Motståndarkoll: Kristianstad

Lita på maximalt motiverat motstånd när guldkandidaten Kristianstad kliver in på Tunavallen på söndagen.
I dag ger vi er bättre koll på Skånelaget och har pratat med hela OBOS Damallsvenskans vassaste anfallsvapen – Evelyne Viens – som toppar poängligan, är tvåa i skytteligan och precis har förlängt kontraktet med KDFF över 2024.

Den kanadensiska forwarden har varit glödhet hela säsongen, inte minst senaste tiden, och har prickat in hela 17 mål, bara ett bakom Linköpings Amalie Vangsgaard. Men adderar man att Evelyne dessutom noterats för 9 assists blir hon den spetsigaste forwarden i serien. Poängligatvåan Olivia Schough, Rosengård, står på 20 (10+10).
Var det här något du förväntade av dig själv när du kom till Sverige i år, eller har säsongen gått bättre än du vågade tro och hoppas på?
– Det är en väldigt bra fråga. För mig handlar det egentligen inte om antalet mål eller assist, utan om hur jag kan hjälpa mitt lag att vinna. Jag har lyckats skapa många offensiva chanser och bidra till att vårt lag tagit tre poäng, det är det enda som verkligen betyder något. Men jag hade givetvis målsättningar när säsongen startade, både personligen och för Kristianstad. Med fem omgångar kvar har jag bara fokus på lagets prestation, säger Evelyne Viens ödmjukt.

Man får nog börja klassa KDFF som ett etablerat topplag. För efter att man de cirka tio första säsongerna i högsta serien mest hamnat på den nedre halvan har det gått klart bättre på sistone.
Placeringsraden 5-4-7-3-3 är respektingivande och i år är topp tre helt klart inom räckhåll igen, men just nu är det till och med vittring på guldet. Man är bara tre poäng bakom Rosengård och förutom Viens har även amerikanskan Tabitha Tindell övertygat med 13 mål på kontot.
Evelyne Viens kom för övrigt till Sverige som olympisk mästarinna då hon ingick i Kanadas trupp, och även fick lite speltid, i Tokyo.
Vad minns du mest från OS så här drygt ett år senare?
– Att bli en olympier var en barndomsdröm som blev sann och jag är fortfarande väldigt stolt över vad vi åstadkom i Japan. Jag kommer alltid att minnas tiden från att vi säkrade guldmedaljen, från sekunden vi satte den sista straffen till firandet, hemkomsten och att få träffa familjen igen … den veckan var otroligt intensiv och någonting jag aldrig glömmer.

Därefter väntade alltså äventyret i Kristianstad där det sannerligen har blivit succé och alltså 17 mål hittills efter 21 omgånger.
Hur ser ett typiskt Viensmål ut?
– Då står jag med ryggen mot målet, gör en vändning snabbt och skjuter.
Märker ni spelare av ett ökat intresse nu när ni ligger så bra till i tabellen? Jag tänker mediabevakning, snacket på stan och liknande?
– Ja, vi känner definitivt en positiv energi kring laget. Det pratas och skrivs mer om oss i media och vi får många frågor. Men även där gäller för oss att bara ha fokus på kommande helg och kommande match. Vi tar allting steg för steg för att nå bra resultat.

Den stora tränarprofilen från Island, Elísabet Gunnarsdóttír, är fortfarande kvar och leder laget, något hon gjort ända sedan 2009. Utöver redan nämnda namn består truppen 2022 av bland andra trotjänarna Alice Nilsson och Mia Carlsson samt finländskan Emmi Alanen.

Frågan är om Eskilstuna United lyckas sätta käppar i hjulet för Skånelagets gulddrömmar …
Årets första möte var tufft och slutade oavgjort, 2-2. Tror du att er ökade motivation blir en betydande faktor på söndag och vilken detalj i ert spel blir viktigast för att greja tre poäng, Evelyne?
– Jag minns vårt förra möte som en stor och härlig batalj. Eskilstuna har ett starkt lag som alltid tävlar samtliga 90 minuter. Vi kommer att förbereda oss väl, lyssna på taktiken som gäller och utföra den. Att ta sig an bortamatcher i den här ligan är alltid svårt men vi ska fokusera på de kvalitéer vi har för att lyckas.

Dela