Stark vändning i ruskvädret

Vindarna piskade, regnet skvätte och United, i Rosa bandet-matchmundering, hamnade i underläge.
Men vad gjorde det, vårt urstarka lag vände till 3-1-seger mot Djurgården och det var bara logiskt att Mia Jalkerud satte det avgörande målet.
– Klart att det känns lite extra. Även om Djurgården på sätt och vis är klubben i mitt hjärta ville jag fira målet, det kändes så otroligt skönt att få in 2-1, säger forwarden.

Starten var inte perfekt, Mia tyckte inte att man hittade rätt i pressen och tränare Munken var inte nöjd med att flera lägen att rensa fanns innan Michaela van den Bulk kunde sätta 0-1 i den 20:e minuten.
– Det blev lite ”mjukglass” där och vi var inte tillräckligt bestämda, säger han.

Vaila Barsley såg till att Djurgården inte ledde länge, genom att här nicka in 1-1.

Men desto mer nöjd förstås med hur laget tog tag i allting och tog över matchen. Faktiskt så pass snabbt att gästerna bara fick ha ledningen i ett par minuter. Sedan nickade Vaila Barsley in kvitteringen på Noor Eckhoffs hörna.
Du är alltid ett hot på fasta situationer men när gjorde du senast mål direkt på hörna?
– Jag minns inte riktigt. Vi hade några hörnmål i början av säsongen men då var det inte jag som satte dem, säger mittbacken som haft problem med ryggen och vilat mycket sedan hon klev av i mötet med Piteå.
– Jag fick lite besvär då. Men jag mår bra av kontinuitet och att kunna göra samma saker och nu känns det bra igen. Jag hade inte ont under matchen.

Lämpligt förstås att hon kunde spela när Matilda Plan nu var avstängd och förutom vid målet såg det säkert ut bakåt med Vaila och Emma Östlund centralt samt Elin Rombing och Elise Stenevik på var sin sida.

1-1 stod sig ganska länge – med känslan att United tog över mer och mer.
Efter sidbytet fick man dessutom den rätt oberäkneliga vinden mestadels i ryggen och kunde öka trycket mot Djurgårdens mål.
Utdelningen kom strax innan timmen var spelad. Ytterligare en hörna var grunden, bollen nickades av Paulina Nyström och Emma Östlund och sedan stack måltjuven Jalkerud fram foten och hittade rätt båge för att få in bollen.
– Så skönt att få med oss trepoängaren. För egen del fick jag en väldigt bra start här i klubben, känner mig väldigt trygg med hela laget och har hittat min roll på och utanför planen, säger en mycket nöjd Mia.

Mia Jalkerud var som vanligt på rätt plats vid rätt tiondel. Denna gång betydde det 2-1 mot hennes tidigare lag Djurgården.

Munken testade ett intressant drag där Felicia Rogic fick gå ut mer åt vänsterkanten till, medan Paulina Nyström flyttades in centralt.
– Paulina är stark och jag ville ha henne där eftersom Djurgården är duktiga där. Jag tycker att det fungerade ganska bra, säger Unitedtränaren och vi kan bara hålla med eftersom Paulina var framträdande och nyttig.
Dessutom visade ”Felle” att hon kan göra mål från vänsterytterposition också när hon snyggt knorrade in 3-1 i minut 73. Möjligen ett skott bortamålvakten borde kunna ta, å andra sidan satt skottet perfekt vid bortre stolpen.

United har förstås inget emot att både Kristianstad och Hammarby fick nöja sig med oavgjort i denna omgång.
– Så jämn är serien, alla kan ta poäng av alla. Men vi visade igen att vi är konsekventa i vårt spel och tunga att orka stå emot, säger Munken.
Vaila medger att hon har järnkoll på tabellen och vilka konkurrenterna i jakten på plats tre har kvar att möta.
– Jadå, jag tittar ofta på såna saker. Men samtidigt ser vi till att fokusera på att vinna vår egen nästa match. Klarar vi inte av det så hjälper det inte att kolla i tabellen.
Att nästa match, Kristianstad borta, kan bli oerhört avgörande är dock ett faktum som inte går att bortse ifrån. Sex poäng skiljer nu, vinner United är det nio, och minst nio plusmål, med tre omgångar kvar. Dock jagar även Hammarby och Vittsjö, just nu sju poäng bakom Eskilstuna.

En imponerande vändning gjorde att United ännu en gång fick skäl att jubla med publiken efter slutsignalen.

Från dagens match – där vädret enkelt uttryckt var vidrigt – minns vi även att Ngozi Sonia Okobi trollade bort Sara Olai så många gånger första kvarten att Djurgården var tvungen att ta in en annan vänsterback och flytta över Olai till höger.
Hemsidan gladdes också åt att supernyttiga kämpen Noor Eckhoff prisades som Uniteds bästa spelare. Mia Jalkerud har varit en succé på alla sätt men undra om inte norska Noor totalt sett över hela året varit den allra mest lyckade värvningen. Särskilt när Halimatu Ayinde gick sönder tidigt har Noors outtröttliga jobb på centrala mittfältet betytt jättemycket för Uniteds framgångar.

Vi avslutar med Vailas kloka ord på frågan om hur det kan gå så bra för United nu, fast så många framträdande kuggar lämnade i somras.
– Även om vi tappade flera väldigt skickliga spelare, så är ju alla olika typer och det är inte alltid som en spelstil passar perfekt med övriga lagets. Det är ju elva i ett lag och nu verkar vi ha hittat elva som verkligen passar ihop.

Matchfakta
Eskilstuna United-Djurgården 3-1 (1-1)

0-1 (20) Michaela van den Bulk, 1-1 (22) Vaila Barsley, 2-1 (60) Mia Jalkerud, 3-1 (73) Felicia Rogic
Varning, Djurgården: Julia Walentowicz
Domare: Fredrik Alknäs
Publik: 1 412

Dela