Motståndarkollen: Piteå

En isländska har förgyllt 2022 för Piteå IF DFF.
Vi har pratat med henne inför lördagens möte på Tunavallen när laget från Norrbotten gästar för en kamp om att sluta på övre tabellhalvan.
Mästarklubben från 2018 var länge ett spöke för United – men inte längre.

Piteå IF bildades 1918 så det var synnerligen vältajmat att damklubben (som visserligen blev en fristående förening 2017) tog SM-guldet lagom till 100-årsfirandet. Det är så klart den stora höjdpunkten för OBOS Damallsvenskans nordligaste inslag. Piteå har varit etablerat i högsta serien sedan 2011 med ganska omväxlande placeringar.

Stellan Carlsson är den rutinerade trotjänaren på tränarposten och på planen har nigerianska mittbacksklippan Faith Ikidi länge utgjort ryggraden i laget. Som Unitedfans vet tappade vi även Fanny Andersson till Piteå i mitten av förra säsongen. Innermittfältaren har dock, för ovanlighetens skull, haft en skadedrabbad säsong nu och missat många matcher.

I stället är det Hlín Eiríksdóttir från Island som har hamnat i fokus. Med tio mål har hon dubbelt så många som tvåan (Katrina Guillou) i den interna skytteligan – inte illa för spelaren som inte gjorde något mål på 13 matcher för Piteå året innan.
– Först och främst har laget utvecklats väldigt mycket från i fjol och vi har gjort fler mål, vilket gör att jag som anfallare får göra några ibland. Sen skulle jag nog säga att jag som spelare har utvecklas på nästan alla sätt jämfört med 2021 och det kan jag tacka tränarna och lagkamraterna för. I fjol hade jag ganska mycket skadeproblem men samtidigt var jag kanske inte riktigt beredd på skillnaden mellan isländska serien och Damallsvenskan, först och främst när det gäller det taktiska. Men nu tycker jag att jag har kommit in i det, svarar Hlín på imponerande bra svenska i vår mailintervju med henne.

En match sticker ut extra mycket för henne. När Piteå i juni flyttade hemmamatchen mot Djurgården till Kiruna för spel i midnattssol med matchstart 23.00. Där hade Hlín förmodligen satt svenskt rekord i tidigt hattrick under ett dygn då hon – till synes – gjorde alla tre målen i matchen och samtliga efter pausen vilket innebar att hon hade nätat tre gånger innan klockan slagit 00.30.
Men ett bedömdes sedan som ett självmål så hon fick nöja sig med två mål på kontot. Matchen var dock oavsett speciell för henne:
– Ja jag tycker att det finns mycket som är väldigt häftigt här i norra Sverige och midnattssolen är absolut en av sakerna. I den här matchen var det dock ganska molnigt men det var ändå en häftig upplevelse att spela på natten och att få åka upp till Kiruna, jag har aldrig åkt så långt norrut förut. Själva matchen var otroligt rolig och vi spelade ganska bra. Det är ju alltid kul att göra mål om det hjälper laget så jag är ganska nöjd med min insats i just den matchen och jag tror att jag kommer att minnas den länge.

I år hamnar Piteå, likt Eskilstuna, mitt i tabellen. Vinner man sista omgången så blir man sjua och slutar på den övre halvan på Uniteds bekostnad, tre poäng skiljer mellan lagen men Piteå har bättre målskillnad.
Hur ser ni på säsongen som snart är slut, är ni nöjda med er prestation?
– Inför den här säsongen pratade vi mycket om att fokusera på en match i taget och att försöka utvecklas hela tiden. Jag tycker att vi har lyckats med det men samtidigt känns det som att finns ännu mer potential i det här laget och vi har kanske inte lyckats spela så bra som vi kan i alla matcher.

Som rak motsats till Kirunamatch blir det nu start mitt på dagen, 12.00. Men tro inte att Hlín Eiríksdóttir är mindre målfarlig då. Hon har som sagt nätat tio gånger i årets serie och det senaste var en hästspark som gav tröstmålet, 1-2, precis i slutet mot Vittsjö i förra omgången.
Ett otroligt tjusigt mål, men skytten själv rankar det inte som något exceptionellt.
– Det är långt ifrån att vara mitt favoritmål men jag kan nog erkänna att det var ganska snyggt och jag fick bra träff på bollen, säger hon om dunderskottet från distans som gick ribba-in.
Ditt självförtroende borde vara starkt i alla fall?
– Jag har gott självförtroende och känner mig trygg i min roll i laget. Samtidigt är jag inte alls nöjd efter matchen mot Vittsjö. Jag själv hade en tuff dag då men vet vad jag kan och tänker visa det på Tunavallen.

I början nämnde vi att Piteå spökade för Eskilstuna förut. United hade förtvivlat svårt att vinna mot det fysiskt starka laget från norr. Men det känns som att trenden har vänt de senaste åren och första mötet 2022 slutade med bortaseger, 2-1, för United.
Så vi avslutar givetvis med att fråga Hlín hur hon ser på uppgiften som väntar på lördagen:
– De matcher jag har spelat mot Eskilstuna har varit väldigt jämna och jag tror att det blir samma sak igen. Når vi möttes i våras tyckte jag att vi var ganska överlägsna men det spelar ju ingen roll om man inte vinner. Efter den onödiga förlusten är vi riktigt taggade och sugna på att ta plats på den övre halvan av tabellen. Då måste vi vinna.

Dela