Nyförvärven visade vägen mot Piteå

Båda nyförvärven blev målskyttar när Eskilstuna United tog sjätte raka segern och höll sjätte raka nollan via 3-0 mot Piteå.
– Otroligt skönt att det börjat så här bra, säger 1-0-skytten Mia Jalkerud.
– Vi har lyckats bra med den typen av inspel, säger 2-0-skytten Paulina Nyström.

Gästerna inledde dock söndagens drabbning på Tunavallen klart piggast. Josefin Johansson träffade ribban med ett lobbaktigt skott efter tre minuter och Fanny Andersson hade en styrning tätt utanför i tionde minuten i återkomsten till Tunavallen.
– Piteå hade läst på, hade ett bra presspel och vi fick inte alls ordning på vår speluppbyggnad som har varit en trygghet tidigare, säger tränaren Magnus ”Munken” Karlsson om upptakten.

Det som hände därefter kändes därför inte helt logiskt – men desto skönare med Unitedögon sett.
I 11:e minuten slog Anna Oscarsson ett fint inlägg som Mia Jalkerud dök fram på och stötte in. Hon behövde alltså inte lång tid på sig att presentera sig för Eskilstunapubliken.
– Jag såg att Anna hade bollen och rusade in på ”blinda sidan” av mittbacken i boxen. Sedan var det bara att sätta dit foten, berättar Mia.

Paulina Nyström (till vänster) jublar med lagkamraterna efter att hon gjort 2-0 för United. Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

Dessutom låg Mia bakom att vår andra sommarvärvning också blev målskytt i United. Ett markinlägg från höger i straffområdet rann förbi många, bland andra Felicia Rogic, till en helt fri Paulina Nyström som förstås inte missade det helt öppna målet från nära håll.
– Det var inte det svåraste målet jag gjort. Samtidigt kul eftersom vi tränat på att komma in på just det sättet på inspelen, om någon missar så kommer nästa och fyller på bakom, säger Paulina.
– Jag siktade på ”Felle”, erkänner Mia med ett skratt.

De lyckominuterna förändrade förstås matchbilden och United fick allt bättre grepp om händelserna men några fler mål fick vi inte se före halvtid.
– Jag tycker inte att vi gjorde en lika bra spelmässig insats som mot Hammarby men härligt att det räcker ändå och att vi även kunde fylla på med ett tredje mål till slut, säger Jalkerud med strålande två mål och två assists efter två seriematcher i Eskilstuna Uniteds tröja.

Hemmalaget verkade ha bra kontroll och släppte inte till mycket bakåt alls under den andra halvleken. Piteå bytte massor av spelare, Fanny Andersson försökte driva på sitt nya lag från det centrala mittfältet men United släppte knappt till en en farlig chans.
– Vi har ett bra självförtroende just nu och för egen del har det känts lite annorlunda att komma in så här på lån mitt under säsongen men det är ett härligt gäng och jag trivs bra, berätta Paulina Nyström.
Men är du vänster- eller högerfotad egentligen?
– Haha, lite roligt att du frågar, tre andra i laget har också undrat det. Jag skulle säga att jag är hyfsat tvåfotad, jag skjuter helst med högern men jag är bättre på att tricksa med vänster.

Defensiven går det förstås inte att anmärka på efter ytterligare en hållen nolla – mycket bra. United har nu hållit tätt i nästan tio timmar i OBOS Damallsvenskan!
Mittfältet imponerade också och i Linn Vickius frånvaro (varit sjuk under veckan) tog Noor Eckhoff extra ansvar och var jätteduktig centralt. Kul också att se Ngozi Sonia Okobi som allt mer närmar sig fjolårsformen och nu var igång och fintade bort motståndare till höger och vänster igen.
I anfallet gjorde både Jalkerud och Rogic mål för andra matchen i rad, detta eftersom ”Felle” satte spiken i kistan med ett distinkt avslut, framspelad av Ngozi Sonia Okobi, i den 85:e minuten.
– Ändå är jag inte helt nöjd med vårt spel, i andra halvleken hade vi problem med både det ena och andra. Även om vi så klart spelade på ledningen, att ha alla på rätt sida och kontrollera matchen, summerar Munken.

Närmast väntar Vittsjö borta, en uppgift United genom åren aldrig gått segrande ur. Kanske kan lånet därifrån, Paulina, komma med något tips.
– Nja, jag har nog inget särskilt. De är alltid tuffa att möta på sin hemmaplan. För egen del skulle det kännas lite konstigt att göra mål mot dem. Men får jag läget lovar jag att göra mitt yttersta för att sätta dit bollen …

Till sist: Man ska inte klaga efter ytterligare en Unitedseger men som fotbollsälskare hade man gärna flyttat ena målburen på Tunavallen i den 41:a minuten. Då fick vi se ett glimrande hemmaanfall på knappt tio sekunder – Emelie Lundberg med långboll, nickskarv av Felicia Saving, klack av Ngozi Sonia Okobi, djupledsboll av Mia Jalkerud och rent friläge för snabba ”Felle”. Skottet gick dock tätt utanför – det hade annars varit ett skolboksanfall att visa i höjdpunkterna.

Matchfakta
Eskilstuna United-Piteå 3-0 (2-0)

1-0 (11) Mia Jalkerud, 2-0 (13) Paulina Nyström, 3-0 (85) Felicia Rogic
Varningar, United: Ngozi Sonia Okobi
Piteå: Anam Imo
Domare: Jovan Krsmanovic
Publik: 897

Dela