Motståndarkollen: BK Häcken

Om man gillar en utmaning, varför inte testa denna:
Ska Eskilstuna United nå tredjeplatsen behövs säkerligen poäng – kanske seger – mot tabelltvåan Häcken och dessutom måste man få stopp på ligans, kanske hela Sveriges, hetaste spelare Stina Blackstenius (bilden).

Det har blivit dags för oss att göra säsongens sista motståndarkoll, denna gång gäller det en klubb med väldigt kort historia (på damsidan) men som vi ändå hunnit möta två gånger redan: BK Häcken FF.

Som ni säkert vet upplöstes mästarlaget 2020, Kopparbergs/Göteborg, och verksamheten flyttades över till Hisingen och till Häcken. Med andra ord är historiken för detta damlag med nuvarande namn mindre än ett år gammal.

Men det år man hunnit med går inte av för hackor. Det blev en cuptitel i maj, som bekant besegrades vårt United i finalen. Den slutade 3-0 på Häckens hemmaplan Bravida Arena.

2021 har dessutom inneburit en plats i Champions League-gruppspelet som pågår för fullt. Där har dock Göteborgsklubben fått känna på att det saknas en bit till Europatoppen, efter att ha förlorat med 0-3 mot Lyon och 0-4 mot Bayern München så här långt, Benfica blir nästa uppgift där.

Men i Sverige är Häcken ett absolut topplag. Guldchansen i år är förvisso borta men till cuptiteln kommer man i alla fall att kunna lägga ett SM-silver när säsongen avrundats på Tunavallen på lördag eftermiddag.

Spelartruppen är imponerande med exempelvis Jennifer Falk, Emma Kullberg, Filippa Curmark, Johanna Rytting Kaneryd och Elin Rubensson som några exempel. Men ett namn har ändå utan tvekan stuckit ut 2021 – Stina Blackstenius.

Forwarden har haft en ruskigt vass säsong. Inte minns kommer vi att minnas hennes starka bidrag i OS i Tokyo där hon ju var ytterst nära att bidra till ett blågult guld.

I OBOS Damallsvenskan har Stina varit fenomenal. På 21 omgångar har hon startat allihopa, bara bytts ut i tre av matcherna och statistiken säger 17 mål och åtta assists.

Hon leder skytteligan med fem bollars marginal till Uchenna Kanu i Linköping och som ni förstås krävs något smått osannolikt för att Stina Blackstenius inte ska vinna skytteligan. Dessutom toppar hon assistligan på åtta, en bättre än Olivia Schough.

Eskilstuna United har en häftig uppgift att ta sig an när vi välkomnar årets sista motståndare till Tunavallen.

Utmaning var ordet …

Dela