”Pao” drar gärna ett Göteborgsskämt

Hon är succélånet som stannade kvar och så sent som i måndags blev målskytt för United.
Det har blivit dags att lära känna Paulina Nyström bättre så vi bjuder på en stor intervju inför hemmamatchen mot Brommapojkarna.
Vi tar en stor dos fotboll och kombinerar det med snack om goa Göteborgsskämt och en prestigefylld autograf.

”Pao”, som 21-åringen kallas, kommer från västkusten och inledde karriären i Askims IK. Hon hamnade i Vittsjö 2019 men i fjol hade hon lite problem att få kontinuerligt med speltid och blev då inlånad till Eskilstuna United. Höstsäsongen blev en stor framgång både för klubben och Paulina och många fans blev säkert glada när det stod klart att lånet blev till en ren övergång inför 2022.
Hur resonerade du kring det beslutet och hade du svårt att bestämma dig?
– Jag vill minnas att det gick rätt bra under låneperioden och personligen fick jag mycket energi av miljöombytet. Vittsjö har sin charm och när man står vid ett sådant vägskäl är det inte helt lätt att förutsäga vilken framtid som är bäst. Men med tidigare erfarenheter i bagaget, och en del samtal senare, gjorde jag bedömningen att Eskilstuna United var rätt för min fotboll just nu.

Förmågan att använda båda fötterna är så klart ett plus inom fotboll. Paulina dribblar helst med vänstern men när det blir läge att skjuta måttar hon gärna med högern.

Ingen har nog kunnat missa att Pao, till skillnad från många fotbollsspelare, är duktig på att behandla bollen med båda fötterna. I höstas berättade hon att dribblingar helst hanteras med vänstern men när det blir skottläge får bollen helst ligga redo för högern.
Har det här kommit naturligt eller har du medvetet tränat för att bli ”tvåfotad”?
– Jag tror att vänsterfoten kom naturligt redan som liten eftersom jag även är vänsterhänt. Jag minns att vi körde mycket skottövningar i Askim och eftersom alla andra sköt med högern blev det enklast om jag också gjorde det. Det är min teori, sen har jag också tidigt varit medveten om att förmågan att kunna använda båda fötterna i tekniska moment är fördelaktigt i fotboll.

En hel del framträdanden i blågul tröja har hon också hunnit med. Sex matcher i U17, 22 i U19 och åtta i U23, bland annat startade Pao i båda träningskamperna i senaste landslagsuppehållet.
Vad behöver du främst utveckla för att kunna ta klivet upp i A-landslaget och på vilken position tror du din chans är störst?
– Det handlar om att ha en hög högstanivå, få ut sin fulla potential i varje match och göra det man är bäst på ofta. Jag är en offensiv spelare och föredrar någon av de mer offensiva positionerna där jag kan vara involverad i spelet och utnyttja mina spetskvaliteter.
Du har varit lite in och ut i startelvan i United under 2022. Hur ser du på inledningen personligt sett?
– Jag har gjort en del mål vilket känns bra (bland annat 0-1 senast mot Kristianstad)! En del småskavanker har det varit, men inget som varit utom kontroll. Det är självklart en konkurrenssituation i laget och en del ändringar i spelsystem, men jag tar det som en utmaning.
Folk har nog svårt att veta vad man ska tro om United som lag också efter fina och mindre fina prestationer i upptakten. Din syn på det?
– Vi tar med oss det vi har gjort bra och tar lärdom av förbättringspunkterna. Matchen mot Linköping var en flopp men vi visade mot Kristianstad att vi är ett lag med stor potential.

I och med att hon nu fullt ut blivit Unitedspelare har det även blivit en flytt på Eskilstuna. Förutom Tunavallen har Pao hittat en annan favoritplats att tillbringa tid på.
– Första dagen jag kom hit åt jag med några andra på Mocca Deli, som jag senare förstod är en favorit bland många i laget och även har blivit det hos mig!

Pao visar stolt upp skon som brasilianska stjärnan Neymar har skrivit sin autograf på. På bilden ser vi även skyddet för det brutna finger hon gick med ett tag – i tron att det bara var en stukning. Foto: Elisabeth Tillenius

Jag har hört att du har en speciell autograf på en av dina skor. Berätta …
– Haha ja det har jag, det är självaste Neymar som signerat dem! Under senaste lägret med U23-landslaget besökte Neymar hotellet vi bodde på i Frankrike. Han var där för att fotograferas av några företag och efteråt tog han bilder med oss och skrev några autografer. Fotograferingen tog ungefär två timmar och under tiden spelade några av oss pingis med hans livvakt och hans bästa kompis. Väldigt kul!
Mindre kul, stämmer det att du spelat med brutet finger ett tag?
– Jag har en fraktur i lillfingret som jag fick i samband med en närkamp på en träning. Det tog två veckor innan jag kollade upp fingret, jag var säker på att det bara var en stukning. Efter att ha pratat med vår fysioterapeut och läkare blev det dock raka vägen till röntgen. Några bilder senare har jag en så kallad ”mallettskena” (som jag fått lära mig att det heter) på fingret. På matcherna påverkar det mig inte värst mycket, med lite tejp sitter fingret där det ska.
Vi återgår till nåt kul, du är från västkusten och tips säger att jag bör fråga dig något om fenomenet Göteborgsskämt. Gissar att du gillar sådana och har du något bra på lager?
– Haha ja några Göteborgsskämt har jag nästan alltid nära till hands. Jag har varit lite inne på att köpa bensin till min pappa i födelsedagspresent, det är ändå tanken som räknas …

Till sist måste vi förstås blicka framåt mot nästa uppgift för United som bara tre dagar efter Kristianstadsmatch och långresa ska ladda om för att ta emot en nykomling. Därmed även första seriematchen i år där United ses som klar favorit.
Pao kommer dit med en god trend efter tidigare nämnda U-landslagsinsatser följt av ett mål och en ribbträff i Skåne senast.
Hur ser du på matcher där många nog räknar med att ni ska vinna? Är de svåra att spela, och även att förbereda sig för?
– Det är alltid en utmaning att möta nya lag i början av säsongen. Oftast har de många nya spelare och det är svårare att exakt veta hur de spelar. Däremot vet vi vilka styrkor vi har och hur vi ska straffa dem. Som alltid är det en kombination av inställning, tålamod och precision i avgörande lägen, säger Paulina.

Dela