Motståndarkollen: KIF Örebro

KIF Örebro gästar Tunavallen för vår näst sista hemmamatch i OBOS Damallsvenskan 2021.
Hemsidan synar förstås som vanligt gästande lag, denna gång genom en intervju med Jenna Hellstrom, det kanadensiska anfallsesset med finländska rötter berättar att hon ser Sverige som sitt andra hem.

KIF Örebro DFF, tidigare Karlslunds IF DFF, har en viss extra rivalitet med United med tanke på de få mil som skiljer städerna åt. Förra året lyckades närkingarna bättre i serien, i år verkar det bli ombytta roller även om Örebro fortfarande matematiskt kan ta sig förbi United om allt går deras väg i de tre sista omgångarna. Åtta poäng skiljer inför det inbördes mötet i helgen.

Det stora hotet för Eskilstunalaget, i alla fall om man tittar på statistiken, är en kanadensiska med svenskklingande efternamn där kopplingen dock är till vårt östra grannland.
– Min farfar föddes faktiskt i Helsingfors så jag har rötterna från Finland, berättar Jenna Hellstrom.
Efter spel för Rosengård, Djurgården, Växjö och Örebro är det ändå Sverige hon känner sig mest bekant med – förutom hemlandet Kanada givetvis.
– Sverige är verkligen som mitt andra hem. Jag har lärt mig att gilla kulturen här de senaste åren. I början var det tufft att vara så långt hemifrån men nu trivs jag jättebra och ser inte mig själv lämna Sverige inom kort. Jag tycker dessutom att standarden på Damallsvenskan är väldigt hög. Så det är inte bara för att jag gillar landet som jag blivit kvar, det är även ligans nivå och spelarna omkring mig. Jag har utvecklats massor som spelare och hoppas så klart kunna fortsätta att göra det, fortsätter Jenna.

Hon fanns i Örebro redan 2019 och gjorde ett par mål då. 2020 testade hon Washington Spirit men den coronadrabbade, märkliga säsongen blev det inte mycket av och i år vände hon alltså tillbaka till Örebro.
Där är facit hittills fyra mål och två assist vilket hon är bäst i laget med.
– Jag är nöjd med säsongen så här långt, även om man så klart alltid önskar att det hade gått ännu bättre. Den stora besvikelsen är att jag fick fem matchers avstängning, det tog lite tid att komma in i rytmen igen efter det. Men nu känns allting bra igen, tack vare spelarna och ledningen i KIF.
Avstängning var för en situation i matchen mot Häcken i våras, där Jenna ansåg att hon dömdes hårdare som kvinna för att ha uttryckt svordomar där manliga spelare inte hade fått lika långt straff. Läs mer här.

Förutom de fem matcherna har hon varit gjuten i elvan och startat varje match. Under sommaren fick hon dessutom se sitt land Kanada ta OS-guld efter rysarfinalen mot Sverige. Jenna hade hoppats vara med i Tokyo själv.
– Jag var uttagen till VM 2019 men fick inte spela något där. Det är en stor ära att väljas ut för att representera sitt land, därför var det så klart en besvikelse när jag inte kom med till OS. Så hade nog vem som helst känt när man var så nära och jag trodde på mig själv. Men sådana saker händer, det viktiga är hur man tacklar och kommer tillbaka från motgångar.

Samma fråga som till Shannon Woeller i Växjö tidigare, vad tror du OS-guldet innebär för fotbollen på damsidan i Kanada på sikt?
– Jag tror att det är enormt stort. Det visar att vi kan nå positionen som bäst i världen och att vi har talangen för det. Jag hoppas att det här även leder till att vi får proffslag eller ännu hellre en proffsliga vilket vi saknar nu.

Men åter till Sverige. KIF Örebro, som förresten har en titel i Svenska Cupen från 2010, brukar oftast kämpa på den nedre halvan av tabellen. Just nu ligger man sjua men möjligheter att klättra finns alltså. Nedflyttningsrisken är borta sedan länge och även om laget alltså matematiskt kan nå ifatt United är det inte sannolikt att man kan norpa tredjeplatsen och få kvala till Champions League.
Tror du att ni kan få svårt att hitta maximal motivation i de avslutande omgångarna?
– Nej, inte alls. Du har rätt i att vi inte har någon särskilt stor chans att fixa Champions League-platsen i år. Men vi vill så klart sluta på en så bra placering som möjligt. Sett till hur vi har spelat är min känsla dessutom att vi mycket väl kan vinna alla de matcher som återstår av serien.

Med tanke på att Eskilstuna var nära nedflyttning i fjol, är du förvånad över att man ligger trea nu och vad tror du krävs av er för att vinna på Tunavallen på söndag?
– Nej, jag är inte förvånad. Den här ligan är alltid väldigt jämn och det är svårt att tippa i mer eller mindre varje match vem som ska vinna den. Det handlar om vem som är beredd att tävla och kämpa hårdast för tre poäng just den dagen. Jag tror att det viktigaste för oss är att hålla oss till vår matchplan, gå in till spel med självförtroende och veta om att det blir en tuff strid.

Dela