Motståndarkollen: AIK

Allmänna Idrottsklubben från Solna är vår kommande motståndare på Tunavallen.
Vi kikar lite på AIK historiskt sett, tar en titt på årets trupp, rapporterar om färsk turbulens och pratar med vår tidigare profil och glädjespridare Kaisa Collin som sin vana trogen bjuder på underhållande uttalanden.

Medan AIK som förening bildades redan 1891 såg damfotbollssektionen dagens ljus först 1970.
De hittills främsta meriterna kom under 00-talet då AIK dels slutade fyra i Damallsvenskan 2008, dels nådde final i Svenska Cupen 2007.

Det senaste decenniet har det däremot mest handlat om en slags jojotillvaro mellan högsta och näst högsta serien. 2012 blev man sist i Damallsvenskan, efter en andraplats i Elitettan året därpå var man tillbaka i finrummet 2014 och höll sig med möda kvar en säsong men blev därefter sist och åkte ur igen 2015.

Det krävdes sedan fem år i Elitettan innan Solnagänget 2020 vann den serien och klev upp igen. Under fjolåret slutade AIK tia och man har nu fått en kämpig inledning på 2022. Endast en seger efter sju omgångar har noterats och man ligger sist när man på torsdagen kommer på besök till Tunavallen.

I årets upplaga finns, eller fanns, en tydlig finländsk touch med Anne Mäkinen som sportchef, Maiju Ruotsalainen som huvudtränare, Milla-Maj Majasaari som målvakt – och så den för United välkända Kaisa Collin på topp. På måndagen, efter derbyförlusten med 2-4 mot Djurgården, fick dock sportchefen och tränaren gå. Jesper Björk och Nebojsa Novakovic tränar nu i stället laget mot United.

Men Kaisa Collin är kvar, blev målskytt mot Djurgården och vi passade på att ställa några frågor till henne. Kaisa medger att det kan vara svårt som forward när laget ofta inte är spelförande i matcherna.
– Du får kanske inte så mycket boll och du måste försvara mycket men man vill ju ändå göra det jobbet för laget. Det är dåligt att vi har gjort bara sex mål, och det känns lite att vi har inte haft bra ”flow” på anfallsspelet. Vi måste bara skaka och öppna ketchupflaskan, skulle vi säga på finska. Jag vet inte om det funkar på svenska, säger Kaisa.
Vad är de största skillnaderna mellan United och AIK som klubbar, tycker du?
– AIK är en storklubb så det finns mer personal på plats här. Men båda är väldigt bra klubbar. Största skillnaden är att vi åt för mycket ChopChop i United, det gör vi inte i AIK …

Ett av huvudskälen till att hon lämnade United var för att få mer speltid. Det har hon definitivt fått i Solna. Kaisa har startat alla sju omgångarna hittills under 2022.
– Jag kan inte vara jättenöjd med början av säsongen ändå. Det är bra att jag har varit frisk och spelat 90 minuter nästan varje match, kul med två mål också. Men jag tycker att jag måste spela bättre och hjälpa laget mer så att vi kan vinna fler matcher. 
Känns det extra viktigt denna vår med tanke på sommarens EM-slutspel? Hur stort vore det för dig om du fick vara med och spela där?
– Det är kul med EM så klart men jag orka inte stressa om det, det är inte jag som bestämmer laget till EM. Jag tänker bara att jag gör mitt bästa varje dag i AIK så kommer det att bli bra. Om jag skulle få spela i EM … det skulle vara så stort för mig och jag har drömt om det i typ 15 år.

Kaisa må ha lämnat Eskilstuna och United fotbollsmässigt. Men hon har ändå inte helt släppt varken staden eller de tidigare lagkompisarna.
– Jag saknar mina kompisar så klart och vi hade många roliga personer i laget. United blev typ min familj i Sverige, ”Felle” och Elin speciellt hjälpte mig med allt möjligt. Felle får fortfarande sms om jag har glömt betala min Teliafaktura.
– På Tunavallen saknar jag Anders kaffe och fikastunderna med Felle efter träningar. Jag håller mest kontakt med Felle och Elin och på lediga dagar åker jag ganska ofta till Eskilstuna. Kanske tycker de att jag är där för ofta?

Hon har förstås bra koll på de flesta av försvarsspelarna hon ska ta sig an på torsdagskvällen, likväl som de kan Kaisas styrkor och svagheter.
– Jag tror att ingen har någon särskild fördel faktiskt. United har nya tränare och spelar lite annorlunda än vi gjorde när jag var där. Unitedspelarna vet säkert ganska bra hur jag vill spela men jag är bara en i laget så jag tror inte att de tänker så mycket på det. Men jag hoppas att jag får göra tunnel på Matilda eller Östis.
Vad säger du om Uniteds insatser så här långt i år och vad behöver ni göra för att få med er poäng från Tunavallen?
– Jag har sett några matcher och United har spelat riktigt bra. De har haft lite skador som säkert påverkat. För att AIK ska vinna på torsdag måste vi försvara oss väldigt bra. United har många bra anfallsspelare som kan vara luriga. Sonia har varit i form och United har visat nu när Felle varit borta att det finns andra som kan göra mål. Vi måste agera som ett jobbigt lag att möta och sedan hitta stunderna när vi kan hålla boll och göra mål. Vi behöver Gnagethjärtan på planen för att ta tre poäng. Jag hoppas att det blir en rolig och bra fotbollsmatch!

Dela