fåtal omgångar kvar, och för Felicia innebar det samtidigt att hennes pappa inte längre styrde upp träningarna och coachade på matcherna. Men hon tyckte inte heller att det innebar någon jätteförändring.
– Nej, som du nämner var tränarskiftet inte så dramatiskt alls, det tror jag i så fall kommer in i nästa säsong och det ska bli jättespännande. Nu har vi arbetat vidare på samma sätt men med en ny röst i ledarteamet. 
Saknar du att höra Munken ropa ut order eller är det skönt …?
– Jag saknar det absolut, men inte för att det är min pappa utan för att jag tycker Munken är en bra tränare. Vi har jobbat ihop länge men sådan är branschen, skiften sker i både spelartrupp och ledarteam och det är bara att acceptera och fortsätta. Det tar väl en träning eller två att vänja sig, sedan har man inte tid att tänka på det. 

Apropå tid, vid sidan av fotbollen har Felicia och maken Filip Rogic något stort på gång som det behöver läggas många timmar på – bygget av ett nytt hus. Ett projekt som även fått ett eget Instagramkonto.
– Precis, vi bygger hus i Ramshammar i Eskilstuna. Det blir ett ganska stort enplanshus som beräknas vara klart i januari.
– Det huskontot är mest för oss själva, att i efterhand kunna titta tillbaka, så vi har valt att ha det låst för familj och vänner. Men man kan se lite via rogicbyggab på Instagram, det är kontot för Filips byggföretag. 
Vilken roll tar du, pådrivande och gör mycket eller låter du Filip och/eller hantverkare sköta det mesta?
– Vi har ritat huset själva, med stor hjälp av min morfar, så jag har varit engagerad sedan start och var så klart med och bestämde hur det skulle se ut. Vi tar egentligen alla beslut tillsammans, från placering av huset på tomten till belysning och färg på badrumsmöbler. 
– Men jag måste ändå erkänna att jag förlitar mig mycket på Filip. Han har bäst koll och är duktig på att se helheten. Han är också den som har störst insikt i budget och tidsplan. 

På tal om Instagram, de som följer United kunde tidigare under året se att Felle inte direkt är överförtjust i änder. I ett klipp syntes hon klart obekväm när de fanns i närheten.
Berätta!
– När jag hade Instagram-takeover på lagets konto filmade jag när jag var på matchpromenad och stötte på en massa änder. Fast det gäller inte änder specifikt, det är alla fåglar jag är rädd för. Främst sådana som rör sig nära människor, som duvor och fiskmåsar …

Felicia Rogic tror att United måste vinna sista matchen. ”Det finns liksom ingen genväg.”

Rädd för att möta BK Häcken är Felicia Rogic däremot inte. På lördagen är det dags och faktum är att det blir fjärde mötet i år, en träningsmatch, en i serien och så cupfinalen. Göteborgsgänget har ett klart övertag så här långt.
– Men jag tror att vi har lärt oss mycket av de tidigare matcherna, framför allt mötte vi dem ganska tidigt i år i träningsmatch, cupfinal och bortamöte. Så vi har ju hunnit spela en massa matcher sedan dess. 
Beskriv, hur mycket roligare har det varit 2021 när ni har chans på tredjeplatsen till omgång 22, jämfört med när ni stred för nytt kontrakt 2020?
– Det går verkligen inte att jämföra hur mycket roligare det är att vinna, och det har vi gjort betydligt oftare i år. Men i stunden känns en förlust lika mycket var du än ligger i tabellen, som i helgen till exempel.
Många i och runt laget målade upp 2021 som revanschåret, tycker du att ni lyckats med det?
– När vi summerar säsongen med lite distans tror jag absolut att vi kommer att kunna se det som en revansch. 

Men ännu är det inte slut. En mycket viktig 90-minutare återstår. Eftersom tredjeplatsen innebär en kvalplats till Champions League är det förstås rafflande när Kristianstad, Eskilstuna, Örebro och Vittsjö samtliga har möjligheten att nå dit – även om de två förstnämnda har klart bästa läget.
För United gäller det att ta fler poäng än Kristianstad mäktar med uppe i Piteå, och det skadar väl inte att påminna om att skrällar hänt förut. Som i förra omgången när jumbon Växjö bortaslog just Kristianstad …
Tror du att seger är ett måste, Felle? Och hur stolt skulle du vara om ni fixade att sluta trea?
– Jag hade varit jättestolt och det hade nog gjort att fler av de ”onödiga” poängtappen i år hade känts mer okej. Och jag tror absolut vi måste slå Häcken för att ha chans. Det finns liksom ingen genväg. 

Dela