Skönt trendbrott för måltjuvar

Eskilstuna United hade fyra olika målgörare mot Umeå.
Vi törs dock lova att två av dem var extra lyckliga och somnar lättade i kväll.
– Så otroligt skönt, säger anfallarna Mia Jalkerud och Felicia Rogic som båda bröt en lång tids måltorka.

Mia hade inte nätat sedan början av maj, ”Felle” inte sedan mitten av juni. Men i söndagens match på Tunavallen slog båda till och bröt sina trender inom några minuter.
– Det går knappt att beskriva hur skönt det var att se bollen gå in. Det har verkligen varit stolpe-ut och bollar på mållinjen. Jag har aldrig gått så lång tid utan mål. Det har väl varit fem-sex matcher ibland men nu hann det bli runt 15, säger Mia som satte 1-0 i minut 19.
– En jättefin framspelning så jag bara behövde sätta dit foten, tillägger hon.

För assisten, ett högerinlägg, stod Felicia Rogic och kanske bidrog det till att hon också blev målskytt lite senare.
– Absolut, alla bra aktioner man gör bidrar till att bygga självförtroende. På mitt skott blev det en liten styrning men skjuter man inte blir det aldrig mål, säger Felle som satte 2-1 i minut 25 kort efter att Emma Santamäki ordnat kvitteringen för Umeå.
I vår artikel inför sa Felle att hon så klart skulle bli glad om hon fick göra sitt första seriemål för året på Tunavallen men att hon skulle bli lika glad om Paulina Nyström nätade igen. Hon ändrade sig i efterhand.
– Jag blev faktiskt gladare för mitt mål. ”Paos” var jättesnyggt men mitt gjorde att vi återtog ledningen i matchen, förklarar Felicia med ett leende.

Ja, formstarka Pao gjorde mål – igen. Ett snyggt högerskott i 73:e blev spiken i Umeåkistan och betydde 4-2. Innan det hade även Noor Eckhoff gjort mål på ett långskott med högern fram till 3-1 efter drygt en halvtimmes spel.
Gästernas andra fullträff kom i 63:e efter en fin prestation av Katariina Kosola och bottenlaget Umeå visade prov på en frejdig och vass offensiv – problemet är att man har för svag defensiv.
– På vissa sätt var Umeå svårare att försvara mot än Rosengård var senast. De kom med maxfart och sprang kors och tvärs. Men å andra sidan gjorde ju det att vi kunde straffa dem åt andra hållet också, analyserar Felicia Rogic.

UIK var inte ofarligt, men känslan var hela tiden att United hade koll. Ngozi Sonia Okobi hade en ribbträff och United hade även ett nickmål på hörna som alla trodde var godkänt och spelarna stod redo för avspark när domaren och ena assistenten kom fram till att det var offside.
– Vi har en spelare, Mia, vid deras målvakt på hörnorna. De bedömde tydligen att hon var offside och störde målvakten när nicken passerade nära Mia, säger lagkapten Felle om domarens förklaring.

Den här dagen gjorde det alltså inte mycket för United tog tre poäng i alla fall. Ett annat, ännu märkligare, domslut fick dock en innebörd för vår andra Felicia – Saving.
Hon slängde sig och glidtacklingspassade fram bollen till en medspelare, var tydligt först i situationen men träffade i samma veva en Umeåspelare som försökte vinna närkampen. Först blev det frispark, efter några sekunders tänkande tyckte domaren att Saving även förtjänade gult kort.
– Jag träffade bollen men nu blir jag avstängd i nästa match i stället, säger Saving med en allt annat än nöjd blick efter slutsignalen.
Hon får därmed inte spela i Uniteds sista bortamatch i OBOS Damallsvenskan 2022. Då, kommande helg, tar vi oss an ett annat lag som strider för att säkra kontraktet och helst utan kvalspel – nämligen Kalmar.

Matchfakta
Eskilstuna United-Umeå 4-2 (3-1)

1-0 (19) Mia Jalkerud, 1-1 (22) Emma Santamäki, 2-1 (25) Felicia Rogic, 3-1 (32) Noor Eckhoff, 3-2 (63) Katariina Kosola, 4-2 (73) Paulina Nyström
Varning, United: Felicia Saving
Domare: Maral Mirzai
Publik: 653

Dela