”Förvånad när jag vinner nickdueller”

Felicia Saving längtar efter att få spräcka nollorna för mål och assist i United. Kanske kommer det mot Hammarby, en speciell motståndare för vår bollskickliga innermittfältare.
Vi har pratat med Saving inför höstpremiären och då även fått reda på varför hon alltid tejpar tummen, att hon lider av skavsår mest hela tiden och varför det inte är någon idé att bjuda henne på choklad.

Hon har medverkat i samtliga 15 matcher av OBOS Damallsvenskan i år, varav 14 av dem från start. Ett facit hon är delat bäst i laget med tillsammans med några andra. Men trots att Saving känns som en potentiellt vass offensiv kugge säger alltså statistiken att hon mitt i sin andra Unitedsäsong ännu varken har gjort mål eller assist i serien.
– Så klart lite frustrerad över siffrorna men jag försöker att inte tänka allt för mycket på det. Jag är ingen målskytt så att göra mål skulle absolut vara ett plus. Det är mer assistpoängen jag är frustrerad över eftersom mina spetskvaliteter sitter i passningsspelet och min uppgift är att sätta forwards i bra lägen. Det som saknas i offensiven är väl ett bättre tillslag och ett större lugn när när jag kommer till skottläge, sen att våga skjuta mer i stället för att oftast leta passningar, resonerar Felicia Saving.
Utan att ha statistik så är min känsla att du vunnit rätt många nickdueller i år, trots att du sällan har längdövertag på motståndaren. Är det din känsla också, och är du i övrigt nöjd med din vårsäsong?
– Jag är hyfsat nöjd. Jag har utvecklats mycket i många delar av spelet och känner att förtroendet jag fått hjälpt mig mycket. Sen har jag fortfarande en hel del att jobba på för att jag ska känna mig mer nöjd. När det gäller nickduellerna så är det faktiskt något jag utvecklat. Jag försöker alltid att åtminstone störa motståndaren i en duell och ibland lyckas jag till och med vinna dem. Då blir jag nästan lite förvånad, haha.

Felicia Saving hävdar sig ofta väl i nickdueller, trots att motståndaren oftast har ett längdövertag.

När det blir avspark mot Hammarby på söndagen har det nästan gått två månader sedan senaste seriematchen när United bortaslog BP. Därefter har en storseger mot AIK och en 0-1-förlust mot just BP, i en träningsmatch kraftigt präglad av regn, hunnit avverkas.
Vad roade du dig med under uppehållet och vad tyckte du om EM som helhet samt Sveriges insats där?
– Uppehållet har jag tillbringat med min familj och vänner. Har varit i Grekland en vecka men mycket tid har det också blivit framför tv:n, för just EM som jag tycker varit väldigt roligt att titta på. Väldigt många bra matcher och kul att det varit så stort engagemang kring turneringen, man blir verkligen inspirerad. Så klart tråkigt att Sverige inte tog sig till final, det hade varit kul att se dem gå hela vägen, vilket jag tror de hade gjort med en frisk och skadefri trupp genom hela turneringen.

Felicia Saving har inte nått A-landslaget ännu men har till exempel sex framträdanden med Sveriges U23 och hon är förstås laddad inför hösten. United har bra kontakt med topplagen inför den andra halvan.
– Vi är väldigt inspirerande och känner att vi absolut har chansen att bli topp tre. Vi har tagit med oss erfarenhet från förra året att det i slutändan är små marginaler som kan skilja så det gäller att varje vecka göra bra prestationer.

När jag intervjuade dig förra året fick jag veta att du äter tacos väldigt ofta, gäller det ännu? Nu har jag dock även hört att du tydligen inte alls gillar choklad …?
– Haha ja, det äts fortfarande tacos väldigt många gånger i veckan. Chokladgrejen stämmer även den. Sedan jag var liten har jag inte tyckt om choklad. Jag vet inte om det är något bra eller dåligt, jag kan sällan äta de bakelser som bjuds i omklädningsrummet när någon fyllt år. Det handlar inte om någon allergi eller så, jag tycker bara inte att choklad är gott.

En sak man noterat är att du alltid spelar med bandage eller tejp på ena handen. Vad är storyn där?
– I april lyckades jag stuka tummen ordentligt. I en närkamp fastnade jag i en väst och tummen följde med. Sen dess har jag lyckats stuka den några gånger till. I dag har jag inte ont i den, det är mer för att hindra att den ska stukas igen som jag tejpar den.
Mer småskador, du påstås ha återkommande stök med skavsår …?
– Ja, jag har stora bekymmer med fotbollsskor. Haft skavsår och ont i fötterna typ hela vårsäsongen för att jag inte hittat ett par skor jag gillar som samtidigt är sköna. Så jag får ofta kommentarer om att jag har konstiga tejpningar på fötterna.
Jag har även tipsats om att jag borde fråga dig vad du pluggar för något. Så då gör jag det.
– Jag satte igång med en PT-kurs (personlig tränare) i vintras om kost och träning bara för att ha något att göra om dagarna. Men den har stått på paus ett tag … speciellt nu under sommaren, haha.

Felicia Saving värvades från Hammarby inför säsongen 2021 och hon kan inte förneka att det är någonting extra för henne att ställas mot Bajen.
– Att möta Hammarby betyder absolut något extra för mig. Jag har kvar många vänner därifrån så det är så klart en match jag ser fram emot extra mycket. Sen är det inte mer än tre poäng som står på spel på söndag, men jag skulle ljuga om jag sa att det inte vore väldigt väldigt skönt att slå dom igen.
Ja, ni sabbade ju deras hemmapremiär på Tele2 med en mäktig och övertygande 3-0-seger i mars. Tror du att ni har någon nytta av det även i returen?
– Jag tror och hoppas att senaste mötet ger oss övertag i form av självförtroende men det är ingen match vi ska tänka alltför mycket på. Det är en helt ny match nu så vi behöver ännu en gång göra en bra insats för Hammarby kommer nog till Tunavallen med ett rejält revanschsug. 

Dela