Första cuptiteln får vänta

Eskilstuna Uniteds lyckades inte säkra klubbens första cuptitel.
Favorittippade Häcken visade sig vara övermäktigt motstånd i torsdagens final som slutade 3-0 (0-0).
– Vi mötte ett väldigt bra lag, säger tränaren Magnus ”Munken” Karlsson.

Göteborgsgänget inledde starkt på hemmaplan och första kvarten hade United väldigt svårt att alls komma åt bollen och få till något eget spel. Men man jobbade hårt och höll tätt bakåt och åt sig sakta in i matchen.
I pausen stod det 0-0 och Häcken hade egentligen bara haft två riktigt vassa lägen. En nick i ribban efter hörna från mittbacken Emma Kullberg samt ett tre mot två-läge där Matilda Plan lyckades göra en mycket viktig brytning.

Så hoppet levde absolut för Eskilstuna vid sidbytet men de avslutande 45 minuterna skulle bli jobbiga.
Lite extra snöpligt var dock sättet som 1-0 kom på. I 56:e minuten dribblade Filippa Angeldahl sig till ett skottläge och lyckades turligt pricka Elise Stenevik så bollen ändrade riktning och ställde födelsedagsfirande Emma Holmgren i buren.

United försökte därefter förstås flytta fram och fick kort därefter ett mycket fint läge. Anna Oscarsson drog iväg ett hårt högerskott som dock smet tätt utanför Jennifer Falks högra stolpen.

Om första målet var tursamt gick det inte att annat än imponeras av 2-0 som Stina Blackstenius gjorde i 70:e minuten. Hon fick bollen vid ett inkast, var hårt uppvaktad av Anna Oscarsson men slet sig loss och lyckades dra iväg ett högerskott som satt helt perfekt vid Holmgrens vänstra stolpe.

Eskilstuna fortsatte förstås försöka och en nick från Felicia Rogic samt ett skott från Halimatu Ayinde hade behövt gå in om det skulle ha blivit mer dramatik i finalen. När United tvingades blotta sig bakåt kunde i stället inbytta Pauline Hammarlund spika slutresultatet 3-0 med ett närskott upp i nättaket.

Loreta Kullashi (närmast), Fanny Andersson och i bakgrunden Matilda Plan med nerböjda huvuden efter att Häcken gjort ett av lagets tre mål i finalen. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

– De var bättre än vi och förtjänade att vinna. De hade bättre spel helt enkelt, säger Loreta Kullashi till SVT och fortsätter:
– Vi skapade några lägen och man kan tycka att vi borde ha satt något av dem. Det är bara att blicka framåt.

Vi noterar att Halimatu Ayinde fick spela från start och kom in i det alltmer efter möjligen lite ringrost i början. Anna Oscarsson gjorde också många bra prestationer, både framåt och i det uppoffrande försvarsarbetet, särskilt under den första halvleken.
– Vi gav det ett försök och försvarade oss överlag bra. Men till slut blev trycket för stort och vi orkade helt enkelt inte stå emot, säger Munken.
– Vi måste också bli mer rädda om bollen. Det håller inte att ge bort den så snabbt som vi gjorde, tillägger Unitedtränaren.

Med en meriterande andraplats i Svenska Cupen i ryggen får vi helt enkelt ladda om.
Redan på måndag är det dags för OBOS Damallsvenskan igen när nykomlingen Hammarby kommer på besök.

Dela