Motståndarkollen: Hammarby

Vi inledde säsongen med att slå Hammarby borta. När höstsäsongen startar väntar samma motstånd fast denna gång på Tunavallen.
Vi synar ”Bajen” och har förstås pratat med Stockholmslagets mest spännande nyförvärv – EM-spelaren och vänsterbacken Jonna Andersson.

1985 är det år som sticker ut när man tittar på historiken hos vår motståndare på söndag. Det var då som Hammarby tog sitt hittills enda SM-guld. På meritlistan hittar vi även två titlar i Svenska Cupen, dessa säkrades 1994 och 1995.

Det senaste decenniet har dock varit tyngre och från 2012 och framåt har det blivit en hel del säsonger utanför finrummet. När man på hösten 2020 säkrade uppflyttning till OBOS Damallsvenskan gjordes dock en tydlig satsning och flera vassa värvningar, däribland Madelen Janogy. Andra starka namn är landslagsmeriterade Hanna Folkesson och tidigare Eskilstuna United-spelaren Emma Jansson.

Hammarby siktade högt inför säsongen men när vi kommit halvvägs har man fått nöja sig med placering sju, två hack och fyra poäng bakom United. Men till höstsäsongen har man gjort ett par defensiva prestigevärvningar: Danska landslagets Simone Boye Sörensen samt inte minst Jonna Andersson som vänder hem till Sverige efter drygt fyra år i Chelsea. Östgöten, uppväxt i Mjölby, har många säsonger i Linköping tidigare men valde alltså att inte gå tillbaka dit.
– Jag tycker att Hammarby har en spännande satsning som jag ville vara en del av. Fick ett väldigt bra intryck direkt, säger den 29-åriga vänsterbacken.
Varför kändes det rätt att återvända till Sverige just nu?
–  Jag kände att jag ville ha en ny utmaning och Hammarby är en klubb som satsar och vill upp i toppen inom en snar framtid och det är en resa som jag vill vara en del av. Hammarby spelar en fotboll som jag gillar och som jag tror och hoppas passar mig. Men jag stänger inga dörrar när det gäller att spela utomlands igen så vi får se var jag är i min karriär om frågan skulle dyka upp igen.

Jonna Andersson blev Sveriges första målskytt i EM och firar här sin fullträff mot Nederländerna i matchen som slutade 1-1.

Som ni säkert minns inledde Jonna sommarens EM med att bli målskytt i Sveriges premiärmatch mot Nederländerna. Men hon hann även med att åka på corona och sedan slutade ju allting med en tung, klar semifinalförlust mot blivande mästaren England.
Hur summerar du ditt eget och Sveriges mästerskap?
– Det blev ett hackigt mästerskap för egen del. Som du nämner med först en missad match på grund av en liten känning och sedan covid så inte vad man vill ha under en turnering. Jag tycker annars det kändes bra i de matcher jag spelade och var tillgänglig. Vi hade väldigt höga krav som lag och ville ta oss hela vägen. Vi spelade inte alltid vår bästa fotboll, men tog oss vidare till en semifinal som vi ändå får vara stolta över. Vi åkte ut mot värdnationen som var extremt bra mästerskapet igenom. Men så klart var det extremt tungt att förlora och åka ur i semifinalen.
Kändes det något extra för dig med tanke på att du spelat klubbfotboll i England i många år?
– Nej, jag tyckte inte det var extra jobbigt. Klart att jag känner många från engelska ligan men i mästerskapet är de som vilket lag som helst och oavsett vilka vi hade mött i semifinal så hade det varit jobbigt att förlora. Jag tyckte det var kul att England fick ta EM-guld och kunna fira på hemmaplan.

Jonna skrev på för Hammarby redan i våras men kontraktet med Chelsea gick ut först i början av den här månaden. Så nu är hon helt Hammarbys spelare och första uppgiften är alltså Eskilstuna United på Tunavallen. Frågan är vad Jonna tror om högsta ligan i Sverige nu jämfört med när hon lämnade Linköping efter 2017.
– Jag förväntar mig många jämna och tuffa matcher. Fler lag är med och slåss i toppen nu vilket är otroligt roligt och spännande. 
Du kanske har hört att Eskilstuna sabbade Hammarbys premiärfest på Tele2 i våras? Har det snackats mycket om revansch?
– Nej det är inget jag har hört ännu men jag tror definitivt att det finns en revanschlust och vi åker så klart till Eskilstuna med tron och känslan att vi ska vinna matchen.

Dela