Motståndarkollen: Rosengård

Utmaningen blir helt enkelt inte större.
Svenska mästarlaget Rosengård gästar Tunavallen på fredagskvällen och man kommer till Eskilstuna som serieledare och med klart flest gjorda mål i OBOS Damallsvenskan.
Hemsidan synar som vanligt motståndet och fokuserar lite extra på vårens succéspelare Mia Persson (bilden).

1970 startade Malmö FF en damsektion i fotboll och det namnet hängde med till 2007 då all dam- och flickverksamhet samlades under LdB FC vilket 2013 ändrades igen till nuvarande FC Rosengård.
Meriterna är massiva, på egna hemsidan lyfter man dock ett faktum som kanske inte så många vet men som är ett bevis på klubbens stabilitet och styrka.
Sedan 1984, alltså snart 40 år, har man aldrig slutat sämre än fyra i den högsta serien i Sverige!

Man ligger utifrån det logiskt nog etta i den allsvenska maratontabellen och under olika klubbnamn har man totalt tagit tolv SM-guld och fem titlar i Svenska Cupen. Det går inte att säga någonting annat än att det är en förening med vinnarkultur som gästar oss härnäst.

Om vi lämnar historiken därhän och fokuserar på nuet, alltså OBOS Damallsvenskan 2022, så har Rosengård inlett precis så bra som alla väntat. 22 mål har gjorts på de nio första omgångarna och man är ännu så länge obesegrad tabelletta, men flåsas i nacken av Häcken på samma poäng och vi påminner givetvis gärna om att vårt United också skuggar, två poäng efter.

Klart mer oväntat än Rosengårds tabelläge är att mittfältaren Mia Persson finns i poängligaledning och delad skytteligatopp. 31-åringen, som länge var trotjänare i Limhamn Bunkeflo, valde 2020 att ge sig iväg på ett äventyr utomlands med spel i Slavia Prag. När hon återvände till Sverige förra sommaren blev det till Malmö – men inte LB utan alltså Rosengård.
Efter att inte ha stuckit ut nämnvärt hösten 2021 har hon sannerligen gjort det hittills under 2022. Mia har hunnit med sex mål, det senaste i måndags mot Örebro, och hon har i den sylvassa konkurrensen ändå tagit plats i startelvan i samtliga nio omgångar.

Vi hade hoppats på en egen intervju med Mia men har i det späckade schemat som råder inte kunnat lösa det. Hon har däremot tidigare sagt följande till Sverige Television om sina framgångar i år:
– Jag är inte vad vid att göra så många mål. Det känns bara helt sjukt – men jag klagar inte så klart.
– Den här miljön passar mig väldigt bra och det känns som att det äntligen klaffade. Att jag äntligen hittat en förening där jag passar, på något sätt. Det är synd att det tog så många år, samtidigt är jag extremt glad att jag fick möjligheten. Ibland kan jag inte fatta att jag spelar för Sveriges bästa lag. Jag har känt lite att det är en nivå över min kapacitet.

Hon har i år bevisat att så inte är fallet. När Mia Persson och Rosengård nu besöker Tunavallen innebär det också att vi får välkomna tillbaka en rad tidigare Eskilstuna United-spelare i form av offensiva krafterna Olivia Schough, Mimmi Larsson och Loreta Kullashi, plus att skadade Fiona Brown också finns i klubben. Lägg därtill landslagsikonen Caroline Seger och dessutom har den mycket kreative och vassa Jelena Cankovic nyligen kommit tillbaka från skada och blev likt Mia Persson målskytt senast mot Örebro.

Utmaning var ordet …

Dela