Motståndarkollen: Piteå

Eskilstuna Uniteds facit mot tidigare skräckmotståndaren Piteå IF blir allt bättre.
När vår nordligaste rival kommer till Tunavallen på söndag granskar vi förstås PIF lite närmare och given huvudperson är hon som knappt hunnit lämna Eskilstuna innan det är dags att återvända – Fanny Andersson.

Vi tjatar inte alltför mycket om det som varit utan konstaterar bara att Piteå länge hade ett övertag mot Eskilstuna United. Men det går åt rätt håll. 2019 blev det en poäng på de två mötena, 2020 blev det en seger hemma (och en förlust i snöyra borta) och i år har United lyckats bryta trenden även uppe i Norrbotten genom en övertygande 2-0-triumf.

När det nu är tabelltrean som tar emot tian får United finna sig i favoritskapet och möjligheten bör vara god att för första gången i högsta serien fixa maximala sex poäng mot Piteå en säsong. Ni kan dock lita på att ”vår” Fanny Andersson ska försöka förhindra det.

Multianvändbara Fanny, som alltid får plats i startelvan, lämnade som bekant under sommaruppehållet. Flytten norrut hänger ihop med att sambon ska spela hockey i Luleå.
– Det har gått väldigt bra, nu har vi bott här uppe i drygt en månad. Men det är så klart mycket nytt, att lära känna alla nya människor runt omkring men också att börja känna sig hemma i en ny stad. Pendlandet går bra, det tar ungefär 40 minuter, så det går väldigt smidigt, berättar Fanny.

Som en härlig bonus blev hon målskytt i debuten för Piteå. I sin 101:a (!) raka start i högsta serien skickade hon in kvitteringen hemma mot Linköping och räddade poäng via 1-1.
– En debut är alltid en debut, och eftersom vi inte mött något damallsvenskt motstånd under uppehållet var det spännande att se hur vi kunde prestera i första matchen. Det kändes helt okej för egen del och skönt att starta med att göra mål, men det hade känts ännu bättre om vi kunnat ta alla poäng! Min roll i Piteå är väl egentligen ganska olik den jag hade senast i United. Mer en box till box-spelare, men det passar mig bra.

Jag frågade dig efter sista matchen i United men måste ta det igen. Vad tror du gör att tränarna alltid vill ha med dig i startelvan, även nu i Piteå fast du är färsk där?
– Oj, det är svårt att svara på. Men under åren har jag försökt hålla en så hög lägstanivå som möjligt. Samtidigt är jag en rätt så lojal spelare, försöker alltid göra det som är bäst för laget. Sedan kan jag väl också spela på de flesta positioner, vilket väl är en fördel om man ska klämma in mig i elvan, haha. Och framförallt har jag kunnat undvika skador och sjukdomar i ganska hög grad, peppar peppar.

Piteå hade en kämpig vår och från kamp om Champions League-plats i United får Fanny snarare nu ha nytt kontrakt i fokus. Laget har dock hyfsad marginal med sju poäng ner till jumbon Växjö och endast ett lag åker ju ur 2021.
Många av lagets främsta profiler på senare år, exempelvis Madelen Janogy och Julia Karlernäs, har lämnat men några är kvar. Inte minst suveräna mittbacken Faith Ikidi och kämpastarka mittfältaren Josefin Johansson.

Närmaste uppgift är alltså United som fick en pangstart på hösten med seger borta mot Hammarby och framför allt en mycket imponerande första halvlek.
– Jag har sett matchen och jag tyckte att United var otroligt bra! Det finns många duktiga fotbollsspelare i truppen, vilket de verkligen visade. Samtidigt är det väl ingen högoddsare att Mia Jalkerud gjorde poäng mot Bajen, det brukar hon vara bra på, säger Fanny Andersson.
Hur känner du personligen inför att bära bortatröja i Eskilstuna på söndag?
– Så klart kommer det att bli speciellt att komma tillbaka till Tunavallen. Jag har haft många bra år där och det ska bli kul att träffa alla igen!
Till sist Fanny, längtar du eller bävar du inför vintern i norr…?
– Haha, vi har ju ännu så länge haft väldigt varmt och soligt väder, men visst känns det sådär nu när hösten redan börjat komma upp hit. Jag längtar väl inte direkt efter vintern, men det ska bli häftigt att få uppleva en riktig norrländsk vinter istället för slasket som brukar vara ”hemma”.

Dela