Vaila poängräddare på tilläggstid

En liten touch med pannan – och massor av frustration byttes till glädje.
– Det var en jättedålig träff, säger poängräddaren Vaila Barsley efter att ha gjort 1-1 på Amanda Nildéns inlägg i det absoluta slutskedet mot Hammarby.

Stort jubel sedan Vaila Barsley (till höger) nickat in 1-1 och räddat en poäng till United.

En match med två ansikten där Hammarby började piggt och energiskt mot ett hemmalag med fyra skiften i startelvan från cupfinalen.
– Ett bra lag som pressade oss hårt och vi kom inte ur det. Då blev det ängsligt, säger duktiga och flitigt löpande Fanny Andersson.
Bajen fick utdelning också. Efter en kvart vändes en vass Unitedfrispark till kontring för gästerna. En svag nertagning på mitten gav Madelen Janogy bollen och sedan gick det fort.
Några passningar senare hade Emilia Larsson rullat in 0-1.

Klart rättvist då, men allt skulle förändras.
– Vi bestämde oss för att pressa högre och det är då vi är bra. Så har det varit i tidigare matcher också, säger Loreta Kullashi.
Vi nämnde frustration i början. ”Lorre” var detta personifierat. Hon hade åtminstone en handfull lägen. Två före pausen där en bra räddning på ett friläge var närmast. Efter sidbytet blev det ännu mer (frustrerat) för Loreta.
Eller vad sägs om ribbträff i minut 54, skott strax utanför i 71:a, curlad boll i bortre stolpen i 76:e och ett mål bortdömt för offside i början av tilläggstiden …
– Det var helt otroligt, det kändes som en sån dag när den bara inte ville in. Den i ribban och även den i stolpen trodde jag verkligen skulle sitta, säger Loreta Kullashi, förstås extremt lättad över kvitteringen i slutet.

Loreta Kullashi var flera gånger nära att näta mot Hammarby men ribban, stolpen med mera var hela tiden i vägen för vår forward.

Fanny Andersson hade ett annat tema. Hon blev träffad av bollen eller tacklad eller fick smällar mot huvudet så många gånger att vi tappade räkningen.
– Ja, det blev några stycken. Fläskläpp bland annat, säger hon med ett leende efter sin starka kämpainsats.
Vad tror du poängen kan betyda framöver?
– Jag tycker att det här visar att vi har bra karaktär och inte ger upp fast till exempel Loreta var så nära många gånger.

Även tränare Munken var belåten – med större delen av matchen.
– Ja, från minut 31 och framåt är jag nöjd. Att jag bytte många i startelvan är för att vi har en bred och bra trupp och då ska man använda sig av den i en så intensiv period som vi är inne i. Cupfinal fyra dagar innan går inte att helt ta bort ur beräkningarna, säger han.

Tränare Munken och flera spelare samlades för firande vid hemmabåset när en svidande förlust undveks och 1-1 var ett faktum.

Munken gjorde också draget att mot slutet skicka upp Vaila Barsley som target och spjutspets. Den här gången blev det helt avgörande.
– Jag tror det är första gången jag har lyckats göra mål när jag flyttats upp så här. Det var så jäkla skönt att få med oss en poäng och jag tycker att vi förtjänade den, säger hon om målet när klockan precis passerat 93.
Vaila var dock förvånad över att hon prisades som bästa hemmaspelare (utsett före kvitteringen kom).
– Min puls var låg bokstavligt talat hela matchen. Även när de anföll mycket kändes det som att de kom på sidorna, inte centralt där jag var.
Beskriv målet!
– Allting gick väldigt långsamt. Lorre och hennes försvarare hoppade precis framför så det var lite svårt. Jag fick inte mycket träff på nicken men det blev bra den här gången, säger hon om bollen som precis hamnade utom räckhåll för Bajens målvakt och passerade mållinjen via stolpen.

Vaila förenklade dock sin insats i övrigt då hon absolut agerade stabilt defensivt tidigare. Hon och Fanny Andersson var de två som stack ut mest i United i den match där det mot slutet regnade varningar från domaren Sara Wiinikka.
Till och med så pass att en inbytt Hammarbyspelare fick två, och således rött kort, på bara runt 20 minuters spel.
– Jag vet inte så mycket om alla varningar. Jag är äldre och kan behärska mig, säger Vaila och ler.

Matchfakta
Eskilstuna United-Hammarby 1-1 (0-1)

0-1 (15) Emilia Larsson, 1-1 (90+4) Vaila Barsley
Utvisning, Hammarby: Helén Eke (två gula kort)
Varningar, United: Halimatu Ayinde, Noor Eckhoff, Matilda Plan
Hammarby: June Pedersen plus två till bänken
Domare: Sara Wiinikka

Dela