Lyckominuter räckte för United

Eskilstuna United var i brygga.
Men med stark vilja och några förträffliga minuter i halvlek två säkrades ändå den förväntade hemmasegern mot Växjö.
Siffrorna mot jumbon skrevs till 2-1.

Söndagen började inget vidare med Unitedögon sett. Det kändes lite lojt och temposvagt och Växjö var inte sent att ta vara på möjligheten. Man satte hög press i försvarsspelet, stressade fram många Unitedmisstag och tog kommandot.

Det går därför inte att kalla det ologiskt eller orättvist när Emmi Alanen rann igenom på en fin djupledsboll och rullade in bollen till 0-1 i den 18:e minuten.
– Vi har alltid haft svårt för Växjö, de är bra organiserade och någonting gör de bra defensivt, säger tränaren Magnus ”Munken” Karlsson.

Trenden höll sig en stund till men från runt minut 25 och framåt skramlade Unitedmaskineriet så sakteliga igång.

Ngozi Sonia Okobi visade fin form mot Växjö och gjorde många dribblingsräder plus spelade fram till fina lägen. Foto: Morgan Nyberg Boussard

Mia Jalkerud fick ett par bra skottlägen efter förarbete av Ngozi Sonia Okobi. Särskilt det i 40:e minuten kändes som en kanonchans men Mias försök gick i burgaveln. Nära var det också när Felicia Rogic fick en löpduell mot bortamålvakten Katlynn Fraine. Man trodde nog kvicka ”Felle” skulle hinna först och få öppet mål, men Fraine visade imponerande snabbhet och hann reda upp situationen och greppa bollen.
– Vi körde mycket på att hålla upp tempot. Det kändes som att Växjö skulle tröttna och kanske också bli ängsliga med tanke på att de inte har vunnit, säger Munken och tillägger:
– Jag är ändå jäkligt nöjd med laget, vi krigade hårt för att vända i dag.

1-1 på väg! Elise Stenevik väggade sig fram dubbelt upp och prickade sedan rätt från den här luriga vinkeln.

För en vändning blev det. Snabbt gick det också, på bara cirka tre minuter hade 0-1 blivit 2-1.
Det började med en stark, individuell prestation av vänsterbacken Elise Stenevik. Hon väggspelade med Paulina Nyström, sedan väggspelade hon med Mia Jalkerud och sedan dundrade hon in kvitteringen.
– Väldigt kul att få göra ett sånt mål och bra spelat innan av Paulina och Mia också, säger Elise efter sitt allra första mål i Unitedtröjan.
Tänkte du hela tiden på skott med tanke på att du hade rätt snäv vinkel?
– Från så kort avstånd är det alltid svårt för målvakten att hinna rädda om man skjuter hårt. Så jag var lite ur balans och tänkte att jag provar.

En gruppkram fylld av glädje. Elise Stenevik längst ner i högen av firande Unitedspelare.

Det gick alldeles lysande – och när en motgång kom dröjde alltså den andra inte länge för jumbon Växjö. Mia Jalkerud var mest på hugget vid en situation där gästernas backar tvekade och måltjuven sköt hårt och distinkt in 2-1 i minut 66.
– Jätteskönt att vi även kunde få 2-1 så snabbt, säger Elise.

Mia var riktigt het några minuter därefter och hade några fina avslut till som kunde ha resulterat.
Växjö försökte så klart trycka på i slutet, ett riktigt fint läge kom med ett skott som gick tätt utanför. Några nästan-lägen på fasta situationer blev det också, men United höll undan.
– Det var inte vår bästa prestation i år. Men därför är det ändå skönt att vi lyckas få med oss tre poäng vilket var det viktigaste, säger Elise Stenevik.
Felicia Saving fick priset som Uniteds bästa spelare. Hemsidan vill även rosa Ngozi Sonia Okobi som skapade mycket framåt med sin finurlighet, Noor Eckhoff gjorde ett lysande slitjobb centralt och bakåt var det kul att se Elin Rombing med en gedigen defensiv insats kryddat med många räder offensivt också.
Sedan går det förstås inte att inte nämna Mia Jalkerud. Långa stunder osynlig, men hon går ändå ifrån matchen med ett mål och en assist plus fler lägen som mycket väl kunde ha slutat med hemmamål.

Nu tar vi ett litet uppehåll för landslagsspel, om två veckor är det åter dags för OBOS Damallsvenskan och den mycket rafflande slutspurten i jakten på Champions League-plats. Vår nästa uppgift blir Linköping borta.

Matchfakta
Eskilstuna United-Växjö 2-1 (0-1)
0-1 (18) Emmi Alanen, 1-1 (63) Elise Stenevik, 2-1 (66) Mia Jalkerud
Varning, Växjö: Mimmi Strömgren
Domare: Patrik Larsson
Publik: 855

Dela