En poäng – med klar mersmak

Mitten mötte toppen och det var toppen som hade mest skäl att glädjas åt en poäng.
Eskilstuna United gjorde en urstark insats mot Kristianstad men fick nöja sig med 1-1 (0-1).
– Det är det sista lilla som fattas. Vi borde ha gjort fler mål med tanke på hur mycket tid vi var i deras straffområde, säger tränaren Elena Sadiku.

573 åskådare lät inte jätteskuren halvtimmen före match avskräcka dem från att besöka Tunavallen och de flesta var säkerligen nöjda med vad hemmalaget presterade.
– Jag tycker att vi gjorde det väldigt bra, fick till vår press och gjorde dem frustrerade, summerar mycket duktiga vänsterbacken Elin Rombing.

Passningen är just slagen och Viaplays bilder visar att då var Evelyne Viens inte offside.

I första halvleken var det ganska jämnt spelmässigt, om något lag kändes starkare så var det United. Men det var gästerna som skapade de vassaste lägena.
I minut 27 kom 0-1 när notoriska måltjuven Evelyne Viens sprang igenom. Det var en misstänkt offside, United ville förstås ha en avblåsning, men efter koll på tv-bilder får vi i stället ge assisterande domaren en hyllning för en mycket bra och korrekt bedömning att låta Viens fullfölja situationen.

Gästerna från Skåne lyckades även få till en stolpträff några minuter senare men fler mål kom inte före pausen. Efter sidbytet var det inte alls lika jämnt – Eskilstuna United var nämligen det klart bättre laget.
Utdelningen kom i minut 59. Rombing forcerade sig fram och hittade ut till glödheta Paulina Nyström. Med ett välplacerat markskott skickade ”Pao” in 1-1 och det kändes synnerligen rättvist.

Paulina Nyström är riktigt på hugget just nu och blev målskytt även mot Kristianstad. Innan det nätade hon två gånger mot AIK.

Efter det dominerade hemmalagets press som vi nämnde tidigare. Man satte konstant Kristianstads backar i tidsnöd. Uppspelen blev ofta dåliga så att United kunde komma i anfallsvåg efter anfallsvåg. De gånger KDFF hittade igenom pressen övertygade hemmalagets backlinje med resolut och bra spel.
Det fanns också möjligheter till 2-1 Till exempel hade Mia Jalkerud och Felicia Rogic något eller några lägen vardera men de har just nu missflyt då bollen inte vill gå in för dem. Även Ngozi Sonia Okobi hade ett par halvchanser.

Elin Rombing, oftast till höger eller centralt, visade sin mångsidighet med en övertygande insats som vänsterback. Elin fick som tack för det priset som Uniteds bästa spelare.

Den sista möjligheten fick inbytte Maja Alvin. Hon kom just före Kristianstads målvakt i en löpduell och fick den senare att missa bollen. Men deras hopstötning gjorde att Maja tappade fart och balans och därför kunde hon inte skicka in bollen mot det öppna målet innan en utespelare hunnit emellan.
Det slutade alltså 1-1 och vi minns mest hela försvarets starka prestation mot Kristianstads sylvassa anfallare, att målskytten Pao fortsätter att övertyga plus Elin Rombings fina insats på en ovan prestation.
– Jag har varit vänsterback några gånger tidigare bara, men det kändes kul och gick bra. Det var ganska stora ytor, de kunde inte pressa mig hårt mot vänsterfoten, så att säga, och jag kunde även gå med framåt ganska ofta, säger hon.
Det känns som att du spelar med stort självförtroende just nu?
– Jo men det fungerar bra. Jag märker ju att jag har fått förtroende av tränarna. Det gör ju att man kommer över rädslan att misslyckas och vågar ta för sig mer.

Kommande veckoslut är det spelledigt i OBOS Damallsvenskan, så vi laddar i stället om för den tuffaste av tuffa uppgifter. Fredag den 14 oktober gästar vi nämligen mästaren och Champions League-klara Rosengård.

Matchfakta
Eskilstuna United-Kristianstad 1-1 (0-1)

0-1 (27) Evelyne Viens, 1-1 (59) Paulina Nyström
Varningar, United: Felicia Saving
Kristianstad: Josefin Harrysson, Amanda Jacobsen Andradóttír
Domare: Sara Wiinikka
Publik: 573

Dela