”Mer avslappnad i höst än tidigare”

Lärdomar av en halv säsong på bänken, bästa platsen i bussen, varför två tuggummin överträffar ett, rollen som hundägare, glädjen över att åter få träffa Strigelns seniorer och tankarna inför de tre sista, spännande omgångarna.
Det blir mycket om mycket i hemsidans långa intervju med Emelie Lundberg.

Ett decennium har gått sedan Emelie vaktade Örebros mål. Efter det har det blivit massor av matcher för United. Oftast som rätt given förstamålvakt – men i år tog Emma Holmgren den platsen hela våren innan proffslivet i Frankrike lockade och Emelie tog över igen.
– Det var något jag tyckte att jag tog mig an på ett bra sätt. Självklart vill man alltid spela men det var svårt att konkurrera ut Emma med tanke på hennes insatser, samtidigt tyckte jag att jag utvecklades som målvakt och person och kände att jag utmanade Emma på träningarna. När hon lämnade fick jag chansen och tycker att jag har tagit den, visat att jag har goda kvaliteter och fortfarande viljan att utvecklas och lära mig. Med hjälp av Gugga som kommit in som målvaktstränare och en bra konkurrent i Mimmi (Paulsson-Febo) så utvecklas jag för varje träning och varje match.

När du väl tog över, blev det mitt i en lång hållen nolla-svit som Emma lämnade kvar från slutet av våren. Var det extra nervöst att kliva in i det läget?
– Nej, jag såg det aldrig på det viset. Jag tycker själv att jag har varit mer avslappnad under hösten än jag varit under tidigare säsonger. Inte ställt så mycket krav på mig själv som tidigare utan litat på mina kvaliteter och erfarenheter som spelare. Har fått ett bra stöd ifrån mina lagkamrater och känner deras förtroende vilket gör att det är lättare att prestera bra. 
Lite lustigt ändå att båda våra målvakter pendlar från Örebro i helgen – för att möta Örebro. Om du jämför städerna, plus med Örebro och plus med Eskilstuna?
– Precis, jag och Mimmi är trogna Mälartågresenärer men det fungerar bra och alltid skönt att ha någon att åka med. Det Örebro har att erbjuda som inte Eskilstuna har är ett fantastiskt centrum med ett stort torg med uteserveringar, många restauranger att välja mellan och nära till det allra mesta. Det Eskilstuna har som inte Örebro har är närheten till min familj och laget såklart. 

Ibland blir det ju även att byta tåg mot buss när laget har bortamatcher. Vid dessa tillfällen behöver man aldrig fundera över eller vara osäker vilken plats Emelie tar.
– ALLTID LÄNGST BAK! Vet faktiskt inte hur jag hamnade där men jag har suttit där under alla säsonger och haft en del lagkompisar att dela de fem sätena med. Jag tycker att det är väldigt bra med plats. Det behöver jag för jag tar mycket plats. Kollar också så att vår chaufför inte backar in i något. 
Sedan sägs det att du alltid tar två tuggummin samtidigt, räcker det inte med ett?
– Det är en liten grej jag har. Kan hända att jag bara tar ett för att det endast är en kvar i påsen men då tuggar jag inte länge. Ganska stor i munnen så det behövs två för att få tyst på den ibland, haha.
Du beskrivs som alltid rak och ärlig, aldrig rädd för att säga vad du tycker. Är det korrekt?
– Ja, det låter verkligen som jag. Speciellt i sammanhang gällande fotboll för jag brinner så mycket för sporten. Har nog alltid haft den ambitionen men kanske mer ju äldre jag blivit och ju mer erfarenhet jag fått. Min raka och ärliga kommunikation använder jag för att göra mina medspelare till bättre fotbollsspelare. Har förståelse för att det kanske kan bli för rakt och ärligt ibland och det ber jag om ursäkt för.

Emelie Lundberg visar bollkontroll. Hon har faktiskt provat rollen som högerback i landslagssammanhang, visserligen var det bara på träning – men ändå. I OS dessutom. Foto: Morgan Nyberg Boussard

Många av er som läser detta vet säkert att en del Unitedspelare hade som tradition att besöka ålderdomshem och umgås med de boende där. Sedan kom en pandemi och satte stopp för detta under en längre tid. Men med förbättrat läge och vaccinationer så har man kunnat återuppta den gemenskapen igen. Något Emelie Lundberg gläds över.
– Ja, så underbart att få träffa alla seniorer igen. Det har varit en tuff tid för dem och för oss. Som tur är har vi kunnat haft kontakt med en del via sms och stött på varandra i Eskilstuna ett par gånger under pandemin, men fantastisk känsla att de öppnat upp igen. Speciellt för seniorerna. 
Fast har de någon chans mot dig i Wii bowling? Du påstås vara vass …
– Nu var det länge sen vi spelade Wii men några av de äldsta kunde utmana mig faktiskt. Men svårt att tro att de någon gång slog mig. Hoppas få ta en match snart igen.

Emelie är dessutom hundägare. Fanny Andersson, numera i Piteå, brukade ha med sin hund till träningarna ibland och den sägs ha gått till attack – nåja, i alla fall skällt ut – delar av lagledningen. Man undrar förstås om även Emelies vovve har testat detta koncept.
– Haha, Fannys hund är egentligen jättesnäll, väldigt busig bara. Min hund, Zia, är världens snällaste. Är väldigt mån om att alla ska vara med och med tanke på att hon är så lugn och snäll så hoppas jag och tror att spelarna i laget tycker om henne. Hon gör inte så mycket väsen utav sig, om man bortser från att hon låter som en gris då och då. Jag skämmer bort henne ganska mycket faktiskt, och det är med allt. Bestämma plats i soffan, godis, hur lång/kort promenaden blir och så vidare. Men jag kan också vara bestämd när det verkligen behövs. Inte så ofta för hon är så väluppfostrad.

Vi vet alla att Emelie kan rädda skott. Men knappast lika många har koll på att hon har en kort karriär som landslagets högerback. Visserligen var det bara på träning men ändå, det var i OS-sammanhang 2016.
Hur kom det sig, var det kul och gick det bra för dig?
– Ja, jag har aldrig varit så bra tränat konditionsmässigt som under OS. Jag hade en plats i laget som tredjemålvakt och när båda målen var fyllda på träningen så fick jag fylla de tomma platserna. Högerback är en väldigt rolig position och jag gillar att få visa att jag har kvaliteter som utespelare också. Det defensiva jobbet var dock inte lika roligt …

Men vi kan vara säkra på att när United tar emot Örebro på söndagen är det mellan stolparna Emelie tar plats. Både hon och laget har som bekant övertygat under hösten, det är bara i norra Skåne som det gått tyngre med nederlag mot Vittsjö och senast mot Kristianstad.
Förra helgens resultat spetsade till striden om tredjeplatsen ytterligare, nu har Eskilstunalaget tre poängs marginal med Örebro, Rosengård och Häcken kvar att möta.
Sett till tabelläget och återstående program, skulle du säga att ni har bäst chans att sluta trea och tror du i så fall att seger mot Örebro är ett måste?
– Vi måste prestera bra och verkligen spela vårt bästa mot Örebro för att ta tre poäng och fortsätta hålla i tredjeplatsen. Det är ett tufft motstånd vi möter så det blir ingen enkel match.  Men det är egentligen bara upp till oss. Vi kan inte förlita oss på att lagen nedanför oss ska förlora eller tappa poäng utan vi måste ta en match i taget och nu är det fullt fokus mot Örebro hemma på Tunavallen. Klyschigt, men så är det verkligen!

Dela