Måltjuv sänkte United i andra

Två fullträffar av vår norska mittfältskrigare räckte inte.
En sylvass, dansk målspruta blev skillnaden när Linköping vände och vann hemma mot Eskilstuna United.
Hela fyra mål av Amalie Vangsgaard noterades i söndagens möte som slutade 5-2 (1-2).

Men det såg väldigt bra ut för United – i en halvlek. När lagen gick till vila var det bortaledning efter att vi fått två fullträffar med norsk prägel.
Noor Eckhoff satte 0-1 med ett behärskat, pressat markskott otagbart vid Cajsa Anderssons högra stolpe.
Glädje varade bara några minuter innan Amalie Vangsgaard lobbnickade in ett djupledsinlägg över Milica Kostic. Men Noor skulle alltså slå till igen, direkt på hörna i minut 36 skruvade hon in 1-2.
– En väldigt tuff halvlek med många närkamper. Två lag som är duktiga på att förstöra varandras spel, säger Noor till Viaplay i pausen och hon berättade även om de två målen.
– Vid första hade jag en stor yta och ingen motståndare framför mig så det var bara att skjuta. På hörnan kände jag att träffen var bra och jag fick en fin skruv på bollen också.

Men det skulle alltså inte alls bli lika kul efter pausen. 2-2 var dock snöpligt för United. På tv-bilderna såg det ut att vara klart misstänkt offsideläge på Therese Simonsson när hon kunde skicka in 2-2 i minut 51. Knappt hann United hämta sig innan Vangsgaard forcerade in 3-2 direkt efteråt och då blev det så klart mycket tungt.

United stabiliserade spelet ett tag men när Vangsgaard lobbnickade in 4-2 i minut 62 och lobbsköt in 5-2 via stolpen i 70:e var det så klart ridå ner.
– Det känns som en total kollaps i andra halvleken. Det blev passivt och lågt och när de har seriens bästa forward i boxen kan de bara sätta in bollen dit, analyserar Felicia Rogic i Viaplay efteråt.

Som lite extra sveda fick Matilda Plan sitt andra gula kort i slutskedet. Hon är därmed avstängd när vi kommande lördag tar emot Häcken i jubileumsmatchen. Dessförinnan ska dock en cupmatch mot Rävåsen på onsdag hinna avverkas.
Mot Linköping vill hemsidan plussa Noor Eckhoff och Anna Oscarsson lite extra, båda var duktiga i närkampsspelet och Noor kryddade förstås allting med två mål. Debuterande vänsterbacken Lotta Ökvist stod för en godkänd insats och visade bland annat prov en fin inläggsfot.

Matchfakta
Linköping-Eskilstuna United 5-2 (1-2)

0-1 (22) Noor Eckhoff, 1-1 (26) Amalie Vangsgaard, 1-2 (36) Noor Eckhoff, 2-2 (51) Therese Simonsson, 3-2 (52) Amalie Vangsgaard, 4-2 (62) Amalie Vangsgaard, 5-2 (70) Amalie Vangsgaard
Utvisning, United: Matilda Plan (två gula kort)
Varningar, Linköping: Olga Ahtinen, Emma Lennartsson
Domare: Anastasia Oberlauf Poopuu