Motståndarkollen: Hammarby

I cupen tog vi en knapp, skön seger. Nu kommer Hammarby tillbaka för match i OBOS Damallsvenskan.
Vi synar nykomlingen med många spännande nyförvärv och en meriterad innermittfältare i Hanna Folkesson.
– Förhoppningsvis visar vi på måndag vad vi lärde oss av cupmötet, säger hon.

Den välkända klubbens damfotbollslag har en mästartitel från 1985 samt två cuptriumfer från mitten av 90-talet som finaste meriter genom åren.
På sistone har man dock ofta haft det kämpigt och även varit ur den högsta serien till och från.
Efter avancemanget på hösten 2020 har dock ”Bajen” förstärkt rejält och plockat in Piteåduon Madelen Janogy och Nina Jakobsson samt Umeås Fanny Hjelm Rönnlund. Unitedfans har även koll på två av våra tidigare spelare, offensiva kraften Emma Jansson samt målvakten Britta Elsert Gynning.

Därtill finns alltså en väldigt rutinerad och meriterad central kraft i Hanna Folkesson. Mittfältaren har gjort hela 48 A-landskamper, den senaste 2019, men valde sedan att gå till Hammarby inför 2020 då laget alltså huserade i Elitettan.
– Det kändes rätt för mig då, även om det var en division lägre. Och det har visat sig att för mig var det ett väldigt bra beslut, säger hon.
Att nå upp till 50 A-kamper i blågula dressen är inte aktuellt, då Hannas svar om landslagstankarna kort och gott är:
– Den delen är avslutad för mig.

Hanna Folkesson har blivit allt mer bidragande offensivt sedan hon tog klivet över till Hammarby. Till exempel inledde hon målskyttet mot Örebro i början av maj. Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

Hon har främst tagit ett stort defensivt ansvar och inte synts lika mycket i den offensiva produktionen, till exempel blev det bara två mål på fyra allsvenska säsonger från 2016 till 2019.
Men i Bajen verkar något ha förändrats eftersom Hanna nätade fyra gånger i Elitettan i fjol och har inlett med två mål på årets fyra första serieomgångar.
– Min roll är absolut mer offensiv nu än vad den tidigare har varit, plus att vi spelar en attraktiv offensiv fotboll som gör att många spelare är delaktiga i sista tredjedelen. Jag hoppas att det är en trend som håller i sig under hela säsongen.
Säg någon eller några faktorer du tror gör att Hammarby klarar sig bra som nykomling i år?
– Under 2020 kunde vi jobba stenhårt med vårt sätt att spela fotboll och vi försöker ständigt utveckla det. Vi känner oss väldigt trygga i det vi gör ute på planen. Stora delar av stommen är kvar från förra året samt att vi fyllt på med ännu mer spets.

Eskilstuna United nådde som bekant final i Svenska Cupen. Alla kanske inte kommer ihåg att det dock bara var en straffräddning av Emma Holmgren ifrån att det kanske hade varit Hammarby som mötte Häcken i torsdags i stället.
Om 1-0 till United hade blivit 1-1 kunde de grönvita ha vunnit gruppen i stället.
Hanna utsågs av Bajens hemsida till lagets bästa spelare då.
Hur minns du själv cupmötet på Tunavallen?
– Det är alltid tufft att förlora fotbollsmatcher, särskilt när man är så nära. Vi hade som mål att gå vidare i cupen men lyckades tyvärr inte. Som jag minns det var det en jämn match där jag tyckte att vi förde spelet i första halvlek. Vi skapade många bra lägen för att kunna ta ledningen men hade behövt vara mer effektiva för att kunna vinna.

Vi hälsar förstås Hanna och hela Hammarby välkomna till en förhoppningsvis jämn, spännande och välspelad drabbning på måndagskvällen.
Länge levde hoppet om att vi skulle kunna välkomna 500 åskådare på läktaren – men förändrade direktiv tidigare i veckan gör att så inte blir fallet.
Har man vant sig vid att spela utan publik eller är det fortfarande konstigt, Hanna?
– Jag tycker fortfarande det känns konstigt att kliva ut till match utan gemensam inmarsch, line up och publik. Men framförallt är det väldigt, väldigt trist.

Dela