United tog tung bortaskalp

Eskilstuna United bjöd på en storstilad insats på Bravida Arena i Göteborg.
Mot topplaget Häcken blev det seger med 1-0, dessutom fullt rättvist då United skapade klart flesta vassa målchanser.

Att United kom till en tuff bortamatch med måltorka, bara en poäng på tre matcher och möjligen sviktande självförtroende märktes inte alls. Man klev ut kaxigt och mötte Häcken högt och tufft.
Inte nog med det, Eskilstuna var klart vassast framåt de första 45 minuterna.

Felicia Rogic kunde fixat bortaledning redan i sjätte minuten. Hon blev friställd på Anna Oscarssons fina långboll. ”Felle” fick även avslutet förbi Jennifer Falk som dock bromsade farten på skottet så pass att en back hann dit och rensa till hörna.
Men utdelningen kom kort därefter. I minut nio pressade Eskilstuna högt, Häcken spelade sig förbi några motståndare men fastnade på Elise Stenevik, hon avancerade och drog till. EM-uttagna målvakten Jennifer Falk gjorde en av få tavlor och tappade in bollen över linjen till 0-1.
– Jätteglad att den gick in. Jag försökte slå ett hårt inlägg till Felle, medger Elise till Viaplay i halvtid.

Elise Stenevik, som här håller undan för Häckens Mille Gejl Jensen blev matchens enda målskytt. Detta genom ett skott som norskan erkänner var ämnat som ett hårt inlägg.

Det var dessutom närmare 0-2 än 1-1 i första halvleken. Med knappt en halvtimme avverkad slog Felicia Saving en lång frispark som Mia Jalkerud nickskarvade bakåt i en fin båge. Den var nästan perfekt, men bollen gick i ribban och ut.
– Vi visar att vi vill, har bra lagmoral och att vi fick ett tidigt mål ger mycket självförtroende, fortsätter Elise i tv-intervjun halvvägs.

Efter att lagen bytt sida blev det ingen omedelbar scenförändring utan United var nära att utöka sin ledning ännu en gång. I 49:e minuten slog Elise Stenevik ett inlägg som Elin Rombing störtade fram på. Hennes avslut gick via Falk i ribban, studsade på mållinjen, Mia Jalkerud var nära att kunna trycka in bollen men hemmalaget höll undan precis.

Allt eftersom backade dock United hem och började försvara ledningen samtidigt som Häcken blev alltmer desperat. Men trots detta var det egentligen bara en gång som det var riktigt nära kvittering. I minut 70 kom ett snabbt, pressat skott som Katlynn Fraine reflexräddade och Stenevik skickade undan returen innan Häcken kunde göra något.
Därefter försökte givetvis hemmalaget – men United försvarade sig fantastiskt skickligt lagmässigt. Alla slet imponerande och skötte sina roller.
– Vi gjorde ett bra jobb, höll oss till vår plan i defensiven och kontrade på dem. Jag tycker att vi skapade många chanser också, kommenterar mittbacken Emma Östlund i Viaplay.
Hon höll ihop det bra centralt med Joanna Bäkkelund i avstängda kaptenen Matilda Plans frånvaro men den här gången förtjänar alla beröm. Det var som sagt en lagseger där alla bidrog.
– Jag försökte fånga bollen men den fick någon backspin och rullade in. Det var sjukt frustrerande så klart, säger Jennifer Falk i tv-sändningen om missen som blev avgörande.

United passade förstås på att ha kramkalas när slutsignalen ljudit på onsdagskvällen.

United hade en lite tung trend inför onsdagens uppgift. Men om man nu ser det mer positivt, och bortser från Örebro som väl får anses som en plump, så har laget faktiskt plockat fyra poäng i de stentuffa matcherna mot Rosengård, Vittsjö och Häcken.
På tal om Örebro, redan på måndag kväll är det returmöte och chans till revansch.
Vi laddar hårt för ”El Gnällico 2” under 2022 – kom till Tunavallen och stötta vårt härliga lag då!