Motståndarkollen: Kristianstad

”Vi kommer aldrig att fira en tredjeplats igen”.
Så lyder budskapet från Kristianstads DFF som med andra ord inte nöjer sig när man nu lyckats nå Champions League för första gången. Vi har givetvis tagit tempen på klubben som även är Eskilstuna Uniteds premiärmotståndare i OBOS Damallsvenskan.

Efter en knackig upptakt på 2020 fick KDFF rejäl fart och gick sedan urstarkt hela hösten. Det slutade med en bronsplacering i tabellen och därmed även en biljett till CL vilket givetvis ledde till stor glädje.

– Vi firade tredjeplatsen som att vi vann ett guld eftersom klubben aldrig hamnat så högt i tabellen tidigare. Den typen av firande kommer vi inte att se i KDFF om vi hamnar trea igen. Vi har ambitioner om att utvecklas och bli bättre från år till år. Lyckas vi klättra upp på en ny historisk plats, då ska det at firas ordentligt oavsett om vi blivit etta eller tvåa. Sen ska man inte glömma att tredjeplatsen ger en CL-biljett och den ska man alltid uppskatta och glädjas över eftersom den ger något alldeles extra, säger rutinerade trotjänaren på tränarposten, Elísabet Gunnarsdóttír.

Isländskan kom till Kristianstad 2009 och är alltså kvar över ett decennium senare. Nyligen tackade hon nej till chansen att leda det isländska landslaget, trots att det lockade väldigt mycket.
Vad är det som gjort att du valt att stanna i Kristianstad så länge?
– Jag älskar mitt jobb och de människor jag jobbar med. Det ger mig glädje och energi att komma till jobbet och så länge jag känner att vi utvecklas i rätt riktning och har möjligheten att uppnå mål tillsammans så stannar jag. Men det har varit ett år i taget senaste åren. 

Under tidigare säsonger har hon varit den enda kvinnliga huvudtränaren i Sveriges högsta damserie. I år finns däremot tre, även AIK och Växjö har kvinnor vid rodret.
Tror du att antalet kommer att öka ytterligare framöver och hur ser du på frågan?
– Det är roligt att fler kvinnor kommer in i OBOS Damallsvenskan. Men det är ingenting jag ser som nödvändigt utan det viktigaste är att vi har kompetenta tränare i serien och att de brinner för sitt jobb – oavsett kön.

Tränarprofilen från Reykjavik var nära att ta sitt lag till semifinal i vårens cupspel. Man åkte dock ut efter gruppspelet på grund av sämre målskillnad än Rosengård. Så här summerar ”Beta” Kristianstads försäsong:
– Vi förlorade starka spelare från förra året och vi har först och främst jobbat med förändringar kring de positionerna samtidigt som vi har jobbat på många detaljer i spelet. Det har medfört sina ”ups and downs” som det brukar göra på en försäsong. Men jag är nöjd med utvecklingen. Premiären är det stora provet och då ser vi vart vi står. 

Premiären ja. Söndag den 18 april kommer klubben från norra Skåne alltså till Tunavallen där United ju inleder jakten på revansch efter ett kämpigt 2020. Så här ser Elísabet Gunnarsdóttír på sitt lags första uppgift i serien:
– Eskilstuna hamnade förra säsongen i en spiral som kan vara svår att ta sig ur, det vet jag av erfarenhet. Men jag tyckte att man i många matcher var det bästa laget utan att lyckas få med sig det resultat man ville. Laget är starkt och det jag har sett av årets upplaga gör att jag förväntar jag mig ett lag som kan ligga på övre halvan. Eskilstuna består av en bra mix med riktiga spetsspelare och är även ett hårt jobbande lag.


Dela