Tecknaren Noor sporras av konkurrens

Hon är en högklassig tecknare, tappar bort en del saker och räds inte den tuffa konkurrensen om speltid på Uniteds innermittfält.
Noor Eckhoff har stormat in i OBOS Damallsvenskan och mer eller mindre direkt från Australien bidragit till fyra poäng i säsongsupptakten. Nu längtar hon till den stora utmaningen kallad Rosengård och tror att United har bra chans att störa stjärnlaget.

Norskan, vars hela namn är Noor Hoelsbrekken Eckhoff, ingick hastigt och lustigt i truppen och har därefter har fått starta både mot Kristianstad och Piteå. Men många fans undrar nog fortfarande vem hon är.
Dags att reda ut det nu.
Beskriv din karriär så här långt, tidigare klubbar, platser i laget med mera?
– Jag började med fotboll när jag var 7 år i ett lokalt lag som heter Koll. Som 11-åring bytte jag till grannklubben Lyn där jag var de nio följande åren. I början spelade jag på kanten men ganska snart flyttade tränaren över mig i en central position för att han såg hur mycket jag sprang. Efter en härlig tid i Lyn blev det Kolbotn i ett år innan jag åkte till Australien och spelade för Melbourne City när det var vinter här.
Hur var äventyret i Australien?
– Väldigt lärorikt och det gav mig många nya erfarenheter. Med uppehållet och coronasituationen i Norge tyckte jag att det var en fin möjlighet till matcherfarenhet och nya intryck vilket gör att man växer som människa. När jag var klar där kändes Eskilstuna som en välskött klubb jag hade fått gott intryck av. Det bekräftades och förstärktes efter samtal med Munken och andra. Truppen har höga ambitioner och stor potential så klivet hit och till Damallsvenskan kändes helt rätt för mig och min utveckling.

En sak måste förstås klargöras tidigt. Heter man Eckhoff och kommer från Norge är Noor sannolikt inte den första som en allmänt idrottsintresserad person tänker på. Världens bästa skidskytt med förnamnet Tiril går nog före.
– Jag har flera gånger fått frågan om jag är släkt med Tiril och varje gång önskar jag att jag kunde svara ja. Måste tyvärr medge att vi inte har något släktskap alls.

Hur har din första tid i Eskilstuna varit vad gäller boende, intryck av staden med mera?
– Det har gått väldigt bra! Klubben har tagit väl hand om mig och jag är tacksam för hur de hjälpt till att få ordning på allt det praktiska. Kul också att lära känna alla i laget, det är ett härligt gäng.
– De två första veckorna bodde jag på hotell innan jag hade fått en egen lägenhet. Jag bor ensam men har nära till flera lagkamrater vilket känns bra. Själva staden är lite annorlunda än där jag bott förut. Speciellt med tanke på hur mycket närmare invånarna verkar vara klubben i form av intresse. Något publiksiffrorna förut har visat.
Du har inte virrat bort dig i stan?
– Nej, jag är rutinerad. Jag har gått vilse tillräckligt många gånger för att alltid ha Google Maps nära tillhands …

På bilden ovan kan ni se att Noor har ett fast grepp om sina benskydd. Det finns en anledning till att hon håller lite extra hårt i dem. Trots bara någon månad i stan har hon redan hunnit tappa bort ett par benskydd – och norskan medger att det knappast var en slumphändelse.
– Jag har lust att smita undan den här frågan genom att säga att det bara var otur, men tyvärr. Det värsta är att de benskydd jag tappade bort var ganska nya också. Jag har ganska lätt för att bli av med saker men det finns en positiv sida. Jag tänker att förhoppningsvis blir många andra glada när de hittar sakerna jag slarvat bort.

Hurdan är du som person och vilken roll tar du i en grupp eller ett lag?
– Jag vill tro att jag är en snäll, positiv och hårt arbetande person. I ett lag försöker jag vara en sådan som samlar gruppen och sprider mycket positiv energi. Jag vill gärna ta en ledande roll, se alla i gruppen och föregå med gott exempel både på och utanför banan.
Jag hör att du även väljer flygstolar åt lagkamrater?
– Nej, det skulle jag inte våga göra. Det känner jag inte till.
Rykten gör annars gällande att på flygresan till Luleå nyligen så hade Loreta Kullashi svårt att bestämma sig för var hon ville sitta. Då ska två starka norskor ha hållit ”Lorre” i ett bestämt grepp och sedan valt stol åt henne …?
– Hahaha, då förstår jag vilken situation du menar. Du kan skriva så här: Ibland är det viktigt att påminna svenskar om Norges sanna styrka!

Robert Downey Jr som Iron Man – ett av motiven Noor Eckhoff har gett sig på att avbilda när tecknarlusten slagit till.

Vad gör du helst när du inte spelar fotboll, har du några andra stora intressen?
– Jag är väldigt förtjust i att teckna. Det har alltid varit ett stort intresse och lyckligtvis är det en hobby som går väldigt bra att kombinera med fotbollen. Jag tecknar mestadels porträtt och drömmen är att jag någon gång i framtiden ska kunna leva på det.

Men just nu är fotbollen huvudfokus och Noor håller till på en position där Halimatu Ayinde förra säsongen utsågs till Uniteds bästa spelare. Där i mitten finns också Felicia Saving som nog har överraskat mer eller mindre alla med sitt kreativa spel hittills under 2021. Även Linn Vickius har övertygat under försäsongen.
– Det är en fin konkurrenssituation på mitten och jag ser mig som lyckligt lottad att jag får tampas mot dem och alla andra duktiga tjejer på varje träningspass. Jag har kommit till United för att bli en bättre spelare och då ingår konkurrens i paketet. Det är både sunt och utvecklande för alla parter. Därefter är det upp till tränaren att bestämma vilka han tror ger laget bäst chans att vinna respektive match.

Under söndagen ställs ni mot Rosengård med nästan bara landslagsspelare. Är det din tuffaste klubblagsmatch hittills i karriären och vad tror du krävs av er för att vinna?
– Det blir absolut en av de tuffaste matcherna för mig, samtidigt är det sådana som är de allra roligaste att spela. Vi har inlett säsongen bra men nu kommer verkligen ett stort test för oss.
– Vi är beroende av varje enskild spelare mot Rosengård. Ett så spelskickligt lag straffar oss hårt om en av oss inte är på hugget. Vi behöver våga för att sätta oss i respekt, arbeta samlat och ha korta avstånd mellan lagdelarna. Om vi är noggranna i passningsspelet, kanske lite mer cyniska med bollen och undviker onödigt slarv så ska vi kunna ge dem en rejäl kamp på söndag. Jag ser verkligen fram emot det. Ett spännande test där jag tror vi kan bita ifrån bra.

Dela