Tungt Kristianstad knappade in

Det blir fortsatt dramatik i kampen om tredjeplatsen i OBOS Damallsvenskan.
Eskilstuna United kunde inte göra ett avgörande ryck utan Kristianstad vann söndagens nyckelmatch med 2-0 hemma.

United inledde piggt och hade visst spelövertag i början. Men Kristianstad, som var klart mer pressat att vinna, tog sedan över. Särskilt var man vasst på långa inkast samt fasta situationer.
Emelie Lundberg fick göra en kvalificerad räddning på en hård frispark från långt håll, och en ännu vassare reflexparad på en nick några minuter senare.
De blåklädda gästerna förmådde inte skapa mycket. Ett högerskott av Elise Stenevik, som dock var en bit över ribban, var det närmaste man kom.
Mest anmärkningsvärt från halvlek ett var nästan att domaren bara la till cirka 40 sekunder, fast Matilda Plan, Emelie Lundberg och Elise Stenevik alla hade legat kvar med smärtor och man hade därför räknat med några minuters tillägg.
– Kamp, väldigt mycket kamp, och då får vi visa att vi har bra fysik, summerar Emelie Lundberg i tv i halvtid och tillägger om sina räddningar:
– Det handlar mest om att lyckas se hur bollbanan ska bli.

Efter att lagen bytt sida skulle dock varken Emelie eller övriga United orka stå emot ett tungt hemmalag. Man malde på och tryckte ner United djupt i planen – och till sist kom utdelningen.
I den 59:e minuten gjorde Anna Welin en snygg vändning för att frigöra sig från sin motståndare. Vänsterskottet var inte ett dugg sämre utan från hörnet av straffområdet skruvade hon in bollen perfekt i bortre hörnet.

United försökte så klart lyfta upp och hade en ganska farlig nick efter hörna där bollen rensades strax framför mållinjen. Men det går ändå inte att säga att det var ologiskt när Miranda Nild i den 79:e minuten löpte sig fri och med ett bestämt skott satte hon 2-0 via stolpen.
Lagkaptenen Matilda Plan tvingades kliva av efter att ha fått flera smällar under eftermiddagen, oklart hur statusen är med henne. Dessutom fick Felicia Rogic syna sin tredje varning för säsongen och anfallaren får därmed inte vara med mot Örebro i nästa omgång.
Emelie Lundbergs insats, särskilt i första halvleken, ska självklart plussas. Vi noterade även ett piggt inhop av Anna Oscarsson som även hann med ett lurigt avslut från långt håll när Kristianstads målvakt var långt ute och med stor möda kunde rädda till hörna.

Vi har fortfarande tre poäng tillgodo på Kristianstad – och laddar om för en härligt rafflande avslutning på serien.