”Kommit till ett väldigt hungrigt lag”

Vår nya backklippa Emma Östlund prisades förra säsongen som Årets genombrott i OBOS Damallsvenskan.
Inför premiären 2021 får ni nu chansen att lära känna henne bättre.
Emma är till exempel den ni ska fråga om miljösortering och den som ni högst troligt kan se ätandes Kexchoklad – men kanske inte den ni bör vända er till när bilen ska tankas …

Lovorden har haglat över talangfulla Emma som i höstas beslutade sig för att lämna KIF Örebro och skriva på för Eskilstuna United. Så här summerar hon det skiftet hittills:
– Jag tycker att första tiden har varit mycket lärorik både på och utanför planen. För oss backar är försvarsspelet väldigt likt då även Örebro hade tre backar. Lite olikheter finns men annars känner jag mig ganska trygg med det. Jag tycker inte min roll har förändrats så mycket, men nu är det nya spelare och spelartyper runt mig vilket gör att man sakta men säkert får hitta sin roll i den nya gruppen.

Hur pass trygg känner du dig på att få starta och i så fall, tänker du mittback eller ytterback?
– Vi är många backar som konkurrerar vilket jag tycker är bra. Man är aldrig garanterad en startplats utan det gäller att prestera och om det sedan är på yttern eller i mitten spelar inte så stor roll.
Vad ska Unitedfansen vänta sig av dig när du finns på planen i den blåa tröjan?
– Jag hoppas få säga hej till våra fans live såklart. Men oavsett så vill jag att de ska uppfatta mig som en spelare som gör allt för laget och har en otrolig vinnarskalle.

Men vem är Emma Östlund vid sidan av planen? Det försökte vi givetvis också ta reda på. En beskrivning av henne lyder ”lugn och familjär person som är blyg i början men väldigt rolig när man lärt känna henne”. Huvudpersonen själv håller med om dessa omdömen.
– Ja det skulle jag säga är en bra beskrivning av mig! Jag är lugn och blir oftast väldigt blyg i nya sammanhang eller med nya grupper av människor, just varför vet jag inte. Men jag älskar att skratta och skulle säga att jag oftast är en positiv person.

Sedan har vi tre nyckelord att reda ut: Miljösortering, Kexchoklad och biltankning.
Vi tar ett i taget, först miljön:
– Jag är uppväxt med att om man har möjlighet så sorterar man sina sopor utefter olika material för eventuell återvinning. Men jag har förstått att inte alla gör det, vilket är synd. Så jag har försökt att få in det lite mer och mer till några i laget.
Och Kexchoklad har jag förstått att du är stormförtjust i?
– Exakt! Jag gillar Kexchoklad otroligt mycket och det kan gå i perioder där jag ibland äter mer och ibland mindre. Men absolut bästa stunden på dagen är ju efter en träning eller match! Två-tre per vecka kan det absolut bli.
Men att hålla koll på tankningsalternativ verkar inte vara din främsta styrka …?
– Haha, visst är det krångligt! Jag fick låna Elin Rombings bil en morgon när jag skulle till jobbet och insåg att jag behövde tanka. Jag gjorde det och tänkte inte mycket mer på det, kom fram till jobbet – men när jag skulle åka därifrån startade inte bilen. Då insåg jag att jag hade tagit fel och tydligen kan man inte tanka bensin i en dieselbil … så det var bara att få iväg den till verkstan så att de fick lösa problemet. Nu gör jag (förhoppningsvis) aldrig om det.

Som ny i Eskilstuna bodde Emma med Elin i ett par månader under årets början, innan hon hade fått tillgång till en egen lägenhet i nya hemstaden.
– Det var roligt och fungerade jättebra. Det är ju så mycket roligare att bo med någon än ensam.
Som bekant har Emma fått inleda sin tid i United med att bidra till klubbens första finalplats i Svenska Cupen. Den godbiten dröjer dock till mitten av maj – nu är det dags för allvaret i OBOS Damallsvenskan.
Du kommer till ett lag som jagar revansch för ett tungt 2020. Kan du säga två-tre konkreta saker i er trupp/ert spel som gör att du tror på ett lyckat 2021?
– Svårt att säga varför det blev som det blev 2020. Men jag känner att jag kommit till ett väldigt hungrigt lag där det är många som vill mycket med 2021. Inte bara motbevisa förra årets tabell utan även ta nya steg både som lag och förening vilket är väldigt kul att vara en del av.

Det lär knappast bli tal om någon mjukstart när trean och Champions League-kvalificerade Kristianstad kommer till Tunavallen för söndagens premiärfajt.
– Det ska bli kul att möta Kristianstad hemma i första matchen. Jag var förvånad över deras tredjeplats i fjol, samtidigt som de hade en väldigt bra säsong. Kristianstad är ett väldigt starkt och fysiskt lag så jag tror absolut att de kan bli farliga i år med. Det är alltid svårt att säga innan, men de vi vet är att det är ett bra motstånd i första matchen och det ska bli otroligt kul, säger Emma Östlund som förhoppningsvis får avnjuta en vinnar-Kexchoklad på söndagskvällen.

Dela