Klasskillnad när United tog revansch

Revansch med eftertryck.
Det ordnade Eskilstuna United i El Gnällico del 2.
2-0-segern mot Örebro var odiskutabel och om något i underkant.
– Jättestor skillnad mot förra matchen. Till exempel vågade vi hålla i bollen på ett helt annat sätt nu, säger målskytten och mittfältskämpen Noor Eckhoff.

Vi kan egentligen hålla referatdelen kort denna gång, då matchen sammanfattas väl med ett ord: Klasskillnad.
United tog taktpinnen från start, pressade ner Örebro och släppte aldrig taget. Ngozi Sonia Okobi satte 1-0 efter en felpassning av ett stressat motståndarlag redan i sjätte minuten. Målskörden dubblerades då Noor Eckhoff skickade in en frispark i minut 40. Fler mål blev det inte men United kunde mycket väl ha gjort många till.
Örebro hade endast en halvchans när United slarvade lite en gång i försvaret.
– Jag är jättenöjd med hela prestationen. Vi såg till att spela matchen på våra villkor den här gången. Vi har haft lite svårt att komma igång de gånger vi förväntats föra spelet men nu var det inte alls så, myser tränaren Fredrik Bernhardsson.

Noor Eckhoff nätade på frispark och bjöd efteråt på en härlig berättelse om varför hon firade på det sätt hon gjorde.

Det var egentligen vad som behöver sägas om matchen. Vi kan i stället ägna resten av texten åt hyllningar och citat. Vi kan börja med Noors ord om sitt frisparksmål.
– Jag tränar mycket på att skjuta efter träningarna och jobbar på att ta mig till fler avslutslägen. Väldigt kul att kunna sätta ett mål. Det var tänkt som skott men många rusade ju fram så om jag hade missat lite kunde säkert någon ha styrt in bollen, säger norskan efter årets andra fullträff att lägga till kanonträffen i premiären mot Hammarby.
Direkt efteråt sprang du till bänken och kramade om lagledaren Anders Blomstrand, var det någon särskild story med honom angående frisparken?
– Nej, det gjorde jag för att Anders är ovärderlig för det här laget med allt han gör för oss. Både för det och hur han är som människa, han betyder mycket för oss och för mig. Så därför kände jag att jag ville fira målet med Anders.

Ni lyckades bra med boll men även utan boll tack vare ett starkt presspel. Är det slitsamt att sätta in pressen för er på mittfältet?
– Ja, om det ska fungera kräver det en del, bland annat av oss på mitten och att vi orkar springa mycket. Men när man känner att det fungerar och man får utdelning så är det värt det, då orkar man mer, säger Noor med ett leende.

Fredrik Bernhardsson kunde också nöjt konstatera att bredden i truppen verkligen är god och att konkurrensen om att spela är tuff bevisades mot Örebro.
– Det är bara att kolla på vår bänk i dag, den är otroligt stark. Med Ayinde, ”Pao”, ”Robban”, Plan och Emma Engström som hoppade in. På träningen dagen innan hade vi 22 spelare, det innebär elva som inte ryms i startelvan men det ger oss väldigt bra förutsättningar med sådan konkurrens. I dag hade vi ändå ett par ur A-truppen som var med F19-laget.

Tuna12 stöttade som vanligt United på ett härligt sätt. Denna kväll fick de många anledningar att jubla åt sina favoriter.

Och så skulle vi passa på att dela ut hyllningar också. Vi kan först betona att den här måndagskvällen kan samtliga kvittera ut stora plus. Men eftersom det är roligare att läsa lite individuella omdömen plockar vi ut en del som stack ut för hemsidans reporter:

  • Anna Oscarsson, högerbacken syns sällan extra men gör alltid ett helgjutet jobb och är väldigt stark i en mot en-dueller. Det är ytterst sällan hon blir överspelad och den här gången gjorde hon det mesta rätt.
  • Linn Vickius är inte heller den flashigaste. Men såna här kvällar ser man hur nyttig hon är. Flera gånger hade Örebro tendenser till farliga spelvändningar. Då kom Linn ditrusande och satte stopp, vi gillar också hur hon drev på sitt lag att kliva framåt och inte bli ”sittande” för defensivt de få gånger Örebro hade visst tryck.
  • Ngozi Sonia Okobi var på härligt spel- och springhumör. Hon gjorde mål, var nära att sätta ett till och var ett ständigt orosmoment för gästernas försvar.
  • Att Mia Jalkerud kan göra mål vet vi. Den här gången fick vi se att hon även kan göra massor av gott för laget som targetspelare och vinna närkamper. Mycket kul att se den sidan av måltjuven.
  • Emma Engström fick bara spela några minuter. Ändå hann hon med ett riktigt vasst avslut som sånär hade resulterat, plus en fin djupledsboll som friställde Halimatu Ayinde.
Ngozi Sonia Okobi fick ta emot priset som Uniteds bästa. Ett bra val i en match där konkurrens om den titeln verkligen inte saknades.

Vi nöjer oss där och konstaterar att tre synnerligen välförtjänta poäng inkasserades i vårsäsongens sista hemmamatch inför 902 åskådare. Vi hänger med i toppen och nu gäller det avsluta med stil inför sommaruppehållet. Brommapojkarna borta återstår, på söndag, och viss varningsflagg hissas då BP absolut hade förtjänat poäng mot Kristianstad i går men snöpligt föll med 1-2.

Matchfakta
Eskilstuna United-Örebro 2-0 (2-0)

1-0 (6) Ngozi Sonia Okobi, 2-0 (40) Noor Eckhoff
Varning, United: Paulina Nyström
Publik: 902
Domare: Anastasia Oberlauf Poopuu

Dela