Förlust efter lång startsträcka

Eskilstuna United kammade noll i Örebro efter en svag första halvlek som även innehöll ett självmål.
– Det räcker inte att bara spela i 45 minuter mot något lag i den här serien. Det får väl bli dagens lärdom, säger tränaren Fredrik Bernhardsson.

Mötet som numera är känt som El Gnällico gav tyvärr en del skäl att vara lite gnällig om man håller på United. Framför allt den inledande halvleken som kort och gott inte var bra, som en 45 minuters startsträcka.
– Det känns oförklarligt. Uppvärmningen kändes jättebra och jag tyckte inte det fanns några tecken på att det skulle se ut som det gjorde. Jag hade kunnat ta om det var segt i fem minuter, inte i 45, fortsätter tränare Bernhardsson.
Örebro dominerade stort och man får samtidigt medge att de spelade bra med imponerande rörlighet där de alltid hade något eller några spelalternativ. Samtidigt fattades det bestämdhet i Uniteds agerande och man tillät Örebro att rinna igenom gång efter gång.

Utdelningen dröjde dock och det krävdes hjälp av en motståndare för att Örebro skulle spräcka nollan. En fin prestation på högersidan av straffområdet av Amanda Rantanen följdes av ett inlägg som via Elise Stenevik träffade Emma Östlund som blev olycklig och styrde in bollen till 1-0 i minut 34.
Rantanen fick för övrigt bryta matchen efter att ha landat illa på sin egen arm och ådragit sig ett benbrott.

Efter baklängesmålet var det som att United vaknade till och slutet av halvleken var ändå ett steg i positiv riktning där ett högerinlägg från Elin Rombing, som sånär hade kunnat styras in, var bästa möjligheten.

Men det byttes sida med 1-0 på tavlan och det byttes attityd och inställning hos bortaspelarna.
– Vi tog ett ordentligt tydligt snack i halvtid. Vi hade spelat för mycket en och en och vi betonade att det krävdes en laginsats. Jag tycker också att vi gör en riktigt bra andra halvlek, säger Fredrik Bernhardsson.

En superchans dök dessutom upp redan i 49:e minuten. Örebromålvakten Tove Enblom passade helt tokigt i eget straffområde. Rakt på Mia Jalkerud som brukar vara bergsäker på såna lägen. Men den här gången vill bolluslingen inte gå in, utan tog i stolpens insida och gick ut.
– Klart att det hade betytt massor om vi fått en kvittering där. Örebro hade säkert blivit ängsligt med tanke på att de haft en del uddamålsförluster nyligen också. Men allt det där är ju bara spekulationer, säger Fredrik Bernhardsson.

Energin var som sagt mycket bättre, United, flitigt påhejat av en tillrest Tuna 12-klack, jobbade stenhårt och hjälptes åt. Det gav massor av bollvinster och stress för hemmalaget. Men fler klockrena kvitteringschanser blev det inte. Ett par vassa inlägg från Elise Stenevik, bland annat ett där Paulina Nyström var jättenära att kunna stöta in bollen, är det vi främst minns.

Det slutade dock med en sur förlust för United och är det ändå El Gnällico kanske man får passa på att gnälla lite. Det var till exempel inte lika bestämt centralt på planen där United brukar vara starka. Nu var man där men ingen satte stopp med bestämdhet. Örebro vann mittfältskampen, bland annat genom starka Elli Pikkujämsä.
– De hade även fått tillbaka Carly Wickenheiser och Jenna Hellstrom, det gör så klart skillnad, påpekar tränare Bernhardsson.

På gnälltemat passar även att det krävs mer skärpa i grundläggande situationer. Enkla passningar på några meter ska inte behöva missas eller slås på ett sätt så lagkamraten hamnar i problem. Det ska inte heller behöva slås inlägg i ostört läge rätt ut till inspark, inte heller hörnor som går raka vägen över kortlinjen.

Men nu har vi gnällt tillräckligt – nu glömmer vi detta och laddar om för att påbörja en ny segersvit när Vittsjö kommer på besök nästa söndag. Varmt välkomna till Tunavallen då!

Matchfakta
Örebro-Eskilstuna United 1-0 (1-0)

1-0 (34) självmål
Varningar, United: Matilda Plan, Anna Oscarsson
Domare: Anastasia Oberlauf Poopuu
Publik: 512

Dela