”Behöver nå upp några nivåer till”

Hur ofta kan man äta tacos? Väldigt ofta, om du frågar Felicia Saving.
Nyförvärvet har inlett starkt i Eskilstuna United – men har faktiskt spelat på högsta nivån i en annan sport också.
Detta, plus hur hon lärde sig simma extremt tidigt och längtan efter publiken och Tuna12, är några av sakerna hemsidan pratat med innermittfältaren om.

När 18-åriga Felicia Saving skrev på för United i slutet av förra året var det nog inte många som trodde att hon skulle kliva rakt in som startspelare på det centrala mittfältet. Men så har det blivit och i spelet med boll har Felicia imponerat – både med sitt lugn och med sin förmåga att se och slå öppnande passningar. Själv är hon dock inte helt nöjd:
– Jag tycker det har känts lite upp och ner i mina prestationer hittills. Jag försöker att alltid ge hundra procent, bidra så mycket som möjligt med mina kvalitéer och jag känner själv att jag lär mig extremt mycket efter varje match. Jag är tacksam att jag fått så mycket förtroende och speltid hittills men känner själv att jag behöver nå upp några nivåer till.

I de senaste matcherna har ni dock mest jagat boll, medan du känns vassast med mycket bollinnehav. Kommentar?
– Mina bästa egenskaper ligger i offensiven och jag trivs bäst när jag blir rättvänd med bollen. Men jag tycker att jag utvecklat mycket i min defensiva position också. Det vi behöver ta med oss från matcherna vi spelat nu är det Munken har varit inne mycket på, att vara mer rädda om bollen när vi vinner den. Att inte stressa upp oss och bara kontra så fort vi får läge, utan att vi vågar spela mer och behålla den mer inom laget.

Att Matilda Plan varit elitspelare i bandy vet nog de flesta. För Felicia Savings del har motsvarande gällt för innebandy.
– Ja, jag har spelat det parallellt med fotbollen till förra året då det blev för mycket. Men det har alltid funkat väldigt bra, jag tycker att innebandy är otroligt roligt och säsongerna krockar inte så det har varit smidigt att kombinera. Jag började i Nacka Wallenstam när jag var 6 år och det var även där jag slutade min karriär. Back är väl den positionen jag spelat mest men i SSL (Svenska Superligan) var jag bara forward.
– Mina bästa egenskaper skulle jag säga är väldigt lika de i fotbollen, min spelförståelse och att jag aldrig ger mig. Sen skulle jag ändå säga att det var ”lätt” att i slutändan välja mellan sporterna. Fotbollen har alltid varit prio 1 och gått först oavsett vad, och det visste mina innebandytränare om. Krockade träningarna valde jag alltid fotbollen så det var ändå ett givet val och det har som sagt aldrig riktigt funnits några oklarheter kring det. Ändå kul att jag kunde hålla igång innebandykarriären relativt länge och ibland kan jag sakna den sporten.

Som vanligt passar hemsidan på att även ta reda på lite mer om personen och inte bara idrottaren. Till exempel vet vi att Felicia upplevde ett mindre kaos när hon blev Eskilstunabo – flyttlådekaos.
– Haha ja, så mycket kartonger har jag nog aldrig sett … Jag valde att köpa helt nya möbler inför flytten och det märktes kan jag säga. Men nu har jag lyckats komma i ordning och kartongerna är borta, så nu trivs jag väldigt bra. Eskilstuna känns lite ovant när man kommer från en så stor stad som Stockholm men det är skönt att kunna cykla och gå överallt.

Rykten säger att du kan ha saltat lite när en av kvällstidningarna ställde frågor till sin bilaga inför säsongen och du skulle ange din längd. Ligger det någon sanning i det …?
– Är det Fanny eller Lundis som har gått och spridit det här ryktet? Alltså jag skulle säga att jag är 1,60, att jag sedan avrundar uppåt med någon centimeter någon gång kanske kan ha hänt. Frågan om hur kort man är brukar vara rätt återkommande men jag skulle i alla fall inte säga att jag är under 1,60.
Felicia har även bjudit på två godbitar på hemsidan när hon fick frågan om saker folk inte vet om henne. Vi börjar med maten, där hon medgett att hon äter tacos tre gånger i veckan – minst.

Felicia Saving är runt 1,60 lång. I alla fall inte under – och någon gång har det väl hänt att hon avrundat uppåt…

Stämmer detta? Och i så fall, blir du aldrig less på det?
– Ja minst tre gånger i veckan. Kan ibland bli mer, haha. Jag förstår inte heller riktigt hur jag inte kan tröttna. Jag kanske gör det snart men ännu så länge är det fortfarande väldigt gott, så jag har inget bra svar på den frågan.

Du får väl ses som expert på området så vad ska tacos helst innehålla enligt dig?
– Tråkigt nog har jag inget speciellt. Köttfärs, lite olika grönsaker, gräddfil och tacosås, det är väl typ det.

Och så har du uppgett att du lärde dig simma som tvååring. Hur gick det till?
– Lite rolig story faktiskt. Jag har en två år äldre bror som jag vägrade vara sämre än vad gällde allt, så det är väl därifrån jag fått min vinnarskalle. Han hade precis lärt sig simma, så jag slängde av mig armpuffarna och hoppade i poolen för att visa att jag också kunde, och en vecka senare hade jag lärt mig. Sedan kanske jag inte hade fått simborgarmärket för det var bara nästippen som låg över ytan, men enligt mig är det godkänt.

Felicia Saving har som sagt redan hunnit med mycket i sin nya klubb. En sak hon däremot ännu inte fått göra är att möta sin hemmapublik. Det var nära att 500 åskådare hade fått välkomnas på måndagskvällen, men då restriktionerna förlängdes i minst ett par veckor till kommer så inte att ske.
– Jag längtar väldigt mycket efter vår publik, man har ju hört så mycket om Tuna12 så det hade verkligen varit fantastiskt! Publiken är en så stor del av fotbollen och det känner man när man spelar så jag saknar det något enormt. Men vi får ha tålamod och vänta ett tag till.

Vi är bara i maj men ändå väntar redan andra mötet med ditt förra lag Hammarby. Vad gjorde ni bra mot dem i cupmötet (seger 1-0) och vad blir nyckeln för ny vinst i morgon kväll?
– Jag tycker att vi satte försvarsspelet bra i cupen, Holmgren gjorde en jättebra match i målet och jag tycker att vi fick dem dit vi ville. Sedan tror jag vi behöver skapa fler farliga målchanser än senast för att vinna igen. Det kommer att vara två revanschsugna lag och det var små marginaler som avgjorde senast så jag tror vi behöver våga hålla i bollen och göra jobbet både offensivt och defensivt. Väldigt kul med Hammarby igen, det är alltid speciellt att möta sin gamla klubb och sina gamla lagkompisar. Otroligt kul och vi ska som vanligt göra allt för att ta tre poäng, lovar Felicia Saving.

Dela