Kryss i lovande Unitedpremiär

En sevärd och underhållande premiär slutade 1-1 när Eskilstuna United tog emot Kristianstad.
– Med tanke på att vi mötte fjolårstrean tycker jag inte att vi ska gå härifrån besvikna, säger nyförvärvet Noor Eckhoff som fick göra 90 minuter direkt.

OBOS Damallsvenskan 2021 inleddes på ett lovande sätt för Eskilstuna som, särskilt i den första halvleken, mycket väl hade kunnat skaffa sig ett rejält försprång mot gästerna från Skåne.
Men det var bortalaget som slog till först. I den elfte minuten hade ett annat Unitednyförvärv, Emma Östlund, otur när hon jobbade hem efter att ha blivit tunnlad, nådde bollen och skulle passa Vaila Barsley. Men bollen blev för hård och i stället fick vassa isländskan Sveindis Jane Jónsdóttír helt fritt att skicka in 0-1 bakom Emma Holmgren.

Tro inte att Eskilstuna deppade av detta. Tvärtom ökade man trycket och var på väg att rinna igenom flera gånger. Allra först kom dock en ribbträff efter en fin Felicia Saving-hörna från vänster. Sedan var det flera kontringar som sånär gav utdelning. Särskilt när Felicia Rogic var helt igenom men tappade fart för att bollen inte följde med som hon önskade, och läget försvann.

”Felle” skulle dock få revansch efter ett jättefint anfall. Det började med Anna Oscarsson, mycket duktig särskilt första 45, modigt vann boll mot två motståndare. Den gick till Felicia Saving vars fina öppnande passning nådde Fanny Andersson på högerkanten.
Fanny hittade också vackert vidare till Loreta Kullashi som smekte igenom en stickare på Felle. Hon rundade den utrusande målvakten och rullade lätt in kvitteringen, något ni ser på bilden här ovanför.
– Första halvleken var helt klart vår, säger tränaren Magnus ”Munken” Karlsson och tillägger:
– Vi ville få upp farten igen och jag tycker att vi lyckades. Fanny och Felle hade väldigt bra djupledsspel och ”Lorre” hakade på där, så den trion var stark i dag.

Loreta Kullashi försökte sig här på en språngnick men fick inte rätt träff med pannan. Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Efter sidbytet blev det en mycket öppen historia. Lagen turades om att skapa chanser, hos gästerna handlade väldigt mycket om den ständigt farliga Jónsdóttir.
– Hon är skicklig samtidigt som vi gick upp i ryggen, hon vände och sedan var vi bortspelade, säger Munken.
Även United hotade dock, till exempel på några hörnor där vi bland minns att Emma Östlund hade en fin nick som dock gick rakt på målvakten.
– Vi mötte ett bra och väldigt fysiskt lag, men jag gillar den sortens spel så för mig passade det fint, säger norska innermittfältaren Noor Eckhoff med ett leende.

Hade du trott på att få starta direkt?
– Jag har bara varit här i 1,5 vecka så jag räknade nog inte med någonting men var så klart väldigt glad över att få chansen. Jag kommer direkt från säsong i Australien och har spelat i ganska liknande system som Eskilstunas, så det kändes inte så ovant. Alla i laget har varit snälla och hjälpt mig komma in i allting snabbt också.

Trots att det hela tiden kändes som fler mål kunde rassla in, blev det inte så.
Premiären slutade därmed 1-1 och som åskådare tar man ändå med sig en positiv insats från United med många fina anfall och bra fart i omställningarna samt en stadig defensiv.

Matchfakta
Eskilstuna United-Kristianstad 1-1 (1-1)
0-1 (11) Sveindis Jane Jónsdóttir, 1-1 (40) Felicia Rogic
Varningar, United: Matilda Plan, Fanny Andersson
Kristianstad: Anna Welin
Domare: Fredrik Alknäs

Dela