Oavgjort tog United till semifinal

Det blir semifinal för Eskilstuna United i Svenska Cupen.
Efter att ha haft total kontroll i Örebro blev det dock en dramatisk sista halvtimme innan United hade säkrat gruppsegern.

Det var grått och småregnigt på Behrn Arena när United tog kommandot från start i den avslutade gruppspelsomgången. Man hade en effektiv press när Örebro försökte bygga upp sina anfall vilket ledde till massvis med felpassningar eller bortslagna bollar från hemmalaget.

Hos gästerna hade Amanda Nildén lilla julafton på sin vänsterkant där hon kom fram gång efter gång i den första halvleken. Amanda serverade också flera mycket fina inlägg som någon lagkamrat nog borde ha lyckats göra åtminstone ett mål på redan under den första halvtimmen.

Utdelning kom till slut. När vi hade nått den 34:e matchminuten kom United och Nildén åter fram på vänstersidan. Bollen nådde vidare till Loreta Kullashi vars inspel klackades av Fanny Andersson med följden att bollen gick mot bortre delen av målet. Där fanns absolut ingen, förutom Anna Oscarsson (som syns på bilden här ovanför). Hon tackade för läget och skickade in 0-1 från ungefär två meters håll och ingen målvakt eller motståndare i närheten. Det var Annas första mål i Uniteddressen.

– Jag tycker att vi gjorde en jättebra första halvlek där våra forwards stod för ett jättebra försvarsjobb och stressade Örebro till misstag, säger tränaren Magnus ”Munken” Karlsson.

Oavgjort skulle ju räcka för United (så Hammarbys storseger mot Sundsvall spelade ingen roll) och fram till ungefär mitten av halvlek två fanns det absolut inget som talade för Örebro.
Men så plötsligt kom en slumpboll in i straffområdet. Emma Östlund tryckte undan en motståndare och även om straffen inte alls var solklar var det ändå en situation där domaren gavs chansen att blåsa.

Sara Wiinikka gjorde just det och Örebros Karin Lundin kunde kort därefter kvittera från elva meter, även om Emma Holmgren precis som mot Hammarby gick åt rätt håll för att stoppa straffen. Den här gången var hon också på bollen men kunde inte förhindra att den letade sig in i buren ändå.

Stärkta av kvitteringen öste Örebro på och man hade två-tre rätt fina chanser att även få in 2-1. Men Emma Holmgren stod stark som sista utpost och vi minns även hur vänsteryttern Amanda Nildén med kvarten kvar var sista utespelare vid en Örebrokontring. Amanda styrde hur skickligt som helst undan sin motståndare en mot en och såg till att det bara blev inspark.

– De fick så klart energi av sitt mål och började spela lite längre vilket gjorde att de klarade av vår press bättre. Vi hamnade dessutom i lite för mycket duellspel mot slutet. Men jag är jättenöjd att vi är vidare i cupen, summerar Munken.

Känslan var att det blev lite onödigt spännande men United klarade av att hålla 1-1 och tack vare detta blir det alltså semifinal kommande veckoslut. Övriga tre lag som gått vidare är Rosengård, Häcken och skrällen Umeå. Lottningen av semifinalerna sker på måndag eftermiddag.

– Reglerna säger att de två bästa gruppsegrarna får hemmamatch så vi kommer att få möta antingen Häcken eller Umeå på bortaplan (båda dessa lag tog maximala nio poäng i gruppspelet). Oavsett vilket lag vi får måste vi åka dit och göra vårt jobb om vi ska kunna ta oss till final, säger Unitedtränaren.

Dela