Sprudlande United upp på plats tre

Hos vissa fanns säkert en oro då flera tongivande spelare lämnat.
Eskilstuna United själv hade noll oro – gick ut som en ångvält, bjöd på sprudlande spel, körde över Hammarby och är efter 13 omgångar av OBOS Damallsvenskan på Champions League-plats!
– Vi har kommit ihop som lag, sammansvetsat från grunden och vi gjorde en bra match kollektivt i dag, säger Mia Jalkerud i tv-sändningen.

Linn Vickius, strålande på innermittfältet, Mia Jalkerud, ett mål och en assist i debuten för United, och Felicia Rogic, ett mål och med löpningar som skapade stora hål i Hammarbys försvar. En trio som starkt bidrog till fredagens sköna seger i Stockholm.

United fick en otrolig start på hösten.
Felicia Rogic var fri och sköt strax utanför i tredje minuten. Hon var lika fri och sköt så målvakten tvingades rädda i fjärde minuten. Och fortfarande i den fjärde minuten kom 0-1 när nyförvärvet och måltjuven Mia Jalkerud fick den ultimata starten i nya klubben med ett vänsterskott efter hörna.

Det kunde blivit mer efter en kvart när Noor Eckhoff nickade just utanför på ännu en hörna.
Det blev mer nästan direkt därpå. Mia Jalkerud satte hård press och vann boll vid sidlinjen. Inlägget blev perfekt till ”Felle” som tryckte in bollen till 0-2.
En repris, Jalkerud till Rogic, var på gång i minut 22 men då nådde Felle inte inspelet.
Ännu närmare ett tredje bortamål var det kort före halvtid när Mia Jalkerud höll på att göra något vansinnigt vackert. Med vänstern skruvade hon skottet i en underbar båge. Målvakten var chanslös, bollen gick i stolpens insida, for tvärs över hela mållinjen och träffade nästan andra stolpen men smet just utanför.

Hammarby hade en vass chans efter hörna och något mer halvläge – men tvåmålsledning för United kändes kraftigt i underkant när pausvisslan ljöd på Hammarby IP.

Efter sidbytet spelade hemmalaget upp sig. Möjligen lite för att Eskilstuna började bevaka sin ledning. Men United försvarade sig väl och det blev bara halvfarligt några gånger – med ett tydligt undantag.
I den 79:e minuten kom ett inlägg som nickades mot mål och dessutom såg ut att ändra riktning.
Då gjorde Emelie Lundberg en briljant reflexräddning på mållinjen och kunde avvärja ett annars givet 1-2-mål.

Det hade så klart gett Bajen syre i jakten på poäng, i stället kunde United hålla undan, säkra tre sköna poäng, förlänga sviten med hållna nollor och dessutom – nu är man alltså trea i tabellen.
Förutom målskyttarna, som var ruskigt pigga och skapade enorma problem för Hammarbys försvar i den första halvleken, ska Linn Vickius ha ett extra plus. Hon fortsätter att höja sin nivå kontinuerligt och var nu vass både som bollvinnare och spelfördelare. Även parhästen Noor Eckhoff var duktig.
Lånet från Vittsjö, Paulina Nyström, fick också debutera och på ungefär 35 minuters speltid hann hon främst visa tuffhet och styrka i närkampsspelet.

Vi ser fram emot en härligt spännande höst för United.
Nästa uppgift blir Piteå hemma nästa söndag.