Årets JAG2030-match mot AIK

REFERAT FRÅN MATCHEN ESKILSTUNA UNITED – AIK I ELITETTAN DEN 13 AUGUSTI 2023.

Årets JAG2030-match gick av stapeln på söndagen när Eskilstuna United gästades av serieettan AIK. Det blev ett nytt publikrekord för säsongen och ett gemensamt upprop för jämställdhet, men tyvärr en förlust för hemmalaget.

Det var någonting alldeles särskilt i luften kring Tunavallen denna söndagseftermiddag när arenan började fyllas med folk och solen kikade fram. Kören Key Town stod redo utanför entrén och bjöd på peppande sång samtidigt som den helt nya maskoten Hjärtrud för första gången visade upp sig. Den peppade stämningen var såklart tack vare Eskilstuna Uniteds egen manifestation JAG2030, som blev den inledande matchen efter sommaruppehållet.

Alla kan bidra till ökad jämställdhet

Initiativet JAG2030 är ett upprop för att alla flickor, tjejer och kvinnor ska ha samma förutsättningar som män och få spela fotboll på samma villkor. Ordförande Anna Arnerdal om JAG2030:

– Vi vill bidra till en ökad jämställdhet inom fotbollen, näringslivet och det övriga samhället. JAG2030 är ett initiativ där vi även vill involvera andra, som våra samarbetspartner, publiken och andra föreningar – alla kan vara med och bidra!

Tränare Vaila Barsley underströk vikten av Eskilstuna Uniteds engagemang i frågan:

– Kvinnliga fotbollsspelare vill såklart kunna leva på sin fotboll. Det är inte jämställt och det är jätteviktigt att vi som klubb och hela samhället jobbar framåt.

Klockan 15:00 stod Eskilstuna United redo att ta sig an ett gästande AIK. Och inför en publik på över 800 fotbollssugna supportrar, drogs årets jämställdhetsmatch äntligen igång.

Godkänd prestation trots förlust

Motståndarna tog kommandot redan från start och stod för den större delen av bollinnehavet. Trots en miss från hemmalaget som resulterade i 0-1 i den 24:e minuten, var det ett starkt lag som fortsatte kämpa. United bjöd under vissa perioder på ett fint spel och fina bollar – men tyvärr utan resultat. Tio minuter in i den andra halvleken avancerade AIK till 0-2 genom Matilda Nildén. Kort därefter fick Eskilstunas Maja Alvin skottläge utanför straffområdet och reduceringen kunde nästan tas på, men bollen förhindrades av en gulsvart hand som gick obemärkt förbi domaren. I minut 68 satte gästande Olivia Lindstedt in matchens sista mål och mötet slutade 0-3 till AIK.

Trots förlust fanns det ändå tillfälle att fira när Eskilstunas Chloe Eriksson fick speltid för första gången efter sin korsbandsskada. Matchens lirare, Lucia Duras, menade att lagets prestation var bättre idag än föregående möte mot AIK:

– Jag tycker vi gjorde en bra match och kämpade oss igenom, sa Duras, med ett leende på läpparna och en stor bukett i handen, ville hon i sann JAG2030-anda också uppmana unga tjejer att följa sina drömmar:

– Fortsätt att drömma högt! Tro alltid på dig själv och tvivla inte, utan kör bara! Och glöm inte att ha kul på vägen.

Nästa hemmamatch

Tack alla som kom och såg matchen och bidrog till årets hittills största publiksiffra. Nästa hemmamatch är den 17 augusti 13.00, då Trelleborg kommer på besök.