Motståndarkollen: Linköping

Årets första hemmamatch (i serien) innebär årets första motståndarkoll.
Vi välkomnar den ständiga rivalen Linköping där vi inte längre hittar Unitedbekanta Petra Johansson i laget men i stället bland annat ett par japanskor.
Vi synar söndagens bortalag och har pratat med Yuka Momiki.

Linköping FC har existerat i drygt 18 år sedan man i november 2003 bildades genom en sammanslagning av BK Kenty och Linköping HC (ja,hockeyklubben).
Trots sin relativa ungdom har LFC redan tre SM-guld att ståta med – 2009, 2016 och 2017. Med fem cuptitlar att lägga därtill finns det redan stolta traditioner och en framgångskultur i föreningen. Kosovare Asllani, Caroline Seger, Charlotte Rohlin, Pernille Harder och Stina Blackstenius är några av de stjärnor som hunnit bära Linköpings tröja, och i dag finns ju till exempel mycket meriterade Nilla Fischer i truppen.

Trotjänaren Emma Lennartsson (intervjuad i förra årets motståndarkoll) finns kvar och har snart avverkat ett helt decennium i A-laget. I det numera Andrée Jeglertz-ledda laget som kommer till Tunavallen på söndag noterar vi också två japanskor: Nyförvärvet Saori Takarada – målskytt i 1-1-premiären mot Vittsjö – samt Yuka Momiki som redan i fjol hann visa vad hon går för i OBOS Damallsvenskan.
– Jag var (hos OL Reign) i USA 2020. Då visste man inte om ligan skulle kunna genomföras på grund av covidsituationen, Linköping hittade mig och jag hann spela en match under 2020 innan jag blev skadad. Efter OS förra året kom jag tillbaka till klubben och spelade höstsäsongen och nu är jag inte längre inlånad utan helt Linköpings spelare. Det var ett enkelt beslut eftersom jag trivs med allting här i klubben, säger 25-åriga Yuka som är född i New York, uppväxt i Japan och spelade fotboll där hela karriären till och med 2019.

Hur var hela upplevelsen med att spela OS på hemmaplan i Tokyo?
– Det var självklart väldigt härligt och ett oförglömligt minne att få vara med om, även om jag inte fick jättemycket speltid i turneringen (inhopp i två av Japans tre matcher). Samtidigt blev det ett lite konstigt minne med tanke på hur allting var med corona. Rent sportsligt var vi inte heller helt nöjda eftersom vi inte fick det resultat vi önskade och inte tog oss vidare från gruppspelet.

Linköpings Yuka Momiki med bollen i en match mot Örebro i augusti i fjol. Den tekniska, kvicka japanskan var då inlånad från OL Reign i USA men är från i år fullt ut Linköpings spelare. På söndag ser vi henne på Tunavallen.

Under hösten 2021 hann man se att Yuka besitter stora kvalitéer som fotbollsspelare. Hon är 1,53 lång men å andra sidan väldigt teknisk, kvick och spelskicklig. Den stil man blev bekant med när Japans landslag, lett av Homare Sawa, tog VM-guld 2011 och OS-silver 2012.
– Fast jag tycker att Japans spelstil har förändrats eftersom hela damfotbollen förändras. Den taktiska och fysiska delen utvecklas hela tiden och då måste vi hänga med och få med det även i vårt sätt att spela, säger Yuka Momiki.
På vissa ställen benämns du som mittfältare, på andra forward. Var trivs du bäst?
– Helt ärligt spelar det ingen roll för mig vilken av positionerna jag placeras på. Min roll är oavsett densamma, att försöka hjälpa mitt lag att vinna matcherna.

Med drygt en halv säsong i Sverige har Yuka också hunnit få bra koll på kvalitén i OBOS Damallsvenskan och hon tycker att den är hög.
– Ja, det är en väldigt bra nivå och en av de tuffaste ligorna i världen. Tempot, duellerna och den taktiska biten, allting håller hög klass.
Vad är största styrkan hos Linköping 2022 och hur hög är er målsättning?
– Jag tror att vi kommer att vara allra starkast i vårt kombinationsspel på den offensiva tredjedelen av planen och det är också något vi hela tiden arbetar hårt på att förbättra ytterligare. Alla vi spelare är inställda på att vi ska sluta bland de tre bästa i år.

Vi kan nog lita på att Yuka själv är en viktig nyckel för det offensiva spelet och som nämnts inledde LFC med en oavgjord match hemma mot Vittsjö medan United ju fick en smakstart med 3-0 borta mot Hammarby.
Av tradition brukar Eskilstuna-Linköping, fyra respektive sexa i sluttabellen i fjol, bli täta matcher där lagen känner varandra väldigt väl och inte bjuder på särskilt många målchanser.
Söndag 13.00 på Tunavallen skrivs nästa kapitel i rivaliteten.

Dela