”Vi är där vi ska vara”

Frustration över oavgjorda matcher, glädje över fyra segrar i rad och stolthet över finalplatsen i Svenska Cupen. Vårsäsongen är avklarad och spelarna har gått på semester. Vi sammanfattar våren tillsammans med tränare Magnus ”Munken” Karlsson och styrelseledamoten Katja Seppänen.

Tävlingssäsongen inleddes med Gruppseger i Svenska Cupen och via semifinalsegern mot Umeå IK tog sig United till final. Den kom att spelas i Göteborg och med BK Häcken som motståndare. Resultatet i finalen kan ärligast beskrivas som en ganska klar förlust med Häcken som värdiga vinnare.

– Förhoppningarna om klubbens första titel gick om intet men vi tar med oss bra och nyttiga erfarenheter för alla inblandade, säger Munken som direkt efter matchen uttryckte sig såhär:

– Vi gav det ett försök och försvarade oss överlag bra. Men till slut blev trycket för stort och vi orkade helt enkelt inte stå emot.

Magnus Karlsson i matchen mellan Eskilstuna United DFF- Hammarby, Svenska cupen på Tunavallen i Eskilstuna. Foto: Anders Nilsson.

En plump i protokollet

I OBOS Damallsvenskan går United på sommarledigt med en femteplacering med 19 inspelade poäng. Med de 10 omgångar som återstår efter OS-uppehållet är både medaljer och den attraktiva Champion League platsen inom räckhåll. Bakom seriens två favoriter, Rosengård och Häcken, är det jämnare och det speglas också i resultaten. Fler oavgjorda matcher i år och det gäller inte minst United. Och främst de tre 1-1 matcherna mot Kristanstad, Hammarby och Vittsjö.

– Man ska komma ihåg att vi bara förlorat fyra tävlingsmatcher i år. Två mot Häcken, en mot Rosengård och så den mot Djurgården, den enda plumpen i protokollet. Men till och med bättre lag än United går på pumpen ibland, konstaterar Munken.

Tabellmässigt på rätt plats

United går alltså till vila med fyra raka segrar och inget insläppt mål. Vi passar på att fråga Katja Seppänen som är styrelseledamot med fokus på elitverksamheten vad hon säger om våren.

– Tabellmässigt är vi egentligen där vi ska vara just nu, även om vi så klart har haft högre resultatambitioner i vissa enskilda matcher, säger Katja Seppänen, styrelseledamot med fokus på elitverksamheten:

– Fyra raka vinster nu på slutet stärker självförtroendet. Truppen får arbetsro och vi känner att vi är på rätt väg.

Katja Seppänen på Tunavallen Foto: Anna Arnerdal

Katja Seppänen har själv erfarenhet av idrott på allra högsta nivå med bland annat flera SM-guld med Nerike Basket, som dominerade dambasketen under ett antal år. Hennes erfarenhet är att det tar tid att implementera en långsiktig spelidé och att spela ihop ett lag.

– Vi måste tro på det vi gör och det vi har. Vi har en ung trupp som vi ska ge de allra bästa förutsättningar vi kan för att de ska fortsätta att utvecklas både som individer och som lag, säger hon.

En utmaning i det är att inte fokusera för mycket på enskilda matchresultat utan snarare på prestationen och utvecklingen, i varje träning och i varje matchmoment.

Satsningen på unga syns

Hela 11 spelare har under våren varit kallade till Landslag. Alva Karlsson gjorde i veckan debut för F05. Cloe Eriksson och Lucia Duras åker med F04 och Elisabet Tillenius är reserv i samma åldersgrupp. I U23 landslaget har Matilda Plan, Emma Östlund, Amanda Nildén, Loreta Kullashi och Felicia Saving varit uttagna.

– Det är glädjande är att den satsning som United gör på unga spelare också börjar synas, säger Munken och nämner att akademin är rankad sjua av 28 i Sverige.

Dela