Självmål avgjorde semifinalen

Eskilstuna United lyckades inte spela sig fram till final i Svenska Cupen för andra året i rad.
Man bjöd dock upp till kamp i den supersvåra bortamatchen mot Rosengård och i slutändan var det bara ett självmål som skiljde.

Olivia Schough hade matchens första riktigt heta chans. Ledningsmålet såg ut att kunna skrivas in när Anna Oscarsson hann emellan och räddade situationen med en mycket fin brytning på Mimmi Larssons passning.
Men Rosengård och Mimmi skulle lite tursamt få utdelning några minuter senare, närmare bestämt i den 15:e. Den tidigare Unitedspelaren ångade fram på högersidan och slog ett nytt inlägg längs marken. Matilda Plan hann först till bollen men lyckades inte styra bollen dit hon ville utan i stället blev riktningen mot egen bur. Katlynn Fraine hann inte reflexrädda utan 1-0 var ett faktum.

Malmölaget behöll kommandot ett tag därefter men United jobbade sig in i det allt bättre spelmässigt och det var därför ganska jämnt och chansfattigt resten av den första halvleken. Mia Jalkerud var nära att få ett läge när hon tog ner Felicia Savings inlägg på bröstet. Men bollen rann iväg lite för långt, Emma Berglund kom emellan och täckte bort Mia.

Efter sidbytet blev det oerhört mycket kamp och vilja som präglade händelserna på Malmö IP. United säkrade defensivt och såg till att inte släppa till någonting. Å andra sidan blev ju då offensiven lidande och likaledes hade Rosengård inga problem att freda sig så 1-0 stod sig och klockan tickade på.

United lyckades egentligen bara få till en ordentlig kvitteringschans och då var det nära att lagkapten Plan fick revanschera sig för 1-0-målet. Mittbacken hade klivit fram på en fast situation och i efterskörden till det fick hon skottläge från strax utanför straffområdet. Träffen var bra men riktningen lite fel och bollen smet en bit utanför målvaktens vänstra stolpe.

Rosengård får därmed möta Häcken i final och vi konstaterar att Caroline Seger inte visar några ålderstecken. Hon styrde och ställde som hon ville och särskilt i halvlek två redde hon ut otaliga, trånga uppspelslägen när United försökte sätta press. Eller så fördelade Seger bollar i alla möjliga riktningar utan att Eskilstuna kunde komma åt henne. Där var den främsta skillnaden mellan lagen.
I United stack Anna Oscarsson och Elise Stenevik ut på var sin kant med fina insatser samtidigt som alla ska plussas för gediget defensivt slit.
– Vi gör en ganska bra insats, de har inte så extremt farliga lägen. Sjukt tråkigt just nu men jag tycker ändå att vi ska vara relativt nöjda, säger Matilda Plan i C More/Sportkanalen kort efter slutsignalen.

Vi släpper cupen för den här säsongen och laddar om. På lördag börjar OBOS Damallsvenskan och vi drar igång med en förväntade jättepublik borta mot Hammarby på lördag eftermiddag.

Dela