”Härligt när slitet lönar sig”

Mittfältskämpen Noor Eckhoff har i år utvecklats till ett anfallsvapen med fyra mål på kontot. Dessutom blev hon nyligen för första gången uttagen till Norges A-landslag.
Inför Rosa Bandet-matchen mot Kristianstad har vi snackat med Noor om fotboll – men även om tecknaruppdrag, alla Mocca Deli-besök och den jobbiga vurpan många såg.

Med fem omgångar kvar av OBOS Damallsvenskan talar allting för att United blir ett mittenlag när allt ska summeras. Däremot kanske vi då har korat helgens motståndare Kristianstad som svensk mästare. Noor Hoelsbrekken Eckhoff lovar dock att det inte finns någon motivationsbrist hos henne eller United.
– Nej, inte överhuvudtaget. Det finns alltid någonting man kan utveckla och man kan använda återstående matcher till övning för att förbättra sitt spel. Självklart är det alltid roligast om man har medaljer att tävla om men jag tycker att det vore fel att låta det påverka motivationen eller ta mer fokus än nödvändigt när man inte jagar medaljer.
Inför 2022 talades det om jakt på Champions League-kvalplats och topp tre. Varför har ni inte nått dit enligt dig?
– Vi har rätt och slätt inte varit tillräckligt bra. det är den hårda sanningen. Jag tycker absolut att vi har potentialen att utmana de bästa lagen i serien. Men när vi inte har lyckats upprepa sådana prestationer och nå vårt max, då förtjänar vi inte att ligga i toppen av tabellen.

Noor (allra längst till höger) fick vara med och fira avancemanget till VM i Nya Zeeland/Australien när hon för första gången blev uttagen i Norges A-landslag i augusti. Foto: Vegard Grött/Bildbyrån

Om man ser det mer personligt för Noors del finns det alltså ändå mycket positivt att ta med från året. Inte minst att 22-åringen i augusti kom med i A-landslaget. När Hege Riise, som tog över sedan svenske Martin Sjögren fått sparken efter EM-fiaskot i somras, nominerade sin första trupp fanns Noor med på listan.
– Jag blev först och främst väldigt glad eftersom det alltid varit ett stort mål. Samtidigt var det förvånande eftersom jag inte förväntade mig att komma med. Jag tänker att så länge man tränar hårt och har tålamod, så kommer utdelningen till slut. Därför lägger jag inte energi på om jag ska bli uttagen eller inte, utan på att prestera i träningsvardagen.

Som bonus är hon delad trea i interna skytteligan på fyra mål. Inte illa av en främst defensiv mittfältare.
Och du har blivit vår ”jag kan göra mål direkt på hörna-spelare” efter att Elise Stenevik lämnat. Vad säger du om dina offensiva bidrag?
– Jag har övat mycket på mitt tillslag för att förbättra kvalitén på fasta situationer. Jag har även fokuserat på avslutsteknik när jag kört egenträning. Att det har gett resultat är väldigt härligt så man märker att slitet lönar sig. Att vi dessutom har fler spelare som kan göra mål är ju också en fördel.
På tal om Elise, jag har ombetts fråga hur det blev när ni fixade era ögonbryn?
– Jag vet inte riktigt vad som menas där men jag skulle i alla fall aldrig, under några omständigheter, låta Elise fixa mina ögonbryn. Jag känner henne tillräckligt bra för att veta att hon hade använt den möjligheten till att göra någonting ondskefullt …
Både hon och din positionsrival Halimatu Ayinde har försvunnit under säsongen. Hur har du och laget hanterat det?
– Främst har det märkts på att vi fått en tunnare trupp, förutom att båda två hade stora kvalitéer som spelare. Jag upplever ändå inte att laget har lagt onödig energi på vad vi har tappat eller vad vi saknar, utan på vad vi kan åstadkomma med den grupp vi nu har.

När hemsidan skrev om Noor 2021 fick vi veta att hon är riktigt duktig på att teckna. Den karriären har blommat ytterligare det senaste året.
– Ja, jag har bland annat fått jobb som serietecknare (se ett exempel under slutet av artikeln) och har ett permanent inslag i en norsk serietidning som heter Storefri. Utöver det har det varit, och kommer, olika gästbidrag i andra serietidningar och tidningar framöver.
Är tecknandet något du gör på Mocca Deli? Det påstås att du besöker det stället väldigt ofta …?
– Om fika hade varit en idrott så skulle jag nog ha varit bland de allra bästa. Det har blivit många timmar på kaféer där jag sitter och tecknar, särskilt på Mocca Deli. Jag har säkert bidragit till hälften av deras intäkter sedan jag flyttade till Eskilstuna. Jag är särskilt svag för deras chevrépizza.
Men du, vad hände egentligen när du bröt handen eller tummen efter förra säsongen?
– Ett väldigt stolt ögonblick i mitt liv. Jag var på väg till Annica Barsley för att ta en kaffe. Det var tidigt på morgonen, bara några timmar innan vi skulle ha sista gemensamma träningen för året och det var frost ute. Jag skulle cykla över ett övergångsställe och bilar hade stannat på båda sidorna av gatan för att släppa fram mig. Då tappade framhjulet greppet så jag ramlade och fick ta emot med armarna. Med så mycket publik och ett så pinsamt ögonblick, så kände jag inte smärtan av allt adrenalin. Hos Annica fick jag rengöra såret innan jag drog till akuten. Där satt jag i tio timmar innan röntgen bekräftade ett brott på handleden.

Den olyckan har lyckligtvis inte hämmat Noor Eckhoffs insatser i Unitedtröjan 2022 och närmast, på söndag eftermiddag, väntar alltså en tuff utmaning i form av Kristianstad. Årets första möte slutade med ett 2-2-resultat i Skåne.
Jag tycker att ni gjorde en väldigt bra prestation då och förtjänade segern. Vad tänker du kring er nästa uppgift?
– Som jag nämnde tycker jag att vi har en nivå hög nog för att ta poäng från vilket annat lag som helst i den här ligan. Om vi ställer upp med högsta möjliga energi och maximal förberedelse i morgon, så har vi goda förutsättningar att ta poäng. Kristianstad har en vass offensiv och de straffar oss om vi ger dem chansen att göra det. Så att vara smart med bollen blir som alltid en nyckel. Jag tror på en spännande match som jag och laget ser fram emot. Kom och heja fram oss!

Dela