Grinig och regnig avslutning

Matchen betydde inte mer än att bli sjua i tabellen.
Ändå var det heta känslor, tuffa närkamper, gula kort plus ett rött när United föll med 1-3 hemma mot Piteå i OBOS Damallsvenskans sista omgång.

Vädret var så höstigt det kan vara. Grått, regnigt och kallt. 447 åskådare tog sig ändå till Tunavallen och stöttade United men den här dagen visade sig gästerna från norr vara vassare.
0-1 kom när Anam Imo nickade in en hörna i den 43:e minuten och bortaledning i paus kändes inte alldeles ologiskt. Även om Eskilstuna inledde bäst så tog Piteå tag i kommandot mer och mer.

Ännu tyngre blev det när United efter en praktbjudning och indianpassning lät Katrina Guillou få fritt läge att prickskjuta 0-2 fem minuter efter sidbytet. En kvart in på halvlek två satte samma Guillou även 0-3 efter en fin bollmottagning följt av ett välplacerat lågt skott.

Noor Eckhoff laddar för skott. Norskan hade några avslut, bland annat på frisparkar, som var nära att resultera.

Det kändes avgjort – men United skulle få en chans att komma tillbaka. Det började med att löpvilliga Felicia Rogic slog ett inlägg. Paulina Nyström störtade fram och sköt mycket vackert via ribban in 1-3 – ett av de vassa avslut ”Pao” skämt bort oss med den här säsongen.
I anfallet efter serverade ”Felle” ett friläge till Mia Jalkerud, men födelsedagsbarnet lyckades inte ge sig själv en present genom att bli målskytt utan Piteås målvakt kunde rädda.
2-3 där och det hade kunnat bli en väldigt spännande slutkvart, men nu kunde bortalaget i stället ganska säkert hålla undan, vinna och sno sjundeplatsen av United på bättre målskillnad.

Linn Vickius med priset som Årets Unitedspelare, utdelat av ordföranden Lina Bertilsson.

Efter slutsignalen utsågs Årets Unitedspelare och den hedersamma titeln tillföll innermittfältaren, slitvargen och U23-landslagsspelaren Linn Vickius.
– Jag är överraskad, jag trodde inte att jag skulle få priset. Men jag känner att jag har gjort min bästa säsong, jag har fått stort förtroende av tränarna och tycker att jag har lyckats ta vara på det, sammanfattar Linn.
Hon hade långt in på säsongen spelat samtliga minuter i serien. Hösten blev däremot stökigare efter ett olyckligt fall och följande smäll för spelaren som har haft stora problem med hjärnskakningar.
– Nu fick jag ont i nacken och huvudet och det blev även en liten hjärnskakning. Men nu är det bra igen, berättar Vickius som dock missade ett antal matcher som följd av incidenten.
Ni slutar åtta i serien i år, hur ser du på det?
– Klart att vi inte är nöjda, vi hade siktet inställt högre än så. Men det har ju hänt en hel del saker under året som har påverkat.

I den sista matchen fick Felicia Rogic pris som hemmalagets bästa. Hon skapade mycket med sina löpningar och assisterade till målet samt hade även några lägen att själv bli målskytt utan att lyckas pricka in bollen.
Som nämndes i början var det hetsigt och ett gruff utbröt med cirka tio minuter kvar där bland andra Matilda Plan och Katrina Guillou var inblandade och fick var sitt gult kort. Bara några minuter senare kom en ny närkamp mellan de två där Matilda fällde Piteåanfallaren, fick gult kort igen och blev således utvisad men i det läget kändes matchen mer eller mindre avgjord.

Därmed är Eskilstuna Uniteds säsong över.
Om det vill sig väl, och ekonomin inte sätter stopp, så ses vi igen för OBOS Damallsvenskan 2023!

Matchfakta
Eskilstuna United-Piteå 1-3 (0-1)

0-1 (43) Anam Imo, 0-2 (50) Katrina Guillou, 0-3 (60) Katrina Guillou, 1-3 (72) Paulina Nyström
Utvisning, United: Matilda Plan (två gula kort)
Varning, United: Noor Eckhoff, Piteå: Josefin Johansson, Anam Imo, Katrina Guillou
Domare: Tess Olofsson