Motståndarkollen: Djurgården

Djurgården fick likt Eskilstuna en ganska tung start på säsongen 2021.
Men även för stockholmarna har det lossnat och man kommer nu till Tunavallen med en moralhöjande derbyseger mot Hammarby från förra helgen i färskt minne.

På bilden ovan syns Daniela Zamora och Hayley Dowd, anfallsduon som slog till med var sitt mål mot ”Bajen”. Precis som United har Djurgården därefter spelat en cupmatch mitt i veckan. Medan United fick nöja sig med uddamålsseger mot Norrköping kunden DIF ta sig till cupgruppspelet via en bergsäker 5-0-triumf mot Boo.

Det är med andra ord ett formstarkt motstånd som väntar på Tunavallen. Det har också hänt en del grejer i Djurgården under säsongen. Inför densamma stod det klart att vår tidigare spelare Malin Diaz inte skulle kunna medverka på planen eftersom hon blivit gravid.

Mer nyligen skedde en annan stor förändring. Efter en förlust mot AIK bestämde sig DIF för att bryta samarbetet med tränaren Pierre Fondin.
– Som ett led i våra ambitioner att hela tiden ta steg framåt så behöver vi göra förändringar för att hitta energin igen och fortsätta mot de målsättningar vi haft, sa sportchefen Jean Balawo på klubbens hemsida den 23 augusti när nyheten blev officiell.
Kort därefter tog Magnus Pålsson över tränarposten. Hans facit så här långt är två segrar, ett kryss och en förlust i serien, plus då en klar cupvinst senast.

Djurgården ligger åtta och möter som bekant United på plats tre. Men mellanskiktet i tabellen är jämnt och faktum är att om Djurgården vinner skaffar man sig vittring och är då bara fem poäng bakom Eskilstuna med fyra omgångar kvar, så motivation lär gästerna inte sakna på Tunavallen.

Tittar man historiskt så vet ni kanske att Djurgården har två SM-guld. Dock inte som en del av anrika Djurgårdens IF utan titlarna togs under namnet Djurgården/Älvsjö och åren var 2003 och 2004. Dessutom lyckades man fixa tre cupsegrar under den första halvan av 00-talet.

Men efter andraplatsen 2007 har det gått tyngre. Inga topplaceringar har noterats, 2012 slutade man dessutom elva och flyttades ner till Elitettan där man fick spela tre år innan uppflyttningen tillbaka till finrummet hade säkrats. Sexa-sexa-åtta-tia-nia är därefter slutplaceringarna för Djurgården i högsta serien.

Under 2021 har Djurgården gjort lika många mål som United, 19, men å andra sidan släppt in dubbelt så många, 24 mot 12.
Främsta målskyttarna hittills är Hayley Dowd och Sara Olai med fyra vardera. Andra profiler som kan nämnas är trotjänaren Michaela van den Bulk, Nellie Lilja, Portia Boakye och ett chilenskt inslag i form av Daniela Zamora, som under sin debutsäsong i Sverige och Djurgården hittills har fått stort förtroende, startat varje match och gjort två mål.
Ett kom alltså senast mot Hammarby. Hennes första fullträff var den som sänkte Eskilstuna i lagens tidigare möte i år, det var den 5 juni och matchen på Stockholms Stadion slutade 1-0.

Det jagar vi förstås revansch för – och laddar för en spännande och sevärd Rosa bandet-match!

Dela