Motståndarkollen: Växjö

Shannon Woeller känner till Eskilstuna United och Tunavallen väl.
När hon på söndag beträder konstgräset igen gör hon det för ett Växjö som är i desperat poängbehov för att hänga kvar i OBOS Damallsvenskan.
Vi synar tabelljumbon genom Shannons ögon.

Men det går så klart inte att inleda intervjun med en kanadensisk fotbollsspelare på annat sätt än att fråga om nationens OS-guld i Tokyo, efter den så hjärtskärande – för svensk del – rysarfinalen.
– Guldet var otroligt för laget och jag tror att de fångade hela landets hjärtan dessutom. Alltid när Kanada gjort succé i en stor turneringen har det inspirerat en ny generation ungdomar. Så jag tror att detta kommer att innebära väldigt positiva saker för framtiden också, säger Shannon och fortsätter:
– Ekonomiskt och mediamässigt har damidrott fortfarande långt kvar i Kanada. Tidigare framgångar har inte räckt för att få till de stora finansiella investeringar som krävs. Jag hoppas så mycket att OS-guldet förändrar detta. Vi har till exempel inga proffsligor för damer vilket är extremt tråkigt och olyckligt i ett land som har möjligheterna till detta.

Hur nära var du själv att få vara med om OS-äventyret i Tokyo?
– Jag fanns med på den första långa listan av aktuella spelare. Det kom dock in en ny coach som tog över rodret i början av 2021 och jag och hon har aldrig riktigt ”hittat” varandra.

Men nu är OS över och vardagen här. För den skickliga och stabila försvarsspelaren Shannon Woeller innebär det en rafflande höst med bottenstrid och kamp för nytt kontrakt. Närmaste uppgift blir att försöka snuva Eskilstuna United, laget hon representerade 2018 och 2019, på poäng i Jag2030-matchen.
– Jag har väldigt fina minnen från min tid i Eskilstuna så det känns kul att komma dit igen. Jag uppskattade alltid fansens stöd liksom det från personerna runt klubben. Jag håller kontakt med flera av tjejerna i laget och firade till exempel julen med Barsleys när jag inte kunde ta mig hem till Kanada på grund av coronarestriktionerna.

Det är svårt att inte fastna vid en sak när man tittar på Växjö i tabellen. Efter 15 spelade matcher har Smålandslaget bara lyckats göra tre mål.
Ni är säkert less på att prata om det, men hur frustrerande har det varit att inte få utdelning framåt?
– Självklart väldigt frustrerande. Det jag ändå känner glädje över är att vi fortsatt att våga spela fotboll och kunnat förflytta bollen på ett bra sätt. Ibland har vi dock haft svårt att förvandla det till att skapa chanser, andra gånger känns det verkligen som mycket otur att vi inte lyckats få in bollen.
Å andra sidan, 22 insläppta får man kalla godkänt med tanke på att ni ligger sist. Hur ser du som back på ert försvarsspel?
– Jag tycker att vi som grupp har varit stabila hela säsongen. Vi släpper inte till särskilt många chanser för motståndarna. Det vi kan förbättra är att vara mer bestämda och distinkta i eget straffområde.

Omgångarna rinner dock iväg och nu återstår bara sju – lika många poäng som Växjö har upp till närmaste laget Piteå. Ska man bli kvar i högsta divisionen måste man som bekant ha något lag bakom sig i tabellen.
Känner du fortfarande att hoppet lever för er?
– Absolut. Jag tror jättemycket på gruppen och det tänker jag fortsätta att göra. Vi kommer ifrån några bra prestationer efter sommaruppehållet och vi skulle behöva få några studsar att gå vår väg så kan vi definitivt klara detta.
Är du förvånad över att Eskilstuna ligger så högt som trea inför söndagens möte?
– Inte alls. Det finns många bra spelare i klubben och alltid god potential. Om vi ska kunna vinna på Tunavallen behöver vi vara med direkt från början och inleda starkt. Viktigt blir också att vi är duktiga på att försvara ytorna bakom backlinjen, analyserar Shannon.

Dela