Motståndarkollen: Örebro

Till vårens sista hemmamatch välkomnar vi vår närmaste rival geografiskt sett.
KIF Örebro gästar Tunavallen på måndag och då kommer även OBOS Damallsvenskans förmodat bästa snowboardåkare på besök.
Lär känna henne, och vår ”El Gnällico”-rival, bättre i motståndarkollen.

Historien om Karlslunds IF började så tidigt som 1920. Den alltså över 100 år gamla föreningen startade ett damlag 1980, har tidigare hetat Karlslunds IF DFF men numera är det KIF Örebro DFF som gäller.

På meritlistan sticker en seger i Svenska Cupen från 2010 ut lite extra. När det gäller högsta serien får man med några få undantag verkligen kategorisera Örebro som ett mittenlag. Från 2005 till 2013 blev man till exempel femma, sexa eller sjua varje år bortsett från en tiondeplats. Året därpå, 2014 alltså, hamnade man dock så högt som tvåa.
2017 kom å andra sidan ett utstickande år i negativ riktning då man blev sist och nerflyttad. Det behövdes dock bara ett år i Elitettan för att komma tillbaka och därefter har mittenplaceringarna återkommit. De senaste tre säsongerna har Örebro slutat åtta, sjua och åtta.

När exakt halva årets säsong avverkats ligger man tia men med rätt god marginal bakåt och häng på lagen framför. En av de fem segrarna hittills togs som bekant hemma på Behrn Arena mot Eskilstuna United för bara två veckor sedan.
I 1-0-triumfen då stack mittfältaren Elli Pikkujämsä ut och vi har därför passat på att ställa några frågor till henne.

På bilden ovan syns Elli i en närkamp där hon håller undan för Rosengårds stjärna Jelena Cankovic och finländskan är just en stark och tuff motståndare som ofta är svår att ta bollen av. Men som bonus har hon i år dessutom blivit en vass målskytt med fyra fullträffar, delat bäst i laget med Amanda Rantanen (som bröt handleden i mötet med United).
Fast att kalla Elli för mittfältare rakt av stämmer inte helt.
– En av mina styrkor är att jag kan spela på flera positioner så jag kommer inte vara på endast en position. Jag är glad att få spela oavsett. I landslaget spelar jag mestadels i backlinjen.

Landslaget ja. Tack vare sin imponerande vårsäsong blev Elli Pikkujämsä tidigare i veckan ett av namnen som skrevs in i den finländska truppen till sommarens EM.
Var det väntat för dig, eller blev du överraskad?
– Självklart hoppades jag på att komma med men man kan aldrig vara helt säker. EM ska bli jättekul, det är en dröm som går i uppfyllelse.
Vad har ni satt för målsättning i turneringen?
– Vi kommer att ha diskussioner i truppen om det när vi ses på pre-camp, men självklart skulle det vara väldigt kul att klara sig vidare från gruppspelet.

Men Elli är alltså inte bara en mångsidig fotbollsspelare, hon är dessutom en mångsidig idrottskvinna. Som vi nämnde i början är hon en hejare på snowboard och har nått fina framgångar i den sporten också.
– Jag började tävla när jag var 11 år och gjorde min sista tävling 2017 när jag skulle fylla 18 år. Mina största meriter är två silvermedaljer i JVM (2014 och 2015), ett silver i ungdoms-OS (2016) samt två brons i ungdoms-OS (2017). Men nu fokuserar jag på min fotbollskarriär.

Allra närmaste fokuset blir alltså El Gnällico 2 när United och Örebro möts igen, denna gång på Tunavallen.
Ni har lyckats bra mot Eskilstuna på sistone med två segrar och ett kryss i de tre senaste seriematcherna, vad är förklaringen?
– Vi har varit bra med boll och haft mycket possession. Jag tycker också att vi har kunnat hantera Eskilstunas omställningar på ett bra sätt.
Och hur ser du på er första halva av säsongen totalt sett?
– Vi har haft våra upp- och nergångar. Vi har haft ett bra och kompakt försvarsspel men har haft svårt att göra mål. Jag är dock säker på att vi kommer att förbättra det framöver.
Slutligen, är du överraskad över att Eskilstuna slog Häcken senast, och tror du det betyder att ni får det svårare på måndag kväll …?
– Eskilstuna är ett bra lag och matcherna i den här serien är oftast jämna, så allt kan hända. De har säkert en bra känsla i laget efter vinsten, men förhoppningsvis kommer vi att ge dom en tuff uppgift på måndag.

Dela