United leder serien efter fjärde raka!

Eskilstuna United toppar OBOS Damallsvenskan, åtminstone till i morgon kväll, efter att man besegrat Umeå på bortaplan med 2-1 (1-1) på söndagen.
Lagets två främsta för dagen, Paulina Nyström och Elin Rombing, fick lämpligt nog göra målen.

Uniteds underbara trend fortsätter i denna extremt matchtäta period under våren. Tredje matchen på en vecka gav tredje uddamålssegern att lägga till triumfen mot Kalmar veckan innan, även det med ett måls marginal.

I Västerbotten fick man en smakstart. Ngozi Sonia Okobi och Elin Rombing hjälptes åt på högerkanten så att Rombing kunde slå ett inlägg. Paulina Nyström var alert, vann kampen mot sin motståndare och vräkte sig fram och nickade. Bollen gick i stolpen men ”Pao” var klart först på returen och kunde lätt sätta 0-1 då målvakten inte hann tillbaka i position efter nicken.

Nykomlingen Umeå visade dock bra kvalitéer spelmässigt och lyckades rulla bort Eskilstuna flera gånger.
– Vi fick inte ordning på vår press, säger Paulina i tv-intervjun i halvtid.
Umeå hade innan det fått utdelning efter en hörna där Katie Fraine var lite trängd och inte lyckades hålla bollen. Den landade rätt för Briana Campos som prickade in 1-1 vilket var resultatet halvvägs. United var dock nära att återta ledningen strax före pausen men Felicia Savings skott smet tätt över ribban.

Efter sidbytet var det väldigt mycket kamp och ställningskrig en lång stund, förutom när Eskilstuna inom loppet av en minut fick två superlägen. Först Elise Stenevik som skapade sitt helt på egen hand där hon med högern, hennes sämre fot, sköt väldigt bra och klockrent prickade stolpen.
Kort därefter kom en ännu bättre chans när Saving helt friställde Paulina Nyström. Hon fick springa framåt säkert 20 meter och tänka på sitt avslut. Kanske hann hon tänka för mycket för Pao var knappast nöjd med skottet rakt på den utrusande målvakten.

Men det skulle alltså lösa sig ändå. I den 82:a minuten skickade Matilda Plan iväg en jättefin långboll som Paulina var först på. Hon gjorde bort en motståndare, gjorde nästan bort en till och sköt men UIK-försvararen blockerade halvt. Lite tursamt rullade bollen då fram till Elin Rombing som sköt förbi en motståndare och precis utom räckhåll för Umeåmålvaktens utsträckta ben.
– Det känns jättebra och kul att spela just nu, oavsett vilken position jag är på, säger ”Robban” till Viaplay och fortsätter:
– Vi hade svårt att välja vilken press vi skulle köra i första halvleken och vi spelare var i olika sekvenser. I andra gick det mycket bättre, vi vann mer boll och Umeå slog bort den flera gånger.

Elin Rombing var själv en flitig bollvinnare. Hon var ytterback större delen av matchen och särskilt efter sidbytet var hon väldigt lyckad defensivt med många brytningar. När Anna Oscarsson byttes in flyttade Elin upp högre på planen och visade att hon kan bidra lika mycket där. Inte bara genom att bli målskytt utan även genom några andra insatser.
Stort plus utdelar vi givetvis även till Paulina Nyström som likt Rombing hade ett mål och en assist. Visst, Pao borde ha gjort ett mål till, men förutom det var hon företagsam, stark i närkamper och visade ingen trötthet trots det intensiva matchandet.

Dessutom, som om vi inte hade nog att glädjas med i form av seger och serieledning. I dag gjorde Halimatu Ayinde A-lagscomeback, drygt ett år efter korsbandsskadan hon ådrog sig i cupfinalen mot Häcken. Varmt välkommen tillbaka!
Med rimliga resultat på måndagskvällen blir United av med serieledningen. Vi kan ligga allt från etta till fyra när vi på fredag tar emot Rosengård för vad som definitivt blir ett toppmöte, om inte en seriefinal.
Vi hoppas att ni alla kommer till Tunavallen då och ger vårt United det stöd laget förtjänar. Det lär behövas när vi ska utmana regerande svenska mästarklubben!