Motståndarkollen: Umeå

På söndagen välkomnar vi Umeå IK, en klubb med en enormt framgångsrik historia men numera en tuff ekonomisk verklighet samt en kamp för att hänga kvar i OBOS Damallsvenskan.
Vi synar helgens gäst på Tunavallen och har pratat med Olivia Holm (bilden), innermittfältaren som gjorde ett lika vackert som viktigt mål i segern mot Djurgården senast.

Ni som har bra koll på damfotboll vet att UIK har varit en absolut stormakt, framför allt under 00-talet. Från 1999 till 2009 slutade Västerbottensklubben aldrig sämre än tvåa i högsta serien i Sverige och det blev under den tiden sju SM-guld fördelat på tre respektive fyra i rad. Spelarprofilerna som representerat klubben är stjärnor som Marta, Malin Moström, Hanna Ljungberg, Frida Östberg Ramona Bachmann med flera.

Men framgångarna var inte bara nationella utan även internationellt gick det lysande. Säsongerna 2002/2003 och 2003/2004 vann Umeå dessutom Uefa Women’s Cup (numera Champions League), det är fortfarande Sveriges enda två titlar i den europeiska storturneringen. Det blev även tre finalförluster och endast Lyon och Frankfurt har nått titelmatchen fler gånger i historien.

Men det var då, efter det galet framgångsrika decenniet har verkligheten förändrats för UIK. Från 2010 och framåt har man en tredjeplacering men i övrigt mest hamnat på nedre halvan innan man 2016 åkte ur och fick göra tre år i Elitettan. 2020 var man tillbaka i finrummet men åkte ur direkt, det skiljde dock bara målskillnad ifrån att Eskilstuna United i stället hade degraderats. Men den här gången behövde UIK bara en säsong i Elitettan för att kämpa sig tillbaka upp till årets upplaga av OBOS Damallsvenskan.
– Umeå IK är ett lag som hör hemma i högsta serien och det är något hela staden tycker. Jag upplever att folk här är stolta över UIK som klubb och dess historia men att man är medveten om att det är en ny era nu och att vi är inte samma Umeå IK nu som då, säger Olivia Holm.

När man nu gästar United på Tunavallen i den tredje sista omgången har Umeå tolv poäng och ligger på kvalplats, det är tre poäng ner till BP under strecket och två upp till Kalmar på fast mark. UIK kommer till Eskilstuna stärkta av att i helgen ha vänt 0-1 till 2-1 hemma mot Djurgården. Bland annat tack vare Olivia Holms superträff från långt håll vilket innebar 1-1 just före pausen.
– När bollen kom rullandes tänkte jag att jag måste försöka hålla nere bollen och skjuta direkt då jag hade en person i ryggen. När jag sedan träffade bollen kände jag ganska snabbt att det kunde bli ett farligt skott. Jag tror faktiskt inte jag har gjort ett liknande mål tidigare så långt utifrån och därför var det extra kul att se den glida in, berättar hon.
Hur viktig kändes trepoängaren för er med tanke på tabelläget?
– Det var en otrolig skön och välbehövlig seger. Vi behövde verkligen tre poäng tabellmässigt för att kunna klara kontraktet. En seger bidrar även till ökat självförtroende vilket kan vara avgörande inför de tre sista omgångarna. Känslan i gruppen har varit riktigt bra, det känns som att segern har gett oss lite extra energi. 

Precis som för United så har det dock även skrivits och talats om mindre roliga saker i år, nämligen ett hårt pressat ekonomiskt läge. Enligt Olivia har det ändå gått att koppla bort under säsongen.
– Den ekonomiska situationen har inte påverkat oss spelare speciellt. Den enda justeringen är att vi åker buss till Eskilstuna i stället för flyg. Jag tycker att klubben har skött situationen bra och låtit oss spelare kunna fokusera på vårt. 
Ni har en nyckelmatch mot Brommapojkarna helgen efter men först alltså Eskilstuna. Hur tänker du kring antal poäng som krävs för att undvika nedflyttning och kanske även slippa kvala?
– Vi fokuserar på en match i taget. Det skulle betyda jättemycket att få med oss poäng i helgen och det är det vi satsar på. Sedan går det inte snacka bort att BP hemma blir en otroligt viktig match för att kunna klara kontraktet. 

Dela