Så ser Joanna på succéstarten

Redan innan hemmapremiären i OBOS Damallsvenskan har nyförvärvet Joanna Bäkkelund hunnit göra intryck i Eskilstuna United.
Vi har snackat med vår norska mittback om fotboll, succén mot Hammarby, matlagning och om den person som betyder väldigt, väldigt mycket för henne.

Joanna Bäkkelund. Foto: Elisabeth Tillenius

Med Elise Stenevik och Noor Eckhoff redan i laget kom Joanna till Eskilstuna som ett tredje bidrag från vårt västra grannland.
– Det var i grunden ingenting som påverkade mitt beslut men det är klart att det var en bonus att två norskor redan fanns i laget. Men jag kände att Eskilstuna United var ett attraktivt alternativ från början utifrån miljön och den spännande resa klubben är ute på. Så det kändes som rätt plats för mig att kunna fortsätta min utveckling på, resonerar 21-åriga Joanna.

Starten går knappast att klaga på. Hon har kamperat ihop på mittbacksplatsen med lagkapten Matilda Plan och defensiven har fungerat bra. I färskt minne har vi att United ju bara släppte in ett (själv-)mål mot mästaren Rosengård och så blev det hållen nolla i seriepremiären mot Hammarby.
Av det jag sett hittills är jag främst imponerad av din spelförståelse. Det känns som att du är i skottlinjen när du ska, avvaktar när det behövs, attackerar motståndaren när det är läge för det. Vad ser du själv som dina främsta styrkor?
– Tack för det! Jag är vänsterfotad och tycker själv att jag har ett okej passningsregister, bra spelförståelse och kommunicerar mycket på planen. Men jag jobbar givetvis på att förbättra både styrkor och svagheter. Det får jag möjlighet att göra varje dag här.

Joanna Bäkkelund hanterade publiken och premiärnerverna strålande när hon bidrog till hållen nolla för United mot Hammarby. Foto: Jim Ahlerup

Vår tidigare tränare Munken sa att du kan vara årets fynd bland nyförvärv i serien när han hade sett dig hantera premiären, publiktrycket (nästan 8 000 personer) och Madelen Janogy. Hur var det att spela den matchen, nervöst?
– Först och främst, väldigt tacksam för de trevliga orden. Det är den största match som jag har spelat med tanke på inramningen och det var jättekul, verkligen en upplevelse som gav mersmak. Det var mycket spänning och nerver innan men på ett positivt sätt. Jag tycker att hela gruppen hade bra energi.

När Joanna Bäkkelund blev klar för United kunde man på vissa ställen läsa att hon var vänsterback, rollen har alltså blivit mer central i United så här långt.
– Jag är mest van och bekväm med att spela mittback. Samtidigt har jag varit med i många olika formationer i backlinjen och testat alla positioner där. Jag har även provat på att spela central mittfältare men det var många år sedan nu.
Har du även hunnit prova andra sporter? Det sägs att du kan det där med hiphop …
– Haha, ja jag tränade hiphop ett tag, men det syns inte längre för det har hunnit gå lång tid. Förutom fotboll och hiphop har jag testat friidrott, tennis, längdskidor och terrängcykling. Nuförtiden blir det bara lite skidor och snowboard på vintrarna utöver fotbollen.

Vid de tillfällen då Joanna inte sysslar med sport har hon ingenting emot att vara i köket. Hon är nämligen förtjust i att laga mat.
Vad gillar du helst att laga och är du extra bra på något?
– Jag gillar att testa nya rätter när jag kommer över olika recept, så det är stor variation på vad jag lagar. Olika sallader, smoothies och helstekt kyckling är sånt jag tycker att jag är bra på.
Och så sägs det att du är väldigt förtjust i koriander?
– Ja, jag gillar koriander eftersom det ger lite extra smak. Det passar särskilt bra till en indisk rödbetssoppa som är jättegod!

Joanna med sin farmor Brit. Foto: Privat

De nära och kära betyder väl mycket för oss allihopa och för Joanna Bäkkelund finns det en person i hennes närhet som betyder lite extra mycket – farmor.
Berätta om henne!
– Hon heter Brit Bäkkelund och jag kallar henne Besta. Hon kommer ifrån Loen i Stryn men bor i Molde där min pappa kommer ifrån. Jag är lyckligt lottad som har många starka kvinnor i mitt liv som jag ser upp till och jag och farmor står nog så nära varandra eftersom vi är så lika. Hon berättar ofta att hon ser sig själv genom mig och hon har en livsglädje som jag beundrar. Hon är rolig, pigg för sin ålder och en varm dam som sprider mycket glädje omkring sig. Hon har en speciell plats i mitt hjärta.

Vi gissar att farmor Brit och övriga släktingar till Joanna ser fram emot att se hennes kommande prestationer i Unitedtröjan, härnäst gäller alltså Linköping i hemmapremiären på söndagen.
En sak är säker, Joanna själv längtar till domaren blåser för avspark.
– Ja, jag ser väldigt mycket fram emot att få spela på Tunavallen och förhoppningsvis med väldigt mycket publik på läktaren också. Jag tycker att laget har haft en bra utveckling under försäsongen och vi är inne i en spännande process som jag hoppas att folk i Eskilstuna vill ta del av och heja på oss. Insatsen mot Hammarby gav självklart en boost för vårt självförtroende, det ska vi ta med oss till första hemmamatchen.

Dela