Fjärde raka efter chanser i massor

Eskilstuna United har gett ett styrkebevis och tar sommarvila med en strålande bra känsla.
Tolv poäng och 6-0 i målskillnad på de fyra sista omgångarna gör att man max kan ha två poäng upp till tredjeplatsen.
– Fortsätter vi så här i höst kan det bli riktigt bra, säger bollvinnaren Linn Vickius.

Onsdagens hemmamöte med AIK blev, utan att vara alltför hemmablind, mest en tidsfråga om när United skulle få utdelning. För det skapades chans på chans på chans.
Anna Oscarsson sköt just utanför målramen och Amanda Nildén likaså efter ungefär en kvart. Amanda och Loreta Kullashi hade var sin möjlighet i samma anfall efter en halvtimme och kort därefter sprang Felicia Rogic sig fri men avslutet gick rakt på AIK:s tappert kämpande målvakt.
Före pausen hann även Matilda Plan nicka just över på ett strålande inlägg från Fanny Andersson och Fanny assisterade sånär även ”Felle” några minuter senare.

Allt det där var alltså i första halvleken – men 0-0 stod det vid sidbytet.
– Jag kände ingen direkt oro, jag trodde hela tiden att vi skulle få utdelning, säger balansspelaren Linn.
– Inte oro, men klart att man blir lite frustrerad när bollen inte vill in, säger högeryttern Fanny.

Kavalkaden av målchanser bara fortsatte i andra halvleken. Amanda Nildén drog på ett fräsande vänsterskott som sånär hade gått in i bortre krysset men smet utanför. ”Lorre” skickade sedan ett skott i ribbans överkant innan Linn Vickius välplacerade försök gick i stolpen via målvakten.
– Det hade varit en bonus om jag blivit målskytt, säger Linn som hade ett hyfsat avslut ytterligare.
Du har fått mycket speltid på sistone, hur ser du på våren för egen del?
– Det var så klart tufft i början när jag inte fick spela. Men nu när jag fått vara med tycker jag ändå att jag lyckats ta chansen.

När man just hade börjat oroa sig för om det faktiskt inte skulle bli något mål för United – då kom det.
I minut 72 visade Loreta Kullashi sin klass och strålande teknik när hon tog sig fram centralt och därefter frispelade Felicia Rogic vars skott denna gång gick i en båge över bortamålvakten och in för 1-0.
– Det var väl egentligen bara målet som fattades för oss ganska länge, konstaterar Fanny.

Lycka när bollen äntligen gått i mål. Felicia Rogic kramas om av bland andra Elise Stenevik medan Linn Vickius och Fanny Andersson är på väg att ansluta till firandet.

United lyckades dock aldrig punktera matchen, även om Matilda Plans hårda nick på en frispark förtjänade ett bättre öde än ribba-ut. AIK fick i stället en möjlighet på tilläggstid när just Plan drog på sig en frispark nära eget straffområde.
– Jag var faktiskt inte så orolig där. Jag märkte att AIK hade tröttnat och jag tänkte att det kunde märkas på frisparken, säger tränaren Magnus ”Munken” Karlsson.
Han hade rätt, försöket seglade högt över och direkt efter det kom domarens slutsignal.

Amanda Nildén fick pris som Uniteds bästa. Hon var nära att bli målskytt och hade även några fina framspelningar som kunde ha resulterat.

United går alltså till vila med fyra raka segrar och inget insläppt mål. Man har en poäng upp till trean Kristianstad, dock kan Hammarby passera Skånelaget i morgon i händelse av seger borta mot Örebro.
– Med tanke på hur det sett ut tidigare under våren får vi vara nöjda. Men man ska även komma ihåg att vi bara förlorat fyra tävlingsmatcher i år. Två mot Häcken, en mot Rosengård och så den mot Djurgården. Men till och med Liverpool går ju på plumpar ibland, konstaterar Munken …

Många fina prestationer i United i kväll, Linn och Fanny var två framträdande spelare men priset som lagets främsta gick till Amanda Nildén och det går inte att protestera mot det alls. Eller som Munken uttryckte det:
– Hade vi velat öka trycket kunde vi ha kört varje anfall genom Amanda. Men vi ville försöka variera lite.
Chansen till femte raka segern får vi alltså vänta lite på. Nästa gång United lirar i OBOS Damallsvenskan blir 20 augusti, då borta mot Hammarby.
Trevlig sommar!

Matchfakta
Eskilstuna United-AIK 1-0 (0-0)

1-0 (72) Felicia Rogic
Varning, AIK: Matilda Rosqvist
Domare: Sara Persson
Publik: 1 112

Dela