En vinnarskalle – i alla sammanhang

Emma Holmgren har inlett sin tid i Eskilstuna United urstarkt.
Det visar sig att hon behärskar fler sporter än fotboll, har ett VM-guld i en annan idrott och att hennes vinnarskalle också omfattar yatzy, trapplöpning med mera.
Möt målvakten som längtar jättemycket efter att få möta sin nya hemmapublik på måndagskvällen.

Ganska snabbt efter att Emma blivit nerflyttad från OBOS Damallsvenskan 2020 med laget från hemstaden Uppsala, så skrev hon på för Eskilstuna United. Här har vi fått se prov på vad hon kan, inte minst mot Rosengård där det blev en kavalkad av fina räddningar – men ändå förlust.
I fjol degradering och hittills bara en seger med United. Hur mår din vinnarskalle då?
– Ja du, det låter nog konstigt som vinnarskalle att säga att jag mådde bra och älskade fotboll. Men trots att vi förlorade nästan varje match förra året älskade jag att komma ner till träningen och tagga till för en ny vecka och match! Det är klart det är tufft direkt efter matcherna. Men sedan längtar man bara efter en ny vecka med tjejerna där vi ska ta revansch.
Du känns verkligen inte som en som framhäver dig själv i onödan, men om jag pressar dig att välja vilken räddning i Unitedtröjan hittills som du är allra mest nöjd över, vilken väljer du och varför?
– En avgörande räddning är alltid skönt! Straffen mot Bajen på övertid (i Svenska Cupens gruppspel) var kul att ta, den kanske inte var någon wow-räddning förutom att den var riktigt viktig! 

Att Emma gillar att idrotta står helt klart och det stannar alltså inte enbart vid fotboll. Likt Matilda Plan har hon exempelvis haft en framgångsrik karriär inom bandyn. Faktiskt så pass att hon varit med och tagit UVM-guld, det skedde 2013 med U17-landslaget.
-Ja, och jag var målvakt även där. Har alltid tyckt att bandy varit riktigt kul, så jag hade önskat att det gick att kombinera med fotbollen. Men fotbollen har alltid kommit i första hand, berättar 24-åringen.
Råkade dessutom skymta dig på Eskilstuna GK en dag så några snabba frågor om golf kommer här: Hur ofta spelar du? Handicap? Favoritklubba? Mest frustrerande klubba?
– Ja, på Eskilstuna Golfklubb kan man se mig lite då och då ibland blir det väl flera gånger i veckan och ibland bara några gånger i månaden. Har spelat golf i två år och har 23 i handicap. Favoritklubba måste vara min spoon! Tyvärr skapar den också en del frustration när jag i nästa stund bankar ner bollen i marken med samma klubba …

Emma Holmgren har visat sig vara greppsäker i Unitedburen.

Bortsett från många räddningar har Emma även hunnit visa att hon är duktig på att spela upp bollen och använda fötterna. När hon haft lite ont i handleden tidigare i år, så har hon varit med på vissa träningar som utespelare. Enligt uppgifter har hon skött sig mycket bra även i den rollen.
– Haha, skött mig bra vet jag inte, men det är kul i alla fall. Jag gillar att vara delaktig i det offensiva spelet. Men jag spelade ute ganska så länge samtidigt som jag stod i mål och då var jag centralt på mittfältet, mittback eller ytterback. En målgörare, trots mina defensiva positioner …
Det sägs även att du gärna spelar exempelvis yatzy med din kille. Kommer din vinnarskalle fram även i sådana sammanhang?
– Självklart, det gäller att vinna i allt som går att vinna! Det är två vinnarskallar här hemma, så vi tävlar till och med om vem som springer uppför trappan först när vi kommer hem. 

Hemsidan har förstås även hört oss för om hurdan Emma är vid sidan om fotbollsplanen.
Har fått en beskrivning av dig som ”otroligt omtänksam och mån om alla i laget och är inte rädd att säga vad hon tycker”. Är det något du känner igen dig i?
_ Vad snällt och roligt att få den beskrivningen om sig, det låter som den person jag vill vara.  Jag vill att alla ska må bra och få synas på sitt sätt. Sedan tycker jag också att det är viktigt att ta ansvar både på och utanför planen och ett sätt att göra det är att säga vad jag tycker.
Ryktet säger dock att du inte lika gärna säger vad du tycker på engelska. Kommentar …?
– Hahahaha…. Yeah! Så brukar jag oftast svara när nån pratar engelska med mig. Det brukar lösa det mesta med ett yeah och ett leende på det!

Efter ett landslagsuppehåll är det dags att återuppta OBOS Damallsvenskan med en sekvens matcher innan den längre sommarvilan. Fyra matcher avgörs under söndagen och två på måndagskvällen, däribland den på Tunavallen när United tar emot tabelltrean Linköping, laget Emma spelade för 2019.
Dessutom har som bekant publiktaket höjts till 500 åskådare. Således får Emma Holmgren för första gången möjlighet att göra sina räddningar inför många av hennes nya hemmasupportrar.
– Ååh ja vad vi längtar!!! Vi behöver Tuna12, familj, vänner och allt annat stöd vi kan få! Det ska bli så roligt att få spela för hemmapubliken! 
Nyckeln för att äntligen kunna inkassera årets första seger på hemmaplan?
– Det viktigaste mot Linköping är att tro på vårt eget spel och våga utföra det. För när vi gör det är vi riktigt bra!

Dela