Ny målvaktstränare till akademin

Eskilstuna United Akademi förstärker sin tränarstab inför 2022 och har rekryterat en målvaktstränare, Peter Kristoffersson. Peter är en meriterad målvaktstränare med erfarenhet från Kvarnsvedens IK dam, IK Brage Akademi och IK Brage herrlag. Vi passade på att ställa några frågor till Peter för att lära känna honom bättre.

Berätta lite om dig själv och vad du har gjort tidigare?

Jag heter Peter Kristoffersson och har varit aktiv som målvaktstränare i Kvarnsvedens IK Dam, IK Brage Akademi och IK Brage herrlag. Förutom det så har jag arbetat som gymnasielärare/ämneslärare i över tjugo år, bland annat på NIU-fotbollsgymnasium i Borlänge.
Jag flyttade till Eskilstuna i augusti och arbetar just nu på Årbyskolan som mentor.

Vad gör du utöver fotbollen?

Fotboll har alltid haft en stor plats i mitt liv. Jag har en stor passion i mitt liv och det är Tottenham Hotspur. Jag gillar att åka till norra London och se laget i mitt hjärta live på plats – och har även säsongskort på deras nya arena. Förutom det gillar jag vara ute i skogen härliga höstdagar och plocka svamp och bär med min sambo Cecilia. Jag gillar även att läsa, lyssna på böcker och streama svenska tv-serier.

Kan du beskriva på vilket sätt du arbetar med målvakter i träning och match?

Den enskilde målvakten och lagets arbetssätt och principer är det som styr mångt och mycket i mitt upplägg. Jag vill skapa tillit och en god relation mellan mig och målvakterna eftersom det är grundläggande för bra samarbete och utveckling. Målvakten ska ha mod att utmana sig själv. Att känna att det är OK att göra misstag så länge hon vill utveckla och utmana sig själv är viktigt. Jag vill skapa trygghet genom att inte värdera målvakten utifrån den senaste aktionen, utan se till hur mycket målvakten visar att den vill utvecklas som målvakt och människa. Och utgå från det. För mig är det viktigt att förstärka önskvärda beteende och att mina målvakter mår bra i fotbollsmiljön.
En annan viktig aspekt i mitt sätt att arbeta är att jag utgår från spelet, dvs lagets arbetssätt och principer och det är det som styr mitt träningsupplägg. Jag ägnar mycket tid åt matchanalys. Det är viktigt att målvakterna får träna på det sätt som laget förväntas spela matcherna.

Vad var det som fick dig att välja Eskilstuna United Akademi?

Jag har under ett flertal år jobbat som målvaktstränare på elitnivå både på dam och herrsidan i Dalarna och dessutom har jag arbetat i IK Brages akademi som målvaktsansvarig och målvaktstränare i U19. Så när jag avslutade mitt uppdrag i IK Brage och flyttade till Eskilstuna var det många som undrade vad jag skulle vilja göra fotbollsmässigt i min nya hemstad. Jag minns att jag vid det tillfället sa till min sambo, när vi tittade Uniteds damlag mot AIK på Tunavallen, att det skulle var kul att få hjälpa till med Uniteds flickakademi som målvaktstränare. Det är något helt annat än det jag har jobbat med de sista fem säsongerna, dvs i Superettan. Och när sedan Casey hörde av sig och presenterade klubben och upplägget, kändes Eskilstuna United Akademi som ett självklart val.

Målvaktsfrågan har varit en utmaning under några år i akademin och med Peters kompetens vet vi att vi numera kan erbjuda en utbildningsplats av högsta kvalitet. En viktig pusselbit på plats minst sagt” säger akademichef Casey Mattsson.

Vi hälsar Peter varmt välkommen till klubben och stort lycka till med ditt uppdrag.

Dela