Annorlunda fotbollsår för ”Felle”

2022 har fotbollsmässigt inte varit som vanligt för Felicia Rogic.
Hon som aldrig är skadad har varit skadad, hon som brukar ösa in mål har bara nätat en gång i serien hittills – och dessutom har hon blivit lagkapten.
Läs mer om det, plus varför en mobil blev vältvättad och vad ”Felle” och Emma Östlund hittar på för jäkelskap mot varandra.

Efter Uniteds succépremiär mot Hammarby laddade man för spinna vidare på det hemma mot Linköping. Då var oturen framme för vår snabba forward.
– Det var en sträckning i höger framsida som jag fick på träningen någon dag innan matchen mot LFC. Eftersom jag inte haft någon liknande (eller någon annan heller för den delen) skada innan var det svårt att uppfatta hur illa det kanske var. Det tog absolut tid innan jag kände att muskeln var någorlunda sig själv igen och under en lång period gick tiden till extraträningen åt att köra rehab.

Efter det har alltså inte mycket blivit sig likt. Framför allt har bolluslingen inte velat gå i mål för Felicia, bortsett från en straff borta mot BP.
Som van målskytt, hur reagerar du på det. Frustrerad, irriterad, försöker att inte tänka på det?
– Det är ju lätt att säga att man inte ska låta det påverka en, men såklart gör det det. Så mycket handlar om det mentala. Vad som hjälper mot att grubbla är att fortsätta jobba på i träning. Bara för att jag inte gjort lika mycket mål i år betyder ju inte det att jag helt plötsligt inte kan, men att hoppas på att det ska vända räcker liksom inte. Gör du bra grejer i träningen tar du med dig det in i matchen. Jag tror inte någon idrottare har förväntan på sig att göra något i match eller tävling som den inte redan gjort i träning. 
Vad känner du själv är skälet till att det inte har lossnat?
– Jämför jag med de senaste säsongerna har vi gått från något lite mer rakare spel, som gynnade mig och min fart, till lite mer possession-inriktat. Många av de mål jag gjort genom åren är på friläge eller tidiga inspel. Får man sätta några enkla sådana rullar det oftast på, då kan du göra några till bara för att du har självförtroendet. 

En gång har ”Felle” fått fira som målskytt i serien i år. Det var här, i bortamötet med BP just före uppehållet.

En annan förändring är att ni sedan en tid tillbaka kunnat se vår armbindel på Felle. Hon förklarar den ändringen och vad den betyder för henne:
– Matilda bestämde själv att hon inte längre ville vara kapten och då fick jag frågan av Fredrik om att ta över bindeln de sista matcherna. De senaste två säsongerna har jag varit kapten om Matilda inte spelat så det är inget nytt för mig. Klart det är en fin, hur ska man säga, utmärkelse att få vara kapten, men jag ser det inte som något jättespeciellt eller börjar agerar annorlunda i spelet om jag har bindeln på armen.
Som lagkapten, och trotjänare, i United känns du även som rätt spelare att fråga om ekonomin. Hur har den verkligheten påverkat dig och spelartruppen? Eller har ni kunnat koppla bort det?
– Så klart har vi märkt av det, men föreningen har gjort det bästa för att skydda oss spelare så länge som möjligt. Det har hänt saker organisatoriskt och med logistiken kring vissa resor till bortamatcher som varit märkbara, men när träningen eller matchen börjar är det i alla fall ingenting som jag springer runt och tänker på.
– Spelartruppen gjorde en insats och ringde lokala företagare och ställde ”tiotusenkronorsfrågan”, det var ju speciellt för det ekonomiska läget, annars är man van vid att ställa upp på andra uppdrag som sponsoraktiviteter och liknande. Den största skillnaden är alla frågor man får om ekonomin, det är man inte så van vid. Och ju mer folk undrar om man blir påverkad, ju mer börjar man faktiskt att tänka på det.

Men Felicia Rogic betonar att man även måste passa på att koppla av och skoja ibland. Hon och Emma Östlund tycks ha sitt eget sätt att lösa detta …
– Jag minns inte ens hur det började, men från i våras har Östlund och jag gjort grejer emot varandra som är sådär precis på gränsen till irriterande.  Till exempel fylla träningsjackans fickor med tamponger, knyta ihop skosnörena så det tar extra lång tid när man behöver dem, gömma varandras saker och så vidare. Vi tillbringar så extremt mycket tid tillsammans på Tunavallen, så det kan inte vara seriöst hela tiden.
Men hon var inte inblandad när din mobil fick sig ett äventyr?
– Jag tappade bort min telefon i omklädningsrummet. Och efter det jag berättade om Östlund kunde jag ju inte undgå att först tro att hon eller någon annan gömt den. Men nej, den var borta ett bra tag, jag hann hem och sedan tillbaka till Tunavallen på eftermiddagen då jag möter Anders (Blomstrand). Han berättar att han hittat den i tvättmaskinen. Jag har alltså råkat lägga den i tvättkorgen i omklädningsrummet och så har den åkt med kläderna in i maskinen. Telefonen mådde inte så bra efter det.

Jag fick även tips om att jag skulle fråga vad du tycker om reor. Berätta!
– Haha ja vad ska jag säga om det. Det är ju något med att handla en vara till ett billigare pris än vad den normalt kostar. Men det är ju inte alltid så att jag behöver det som är på rea. Förut kunde jag på riktigt handla saker bara för att de var billigare än de brukar, även om det inte var något jag behövde. Så på så sätt blev det ju ändå inte speciellt ekonomiskt …

Tillbaka till fotbollen, ni som följer United vet att man gjorde en bra insats mot Häcken hemma men förlorade, man spelade väldigt bra mot Kristianstad hemma men fick nöja sig med kryss, och senast blev det trots en spelmässig toppinsats förlust borta mot Rosengård.
Kunde ni ändå glädjas åt den insatsen eller hur kände ni i efterhand, Felle?
– Vi kunde glädjas, men samtidigt är det poäng man spelar om. Och efter många fina prestationer i höst som inte gett så mycket poäng är det klart att man är besviken. Så klart ska vi vara nöjda över prestationen mot Rosengård. Jag tycker att vi tog vara på den possession vi faktiskt fick tid att hålla. Vi kunde skapa ett, kanske ovanligt, lugn med bollen, då förväntan borta mot FCR oftast är att du inte kommer att ha så mycket boll. 

I morgon väntar ett hypermotiverat Umeå. Men att döma av Rosengård verkar ni inte ha svårt att tagga till trots mittenplaceringen. Hur ser du på kommande uppgift?
– Ja, som du säger har de mycket mer att spela för, så jag förväntar mig ett Umeå som gör allt för att ta poäng. Efter en bra prestation mot FCR vill vi bara spela igen och göra det lite bättre.
Och hur lycklig blir du om du gör ditt första seriemål på Tunavallen i år?
– Klart att jag skulle bli glad, men jag blir lika glad om Nyström gör mål igen!

Dela